XS
SM
MD
LG

Novajlije kolo vode, Želja na ispitu protiv motivisanih "prvomajaca", mogu li oslabljeni Kuljani na Štrandu zaustaviti vihornog domaćina?

Ko bi se tome nadao da u konkurenciji višegodišnjih vojvođanskih srpskoligaša na tabeli posle šestog kola vode novajlije Železničar i Sloven. Želja je deklasirao Zrenjanince za treću pobedu u nizu, Sloven je nadigrao Kikinđane, dok su Pančevci sve bolji i iz Kule se vratili sa celim plenom. Omladinac je uknjižio drugu pobedu i sve su dalje od začelja, Pazovčani su odoleli ambicioznim Novosađanima i prekinuli niz od četiri poraza. Stariji rumljanski srpskoligaš ne prestaje da iznenađuje i ovog puta “prvomajci” su odneli bodove iz Šajkaša. OFK Bačka i dalje posrće, izgubili su u Banovcima i još čekaju na prvi trijumf.

U subotu se igraju četiri duela, u Kikindi, Bačkoj Palanci, Zrenjaninu i Rumi.

Jedan od derbija 7. kola je utakmica između 1. maja i vodećeg Železničara. Moćni gosti, hteli ne hteli, moraju prihvatiti ulogu favorita, ali moraju računati da za rivala imaju izuzetno mlad i motivisan sastav trenera Milana Belića. Domaćin se vratio na pobednički kolosek posle tri kola i iznenadio promenljivi Borac. Inđijce čini skup sjajnih individualaca, fizički dominantni, koji spadaju među tri najkvalitetnije ekipe u ligi.

Palančani i dalje posrću, novi neuspeh doživeli su u Banovcima u izjednačenoj igri, gde su nijanse odlučile. Imaju iskusan sastav, po imenima poznat i nalaze se pod moranjem da konačno pobede. Uzdaju se u visinu pojedinaca i prekide, ali pod hitno moraju popraviti realizaciju ako žele da se pomere sa začelja. U goste dolaze promenljivi Bečejci, koji su odigrali ludu utakmicu sa Tisom i slavili vaterpolo rezultatom (5:4). Uspeli su posle 917 dana da sruše neugodnu tradiciju i zahvaljujući raspoloćenom Živkovu obezbede pobedu u 90. minutu. Fudbaler sa Tise igraju toplo-hladno, imaju indetičan odnos pobeda i poraza(po tri) sa najvećim brojem postignutih i primljenih golova.

OFK Kikinda pod hitno mora prekinuti seriju od tri vezana poraza i vratiti se na izdanja sa starta prvenstva. U Rumi su u prvom periodu igre bili konkurentni, ali je na kraju meč odlučila mladost, neiskustvo i mali fond igrača. Loša komunikacija igrača iz odbrane kumovala je prvom golu, koji se pokazao prelomnim za ishod utakmice. Ugostiće ranjenog lava iz Šajkaša, koji ne liči na moćan tim iz prethodnih sezona. Taman kad pomislimo da su konsolidovali redove oni dožive blamažu kao proteklog vikenda od mladog sastava 1.maja. Slabe igre preneli su na kup, gde su juče u polufinalu izgubili u goleadi od Jedinstva Iz Rumenke (4:5).

Pored Skrobare sastaju se Radnički i Omladinac, dva takmaca koji se nisu proslavili u dosadašnjem toku prvenstva. Zrenjaninci su doživeli ubedljiv poraz u Inđiji od vodećeg Železničara i za sada nisu opravdali očekivanja i velika ulaganja. Još se transformišu, traže dobitnu kombinaciju i mladom sastavu trebalo bi konačno da krene. Omladinac se dolaskom trenera Dušana Kljajića preporodio, vezali su dve pobede, drugu protiv Palančana i sa optimizmom putuju u Zrenjanin. Imaju problem sa realizacijom (2:9) i šest bodova su osvojili sa dva postignuta gola. Ukoliko budu disciplinovani i imali dobar odnos prema postavljenim zadacima mogu da iznenade. Nekoliko igrača je pod upitnikom, među njima Čermelj.

U nedelju se igraju preostale četiri utakmice u Belegišu, Pančevu, Adorjanu i Novom Sadu.

Derbi se igra u Belegišu, gde gostuje sve bolji Sloven. Domaćin je uzeo bod u Elemiru i sa bodom iz dva kola malo zaostao za vodećima. Radi se o čvrstom, dobro organizovanom timu, dobrim iz prekida. Sloven je iz pet kola uzeo 12 bodova i zanimljivo je da su dva poraza doživeli na svom stadionu. Iz toga se da zaključiti da bolje partije pružaju na strani. Statistika kaže da su za proteklih 540 minuta stvorili bar 40 velikih šansi, od toga realizovano je 20 odsto. Trener Vasiljević insistira da na taktici, boljoj igri u polju, pod broj jedan želi da imaju ideju i odgovarajuću strategiju.

Dinamo 1945 kako prvenstvo odmiče igraju sve bolje. Dobili su Hajduka 1912 u Kuli i radi se o dobro izbalansiranoj i uigranoj ekipi predvođenoj Brkićem, Nikolićem i Pešićem. Naftagas dolzi u Pančevo sa jednim od najstarijih sastava u ligi, jakih individualno, ali kao tim nisu kompaktni i daleko su od nekadašnjih pozicija.

Tisa i Jedinstvo su razočarali, naročito Pazovčani, i pruža im se prilika da u međusobnom okršaju isprave nedostatke. Domaćin je odigrao dramatičan i turbulentan meč u Bečeju, vodili su, stizali i na kraju izgubili u samoj završnici. Nalaze se u padu forme, imaju mali fond igrača i dobili su rivala po meri. Pazovčani su remijem sa ambicioznim Novosađanima prekinuli seriju od četiri poraza. Dovodili su pojačanja u hodu, nisu se još uigrali i ukoliko nastave u istom ritmu ne piše im se dobro.

Na Štrandu igra se derbi, ulog je velik i za jedne i za druge, naročito za domaćina koji gaji šampionske ambicije. Ozbiljno su pojačani iz redova prvoligaša Mladosti GAT, imaju veliki fond igrača, ušli su u pobednički ritam i istakli kandidaturu za vrh tabele. Kuljani su neočekivano poraženi od Dinama 1945 i osim izgubljenih bodova, kartoni su uzeli danak tako da će u Novi Sad otputovati oslabljeni, bez Jovanovića i još nekolicine prvotimaca.


Jedinstvo (SP) : Borac (Š)
Bečej 1918 : Hajduk 1912
Omladinac : Naftagas
Železničar (I) : GFK Sloven
1. Maj Ruma : OFK Kikinda
Radnički (Z) : Podunavac
OFK Bačka : Dinamo 1945
Tisa : Kabel
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Železničar (I) 28 16 8 4 56
2 GFK Sloven 28 17 4 7 55
3 Naftagas 28 13 5 10 44
4 Dinamo 1945 28 13 5 10 44
5 Kabel 28 11 9 8 42
6 OFK Kikinda 28 11 9 8 42
7 Omladinac 28 12 6 10 42
8 Radnički (Z) 28 11 9 8 42
9 Podunavac 28 9 11 8 38
10 Borac (Š) 28 11 4 13 37
11 Bečej 1918 28 11 3 14 36
12 Tisa 28 11 1 16 34
13 Hajduk 1912 28 8 8 12 32
14 Jedinstvo (SP) 28 7 9 12 30
15 1. Maj Ruma 28 6 7 15 25
16 OFK Bačka 28 5 6 17 21