XS
SM
MD
LG

''Ako kaniš pobjediti, ne smiješ izgubiti''

Pioniri Radničkog - foto: Deki Jović

Oni stariji, koji su čitali doživljaje junaka tajne špijunske organizacije zvane TNT, tj. oni koji su uživali u Alan Fordu, sigurno se sećaju čuvenih reči vođe grupe, Broja 1, “ako kaniš pobjediti, ne smiješ izgubiti”… Baš tako bi u jednoj rečenici mogao da glasi izveštaj sa utakmice 27. kola Prve lige pionira FS RIS, odigrane u Kruševcu na terenu sportskog centra Ratomir Mičić "Miče", gde su domaći fudbaleri Napretka dočekali svoje vršnjake ekipu Radnički iz Niša.

Došli su gosti iz Niša u Kruševac po nova tri boda, sa željom da do poslednjeg kola nastave poteru za prvoplasiranim Realom, ali nisu očekivali da će se kući vratiti praznih šaka. Doduše, uz sve one neprilike koje prate ove momke poslednjih mesec i po dana zbog bolesti glavnog trenera Mišeljića, a imajući u vidu da svaki trener ima svoju filozofiju shvatanja fudbalske igre, i da odlaze na treninge a da ne znaju ko će ih trenirati i da li će sledeću utakmicu voditi neki drugi trener ili onaj ko je vodio trening, ipak se mora reći da partija koju su pioniri Radničkog pružili u Kruševcu nije bila uopšte loša, iako rezultat ne govori tako. Prvi put su izašli na teren sa tri igrača u zadnjoj liniji, sa tri štopera, tri vezna igrača, dva ful beka i dva klasična napadača, formacija 3-5-2 koju postavlja selektor Stojković kada igra naša reprezentacija. Nekim igračima je bilo dosta teško da se priviknu na taj sistem i tu postavku na terenu ali je većina pružila sve od sebe i kako je trener rekao ekipi na poluvremenu “momci, svaka vam čast, odigrali ste najbolje poluvreme u zadnjih pet utakmica, tačno je da smo primili gol 10 sekundi pre kraja poluvremena ali to ne menja utisak koji ste ostavili na terenu, vi ste tu da naučite da igrate fudbal a rezultat će na kraju doći, u to budite sigurni...”.

I stvarno su pioniri Radničkog celo prvo poluvreme imali terensku inicijativu, napadali prema golu i kroz sredinu preko Đorđevića i Jovanovića, i preko bočnih linija gde su Džunić i Jović slali lopte u šesnaesterac, ali, lopta nikako nije htela u mrežu. U prvih deset minuta je Džunić dva puta prošao po levoj strani, uputio upotrebljive centaršuteve na drugu stativu, oba puta je Đorđević šutirao glavom ali oba puta preko gola, pa zatim dva puta je pogodak mogao da postigne Luka Propadalo ali je oba puta bio neprecizan, jednom pored gola a drugi put preko prečke. Sledeća šansa za goste je bila u 26. minutu kada je Luka Jovanović odlično uposlio Jovića po desnoj strani, koji ubacuje loptu na glavu Pavlovića ali ovaj šutira pored gola golmana domaćih Alekse Đorđevića. Nekoliko minuta kasnije akcija na levoj strani, kombinacija Stojkovića i Džunića, centaršut na Đorđevića u šesnaesterac ali ovaj glavom pravo u golmana, nema pogotka za goste. I kao što kaže staro fudbalsko pravilo, kazna za promašaje je morala da stigne, taman se sudija spremao da svira kraj prvog dela igre, domaći fudbaleri su došli do lopte, Veljko Sebić se sjajno snašao ispred golmana gostiju Jovanovića i rutinski ga savladao za vođstvo od 1:0.

I u drugom poluvremenu ista slika na terenu, najpre u 47. minutu Mateja Jović pronalazi Pavlovića u šesnaestercu ali on glavom šutira pored gola, a zatim kombinuju na dvadeset metara od gola domaćih Đorđević i Stojković, koji šutira snažno ali pravo u golmana domaćih. Tek u pedesetom minutu su domaći igrači uputili drugi šut prema golu, Marjanović je šutirao ali je uspešniji bio golman gostiju Ognjen Jovanović. Konačno, u 54. minutu gosti dolaze do izjednačenja, Mitrović odlično prihvata loptu u šesnaestercu leđima okrenut ka golu, vraća povratnu loptu do Đorđevića koji snažno šutira po zemlji i Radnički izjednačuje na 1:1. Ponadali su se navijači gostiju da će uslediti preokret, ali se domaći fudbaleri nisu složili s tim već su u 61. minutu postigli još jedan pogodak, ovaj put je precizan bio Ilija Todorović koji je iskoristio nesmotrenost odbrane gostiju i poslao loptu u mrežu za vođstvo Napretka od 2:1. Do kraja utakmice još jedna stopostotna šansa koju je imao napadač gostiju Mitrović u 75. minutu ali je šutirao pravo u golmana.

Da bi se neka utakmica dobila i da bi se osvojili novi bodovi, osim dobre i pametne igre na terenu, osim inicijative u toku cele utakmice, osim velike volje i želje za pobedom, treba imati i smirenosti i koncentracije u završnici, a to je nedostajalo gostima da postignu još neki gol i da odnesu tri boda u Niš. Ovako ostalo im je da čestitaju gradskom rivalu Realu osvojeno prvo mesto na tabeli tri kola pre kraja sezone i da im požele puno sreće na završnom turniru za pionirskog prvaka Srbije u fudbalu.

Napredak - Radnički 2:1 (1:0)

Strelci: Veljko Sebić u 40. i Ilija Todorović u 61. za Napredak i Đorđe Đorđević u 54. minutu za Radnički. Glavni sudija Lazar Pršić, pomoćnici Milivoje Dončić i Emanouil Gkogias.

Napredak je nastupio u sastavu: Aleksa Đorđević, Ognjen Bićanin, Lazar Savović, Relja Marjanović, Veljko Sebić, Mateja Stanković, Vuk Ilić, Dimitrije Mijajlović, Jovan Pecić, Ilija Todorović i Veljko Čukuranović. Igrali su još i Ognjen Jevtić i Aleksa Aleksić. Trener ekipe Branislav Kojičić.

Za goste iz Niša su nastupili: Ognjen Jovanović, Mateja Jović, Mihail Džunić, Andrej Korlat, Marko Zlatković, Vojin Stojanović, Luka Propadalo, Luka Jovanović, Đorđe Đorđević, Ilija Pavlović i Mihajlo Stojković. U drugom poluvremenu šansu su dobili i Dimitrije Mitrović, Matija Cvejić i Maksim Lepojević. Trener ekipe Antonio Dodić.


Budućnost 7 : 0 GFK Jagodina
Napredak 2 : 1 Radnički (N)
Lider MGM 2 : 0 Car Konstantin
Kopernikus Železničar 1 : 4 Duel Juniors
OFK Radnički 2 : 2 Timok 1919
Timočanin 0 : 4 Real
SFS Borac 5 : 4 Trayal Knez Lazar
Radnički (P) 1 : 0 OFK Šampion 2014
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Real 27 22 3 2 69
2 Budućnost 27 19 3 5 60
3 Radnički (N) 27 19 3 5 60
4 Duel Juniors 27 18 2 7 56
5 GFK Jagodina 27 17 3 7 54
6 Napredak 27 16 3 8 51
7 Lider MGM 27 16 2 9 50
8 Car Konstantin 27 15 2 10 47
9 Timok 1919 (-1) 27 10 4 13 33
10 Trayal Knez Lazar 27 8 8 11 32
11 Radnički (P) 27 10 2 15 32
12 SFS Borac 27 8 1 18 25
13 Kopernikus Železničar 27 7 0 20 21
14 OFK Šampion 2014 27 5 3 19 18
15 OFK Radnički 27 4 2 21 14
16 Timočanin (-1) 27 1 1 25 3