XS
SM
MD
LG

Kovačeviću odbojkaški tripl dabl

OK Ribnica Kraljevo 80-tih.Braća Kovačević br.3 Milorad, br1. Ljubo i br,6 Zoran

Ljubomir Ljubo Kovačević jedna od legendi kraljevačke odbojke dobio je ove godine veliko priznanje. Bilo je to na finalnoj utakmici kupa Srbije Partizan – Vojvodina, gde je obavljao dužnost kontrolora, kada mu je Goran Gradinski predsednik odbojkaške sudijske organizacije OS Srbije uručio priznanje za nemerljiv doprinos u radu ovog udruženja

Odbojkašku karijeru Ljubo je započeo kraljevačkoj Ribnici i godinama bio nosilac igre ekipe koja je žarila i palila na terenima tadašnje Jugoslavije. Zanimljivo je, međutim da je druženje sa sportom započeo košarkom.

- U osnovnoj školi osnovana je košarkaška ekipa i ja sam sa svojim drugovima počeo igru pod koševima. Bili smo veoma uspešni. Na turniru Politike u Beogradu osvojili smo četvrto mesto a ja sam dobio poziv za pripreme pionirske reprezentacije čiji je selektor bio Bata Đorđević. Kratko je to trajalo pa sam, na nagovor moja dva brata, koji već bili u Ribnici, počeo da igram odbojku.

Bio je član one čuvene generacije koja je osamdesetih godina prošlog veka osvojila Kup Jugoslavije

- Tada smo ostvarili i veliki uspeh u konkurenciji takvih ekipa kao što su Mladost iz Zagreba, Modriče i novosadske Vojvodine. Bilo je to veliko iznenađenje za sve ali ne i za nas. Verovali smo u sebe. I to nije bilo sve jer smo kasnije i na evropskoj sceni takođe pomrsili račune i nekim vodećim ekipama Starog kontinenta – kaže Ljubo.

Pored uspeh u igri na mreži ova zlatna generacija je upamćena i po tome što su gotovo svi tadašnji prvotimci uporedo bili uspešni đaci, studenti a danas cenjeni akademski građani.

- Mi smo, eto, pokazali da sport i škola, odnosno studiranje mogu ruku pod ruku. Od dvanaest igrača prvotivaca čak jedanaest je završilo fakultete. Nikad nismo pomišljali da se od sporta može živeti jer igračka slava i karijera kratko traju. Zato smo se uroredo družili i sa loptom i knjigom - naglašava Ljubo.

Ljubo Kovačević

Posle igračke karijere u koju spadaju i nastupi u Borecu iz Titovog Velesa, Ljubo se posvetio deljenju pravde na odbojkaškim utakmicama..Njegovo poimanje odbojke i bezgrešne primene pravila ovog sporta brzo su ga lansirali na sami vrh sudijske lestvice.

- Moja sudijska karijera trajala je gotovo tri decenije Odsudio sam nekoliko stotina utakmica u našim prvenstvima i stigao na listu međunarodnih sudija. Kruna karijere je svakako deljenje pravde na međunarodnoj sceni, svetskom juniorskom prvenstvu u Meksiku, prvenstvu Evope u Latviji gde sam odsudio i finalni meč kao i nekoliko mečeva u evropskoj ligi šampiona – ističe Kovačević.

Posle ostvarenog starosnog bonusa pištaljki je rekao zbogom ali u odbojci gde je i dalje bio aktivan, sada kao kontrolor na listi Super lige.

Ljubo Kovačević i naš novinar

I tu je bio na samom čelu što pokazuju delegiranja na utakmice koje u tom trenutku važe za derbije ili za mečeve u Plej ofu u samom finišu prvenstvene sezone u najjačoj ligi. I kako to biva po peravilima ovog sporta u 65 godini usledio je oproštaj od daljeg angažovanja u odbojci. Priznanje za nemerljiv doprinos u radu sudijske organizacije OS Srbije koje mu je nedavno uručeno. uvek će ga sećati na lepe trenutke provedene u ovom dinamičnom sportu - kao igrač, delilac pravde i kontrolor.

KOVAČEVIĆI (OPET) NA SCENI

Zanimljivo je da su u timu Ribnice u to vreme sa Ljubom u timu bila i dva njegova rstarija brata Milorad i Zoran. Prvi je kasnije takođe bio uspešan sudija.a Zoran se posvetio praćenju karijera svoja tri sina, aktuelnih reprezentativaca, Nikole i Uroša i Sava koji je na listi sudija Super lige Srbije. I Anica ćerka Ljube Kovačevića krenula je očevim stopama. Trenutno je na listi sudija Druge lige.

MORAVA U SRCU

Po završenom Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu, Ljubo je radni vek započeo u Jugobanci, nastavio u Srskoj banci a u zasluženu penziju otišao kao direktor Rajfajzen banke u Kraljevu. Sa suprugom Milicom najviše vremena provodi u selu Popovići kraj Kraljeva, pravom raju na levoj obali Zapadne Morave.