XS
SM
MD
LG

Vodeći na popravnom, "Traktoriste" testiraju "Građevinari", Pančevci sa Gaćinovićem dočekuju Lozničane, "ere" protiv Vrščana za mesto u plej-ofu

Foto: Prva liga Srbije

Odavno se nije dogodilo da vodeći dvojac u prvoligaškom karavanu bude tako “složno” neuspešan. Paradoks je utoliko veći ako se zna da su u protekla tri kola, od mogućih 18 osvojili jedan bod. Posrtanje IMT-a i Železničara nije na najbolji način iskoristio RFK Grafičar i porazom u Užicu ostao je na distanci od pet bodova. Ako su favoriti podbacili autsajderi, Zlatibor i Rad, su posle dužeg vremena pobedili i, koliko-toliko, popravili položaj na tabeli. “Majstori” su sigurni pored “studenjaka”, Inđija se pobedom vratila na nekadašnju poziciju, a Milanovčani nastavili sa uspesima.

Utakmice narednog 27. kolo igraju se u subotu od 16:00 sati.

Vodeći “Traktoristi” imaju priliku protiv Rada da se pobedom vrate na stazu uspeha i još više učvrste na vodećoj poziciji. Kadrovski problemi su i dalje prisutni, pored Džinovća, koji nosi masku zbog loma nosa, Ćosić je zaradio najtežu povredu prednjih ukrštenih ligamenata i za njega je sezona završena. Znaju da je liga izjednačena da isključuje svaku seriju pobeda kao što je bilo ranije, i svako teži da se što bolje pozicionira pred doigravanje. Igraju sa “Građevinarima” koji su imali peh da su na tri utakmice imali iskuljučene igrače i pružaju bolje igre nego što rezultati govore. Pobeda u Vršcu je potvrda izrečenog i uprkos skromnoj zalihi neće odustati.

Železničar je dobio novog šefa stručnog štaba, iskusnom Vladimira Gaćinovića. Tri vezana poraza i pad forme primorali su rukovodstvo “dizelke”da reaguje i kako obično biva kola su se slomila na dosadašnjem treneru Tomislavu Siviću. Na kofenciji za štampu Gaćinović je izjavio da neke stvari treba da se menjaju, sve je prešlo u letargiju, kaže on, i dosta stvari koje treba popraviti na planu igre, energije i agresivnosti u fazi odbrane i napada. Napominje da će za 13 dana odigrati četiri utakmice i probleme će rešavati u hodu. Loznica, naredni rival, ima kvalitetan sastav u funkciji igre i rezultata i bodovi su im neophodni.

Zlatibor i Mačva imali su uspešan prethodni vikend i najavljuju nastavak serije. Kad su se najmanje nadali igrači trenera Ristanovića su iznenadili Mitrovčane, koje kao da je stigao umor od velikog broja mečeva. Bodovno su “tanki” ali ne gube nadu i odigraće prepoznatljivo, čvrsto, borbeno, sa jakim defanzivnim blokom, u tranziciji, koristeći najače oružje - prekide. Šapčani su uštopovali Pančevce i nisu im dozvolili da šutnu na gol. U odnosu na ranije, šanse pretvaraju u golove. Igraju otvoreno tokom 90. minuta u istom tempu. Jedan bod ih deli od crte i tri od timova koji računaju na plej-of i sve zavisi od njihovog učinka u preostale četiri utakmice.

Vojvođanski derbi igra se u Čelarevu između Novog Sada1921 i Radničkog. U osvrtu na poraz u Milanovcu, trener Žigić ističe da je pobedio, ne bolji, nego “gladniji” tim. Imaju zamerke, kao i domaćin, na sudijicu koja je delila pravdu i nije se najbolje snašla u jednoj muškoj borbi. Bez pobede su na tri utakmice i dolaskom Luke Cucina mnogo su dobili i nadaju se povoljnom rezultatu. Bodovi su potrebni jednima i drugima za potvrdu visokih pozicija i napad na mesto koje vodi u baraž.

Ispod Bagdale igraju Trayal i Metalac. Kruševljani su domaćinska ekipa i na stadionu Mladosti igraju znatno ofanzivnije i konkretnije. Zgusnut kalendar ne ide na ruku rivalima (sedam utakmica za 21 dan), povrh svega Milanovčani su imali probleme sa gripom i povredama tako da dve nedelje nisu mogli da se kompletiraju. Tek su mogli malo da predahnu u toku nedelje, ali neće biti opuštanja jer se nalaze odmah iznad crte, koliko ima bodova ugroženi Novobeograđani.

Jedinstvo se nalazi na silaznoj putanji, tri meča su bez pobede i osetilo se odsustvo dvojice internacionalaca Karikarija i Zubaira, koji će biti spremni za sutršnji duel. Moraće težim putem da idu u preostala četiri meča i računaju da ih dve pobede na Ubu vode u plej-of. Za rivala će imati Inđiju koja se konsolidovala i ponovo je na mestu rezervisano za ekipe koje računaju na baraž. Jedna su od najuspešnijih gostujućih ekipa i u prilici su da to potvrde pored Tamnave.

Iza južne tribine stadiona “Rajko Mitić” očekuje nas još jedam mali beogradski derbi između RFK Grafičara i Radničkog. Domaćin je za sada sigurno u zoni baraža, dok su “Majstori” odmah ispod crte i svaki bod je dragocen donešen sa strane, gde su do sada bili neuspešni.

GFK Sloboda će sutra ugostiti OFK Vršac u duelu od velike važnosti za jedne i druge. Na tabeli dele sedmo i osmo mesto sa po 35 bodova i ko bude uspešniji biće bliži plej-ofu. “Ere” su pružile blistavu partiju i savladali “ljubičaste” u otvorenoj i nadahnutoj igri. Bačanin je petim golom u nastavku rešio duel i od njega se očekuju golovi protiv Vrščana. Gosti iz Banata su u maloj krizi, zna se da igraju borbeno i agresivno, bilo kod kuće ili na strani. Užičani će biti jači za kapitena Miličića.


OFK Vršac 1 : 1 Železničar
IMT 1 : 0 Zlatibor
Rad 0 : 0 RFK Novi Sad 1921
Loznica 1 : 1 Trayal
Mačva 1 : 1 Jedinstvo (Ub)
Radnički (SM) 3 : 1 RFK Grafičar
Metalac 4 : 3 GFK Sloboda
Inđija Toyo Tires 3 : 0 Radnički (NB)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 IMT 30 18 7 5 61
2 Železničar 30 17 6 7 57
3 RFK Grafičar 30 15 5 10 50
4 Radnički (SM) 30 11 12 7 45
5 Jedinstvo (Ub) 30 12 8 10 44
6 RFK Novi Sad 1921 30 12 7 11 43
7 Inđija Toyo Tires 30 10 13 7 43
8 Radnički (NB) 30 12 4 14 40
9 GFK Sloboda 30 7 16 7 37
10 OFK Vršac 30 10 7 13 37
11 Mačva 30 8 13 9 37
12 Metalac 30 9 8 13 35
13 Trayal 30 9 8 13 35
14 Loznica 30 7 10 13 31
15 Rad 30 5 13 12 28
16 Zlatibor 30 4 11 15 23