XS
SM
MD
LG
24.02.2023 Dragan Stojić

Danke, Planica!

Katharina Althaus (GER) - foto: fis-ski.com

Ko čeka dočeka (mada prečesto nije tako), a ko ne želi da čeka iskoristi svaku šansu.

Time se u karijeri, a na planetarnim šampionatima u skijaškim skokovima po treći put uzastopno, vodi Nemica Katarina Althaus, koja je posle četiri "zlata" osvojena od Faluna 2015. do juče u timskoj i mešovitoj konkurenciji, uz post pre šest godina, konačno stigla i do najsjajnijeg odličja u nadmetanju pojedinki, ovoga puta na maloj (normalnoj) skakaonici, a srećno mesto za nju je slovenačni zimski sportski centar Planica, domaćin 54. svetskog prvenstva u nordijskim disciplinama.

Da nemački jezik dominira na pobedničkom postolju pobrinula se trenutno vodeća, gotovo sigurna osvajačica Svetskog kupa u tekućoj sezoni Eva Pinkelnig iz Austrije, dok je Norvežanka Ana – Odin Strem, iako na prvom mestu nakon uvodne serije, pokazala da je treća zaista  sreća, bar kad je o njoj reč, jer nema sumnje da joj je, uprkos propuštenoj prilici da se na kraju takmičenja popne na najviši stepenik podijuma, drago što je osvojila svoju prvu medalju u individualnim borbama na snežnom Mondijalu, pošto su joj tri prethodne okačene oko vrata po završetku posle ekipnih (2) i miks takmičenja (1).

Planica je još iz vremena čuvenog  Bjerna Virkole druga kuća za skakače iz ’’zemlje Vikinga’’, a Stremovoj, njegovoj sunarodnici i sugrađanki, u prvoj seriji skokova je bila i mesto za uživanje, čemu svedoči podatak da je u finalnu ’’rundu’’ ušla sa čelne pozicije skokom od tačno 100 metara, jedinim trocifrenim tokom ovog dela jučerašnjeg programa. Althausova nije mnogo zaostajala, njene skije ostavile su trag na metar i po od Norvežankinih, pa je zbir bodova, kad su dužini skoka dodati poeni za stil i koeficijent vetra, ’’pancerku’’ postavio na vicešampionsko mesto sa 4,7 bodova manje od liderke, a veteranka 37-godišnja Pinkelnigova se pozicionirala iza njih. Takmičarka iz Dornbira je trag na snegu ostavila 96,5 metara od početne tačke, matematika je rekla da ’’kasni’’ za suparnicom sa severa Evrope 8,5 poena.

Ovakav odnos snaga nije garantovao triler, ni neku posebnu dramu, ali uzbudljivu završnicu svakako jeste. Baš to se i dogodilo.

Zelina Frajtag, jedna od tri Nemice iz top 10 nakon uvodne serije, vrlo dobrim ostvarenjem 98 metara i dalje je  konkurisala za kolajnu, no, ne piše bez razloga u svetim knjigama da je onaj ko se uzda u druge ili lud ili proklet. Još ako se osloniš na to da drugom smrkne da bi tebi svanulo, ostaneš praznih šaka.

Pinkelnigova  podiže ulog i stavlja dodatni teret moranja na pleća rangiranog iznad nje. Ovoga puta je ona uzvratila ’’stotkom’’, računajući i prvi skok skupila 246,9 bodova, bacajući rukavicu dvema preostalim učesnicama.

Vazdušne struje su, kad je reč o Althausovoj, iste na kranjskim i bavarskim Alpima, i to je rezultiralo skokom dugim 97 metara (249,1 bod), potiskivanjem austrijske skakačice na drugo mesto, pa su sve oči norveške javnosti vezane za ovaj sport ostale uprte u Stremovu poput zaljubljenog Vikinga u njegovu dragu na ivici fjorda. Metar napred ili nazad implicira različite emocije.

Ovoga puta radovali su se Nemci, jer se 24-godišnjakinja iz Alte spustila ogromnih pet metara ranije nego prilikom prvog skoka, tako da je za 3,1 poen u zbiru umesto suza radosnica lila suze "zadovoljnice", pošto je bronzana medalja nešto zbog čega vredi sijati kao zlato. Samo neka pomisli na dojučerašnju prvakinju sveta Emu Klinec, koja je sa smotre otišla sa 19. mesta i shvatiće koliki je uspeh postigla. Tešiće je i sunarodnica, danas sedmoplasirana Maren Lundbi, najbolja skakačica svih vremena.

Althausova nema šta da misli, mislila je kad je trebalo. Na vreme. Zato i slavi.

Piše: Dragan Stojić