XS
SM
MD
LG

Šta nam je donela 2022. fudbalska godina: Mundijal - uspeh ili neuspeh, o izborima, gde su pare?

Protekla 2022. godina bila je burna, smenjivali su se uspesi i neuspesi, donela nam je pregršt lepih trenutaka ali i razočaravajućih momenata. Izneverene nade i neslavni plasman na Mundijalu u Kataru uzburkao je fudbalsku javnost.

Bez obzira koliko se nosili mišlju da je odlazak na svetsku smotru fudbala sam po sebi veliki uspeh, ne možemo se oteti utisku da se očekivalo više od osvojenog boda u grupnoj fazi i brzog povratak kući. Ništa od velikih očekivanja koja su podgrevana uoči Svetskog prvenstva. Već smo bili viđeni u osminifinala, čak stepenicu više, rušeći favoritie... Ali avaj, (ne)uspeh je razočarao je široke navijačke mase. Preko noći Piksi je od heroja postao najveće razočaranje. Do juče su ga veličali i dizali u nebesa, verujući da je čudotvorac! Zavladao je muk, neverica, deprimirani navijači ostali su nemi, ljudi u šoku nisu nalazili prave reči. Pokušao je selektor na koferenciji za štampu, bez propitivanja predstavnika “sedme sile”, da nađe objašnjenje i izgovor (tamo gde ga nema). Povrede ključnih igrača (zašto su putovali nezalečeni), neuigranost, ništa se nije čulo o pogrešnoj strategiji, pogrešnim izmenama, manjku fizičke spreme... Igrači su stali u odbranu selektora, on u odbranu igrača i tako u krug, bez prvaog objašnjenja. Neko će reći da smo brzo zaboravili gde smo bili posle poraza od Škotske i pre dolaska Piksija, zaboravili niz pobeda u kvalifikacijama, spektakularnu pobedu nad Portugalijom u Lisabonu, Oslu i plasman u elitu Lige nacija. Nismo, to je najgore, jer su nas navedeni uspesi podstakli da poletimo visoko, ne shvatajući da pad može biti isuviše bolan.

Pomenuta je nesređena situacija u vrhu FSS, koja je imala reprekusije na zbivanja tokom Mundijala (pitamo se na koga, selektora ili igrače?). V.d predsednik Nenad Bjeković, kandidat čelnika Saveza (i PIksija) nije prošao i morao se zadovoljiti postojećim statusom do daljeg i sledećih izbora. Druge struje su odnele prevagu, politika se umešala i dodatno uzburkala javnost... Jedan od zainteresovanih kandidata, Rasim Ljajić, razmišljao je o kandidaturi ali kada je video da “Piksi formalno selektor, a praktično predsednik Saveza, i da neće dozvoliti da neko remeti tu idilu, odustao je”.

Ako ništa drugo, učešćem na Mundijalu napunjena je kasa i upravo je novac dodatno uzburkao strasti u Staroj Pazovi. Na sednici Izvršnog odbora nenajavljen došao je Novica Tončev i zatražio objašnjenje oko raspodele silnih miliona evra i troškarenja brojne delegacije u Kataru. Optužio je čelnike da su debelo naplatili izlet do Katara, upirući prstom na pojedince da su premirani više nego fudbaleri. Tako velike rashode pokušao je da objasni Jovan Šurbatović, generalni sekretar FSS. Citiramo reči Šurbatovića: “ Od dva poraza pravimo tragediju, od jedne pobede padamo u euforiju, neumerenost je naša osobina”. Okrivio je kladioničarski lobi i korumpirane sudije kojima je pre dve godine zadat udarac i stavljena tačka na brojne neregularnosti. Kaže da su u proteklom periodu savez i klubovi prihodovali od UEFA preko 60 miliona evra, tako da sada klubovi mogu da računaju do 600.000 evra po sezoni!

Upravo je raspodela sredstava klubovima dodatno uzkovitlala prašinu, ostalim ligašima trn u oku su naša dva najbolja kluba. Jedan od čelnika superligaša izneo je podatak na račun forsiranja Crvene zvezde i Partizana od strane državnih sponzora i povlašćenog položaja. Ostali ligaši traže promenu metodologije, i da plasman bude jedino merodavan, kako nalaže praksa. Iznet je podatak da je Zvezda prihodovala 17,6 miliona evra, plus dodatni novac od Gasproma, dok je Partizan primio 14 miliona.