XS
SM
MD
LG

PFL Zrenjanin: Budućnost - Polet 2:2

BUDUĆNOST: Stoje: Markiv, Kučurov, Arsin, Nemanja Kovačević i Vasiljević (kapiten). Srednji red: Darko Števijan (predsednik),  Stanko Kovečević - član predsedništva, Prpa, Đurić, Manojlović, Perin, Đukanović i Zečević (trener). Donji red:  A.Prokin, Ajdarić, Čukulov, Kondić, S.Prokin i Stevo Drinić (pomoćni trener) - foto: Dragan Nikoletić - Crtani

Susreti fudbalskih klubova iz Đurine varoši i Nakova, dva sela sa ovog područja sa najdominantnijom tradicijom kvalitetnog i uspešnog  kroćenja buba-mare, su bili, jesu i ostaće derbi, lokalni ili nešto šire, kad god bi se susretala njihova dva kluba - Budućnost i Polet - iz proste činjenice što ta dva sela i njihgovi klubovi jesu ponosna tradicija tih mesta i meštana koji vole fudbal i svoje fudbalere!

Tako je  bilo i ovoga puta kada su fudbalske zastave u tim mestima ‘’spuštene na pola koplja’’ - u Nakovu jer im je Polet oba puta u poslednje dve godine ‘’proplivao’’ u baražu za Vojvođansku ligu, a Srpskoj Crnji - jer im je Budućnost, posle desetogodišnjeg takmičenja u Vovođanskoj ligi, igrom nesrećnog slučaja (ko je rekao Botoš) spuštena u niži rang takmičenja, koji u Crnji svi doživljavaju kao ničim opravdano skliznuće.

Polet je i u ovo prvenstvo ušao sa ambicijom da bude ako ne prvi ono bar drugi i po treći put zaredom - direktno ili u baražu - izbori mesto u Vojvođanskoj ligu. Crnjani obeležavaju 100-godišnjicu Kluba i žele da mu u godini jubileja daruju titulu. U prošlogodišnjem prvenstvu su sa isključivo igračima iz mesta bili četvrti, za ovu su doveli čak petoricu pojačanja (golmana Kuručeva iz Melenaca, levog beka Ajdarića iz Hetina i trojicu vežnjaka iz Zrenjanina - pleja Čokulova, polušpica Đukića i levokrilnog napadača Stanića).

Elem, kad smo - možda suvišno i bespotrebno apsolvirali sportsko-sociološko-psihološki ambijent odigravanja derbija, predjimo na stvar - izveštaj s njega. Dapače, Crnjani su derbi dočekali sa liderske pozicije i četri uzastropne pobede i gol razlikom 11:1, a Polet na petom mestu na tabeli sa tri pobede, porazom i golrazlikom 11:6.

Rečju - Crnjani su smatrani apsolutnim favoritima, ali derbi je derbi, fudbal ipak fudbal a lopta okrugla! Utakmica je završena remijem 2:2 i obe ekipe mogu biti i zadovoljne i nezadovoljne.

Crnjani zadovoljni jer su oba puta gubili a izjednačujući gol postigli u 95. minutu. A nezadovoljni jer su u prvom poluvremenu bili ravnopravni, u drugom mnogo nadmoćniji, izvanredni golman Hajrović im je odbranio 4 veoma izgledne šanse a apsolutno neobjektivni sudija Paunović ih je nebrojano puta oštetio. Uz ostale primera pristrasnosti i neobjektivnosti, kod drugog gola gostiju svirao je nepostojeći prekršaj na rubu šesnaesterca iz kojih je Polet poveo, doduše sjajnim pogotkom u rašlje. 

Nakovčani su zadovoljni jer nose bod sa vrućeg terena i objektivno u ovoj utakmici i inače boljeg tima i jer su na svom golu imali izvanredno raspoloženog Hajrovića. A nezadovoljni jer su ih samo tri minuta delila od celog plena, a i činjenice da su  do osvojenog boda došli kako uz pomoć sudije tako i sopstvenog nesportskog ponašanja, jer su celu utakmicu opstruisali  valjajući se po terenu, vrišteći od ‘’bolova’’ u svakom izgubljenom duelu i upšte nesportskog ponašanja koje ne služi na čast klubu sa nadimkom ‘’Barcelona’’. Sa ovakvom igrom Poletu će u prvenstvu trebati više Paunovića - ne samo na strani već i kod kuće - žele li ostvariti naum i domoći se ostvarenja ambicije - višeg ranga takmičenja!

Petorica novajlija: Đurić, Stanić, Kučurov, Čokulov i Ajdarić - foto: Dragan Nikoletić - Crtani

Prvo poluvreme proteklo je u obostrano veoma slaboj igri, jer su se gosti zabunkerisali a Crnjani nisu nalazili način da probiju bedem iskusnih Nakovčana, koji su iz jednog kontranapada u 30. minutu, sumnjive ofsajd pozicije i polušanse došli u vođstvo golom Draganova. Drugo poluvreme je upotpunosti pripada Crnjanima kojima je saveznik bio i jak vetar. Izjednačili su pogotkom Stojičića u 50. minutu iz opravdano dosuđenog penala kada je u šesnaestercu i gol šansi grubo fauliran Saša Prokin. U 60. minutu bek domaćih Prpa glavom izbija loptu sa oko 18 metara od gola a sudija svira nepostojeći faul.  Slobodan udarac i evro gol u same rašlje realizuje Babić. Zbog već pomenute kontinuirane opstrukcije igre sudija je meč prodožio za celih 7 minuta, i mladi Kondić je tri minuta pre kraja lepo prihvatio loptu iz kornera i izjednačio. U poslednjih desetak minuta utakmice Crnjani su stvarali šansu za šansom ali ih je briljantnim i čudesnim odbranama anulirao sjajni Hajrović. Jednom mu je mrežu spasila i prečka nakon sjajnog šuta Manojlovića.

I za kraj, ali ne i najmanje bitno, jer je reč o crnjanima i njihovoj ‘’Budućnosti’, nekoliko reči o izuzetnom jubileju 100-godišnjici fudbala u ovoj varoši. I dok se po okolnim mestima - Novoj Crnji, Mokrinu, Botošu… održavaju akademije, organizuju izložbe i upriličuju svečani događaji u čast i slavu fudbalera minulih generacija, odgovorni funkcioneri Mesne zajednice i aktivisti lokalne vlasti u Crnji još uvek ne čini ništa povodom pomenutog jubileja. Sramota je to kosmičkih razmera jer su u pitanju generacije i generacije Crnjana koje su se borile lijući znoj i pronosile slavu crnjanskog fudbala u okruženju i šire. Ima li pravo sadašnja garniture na vlasti u Crnji da se tako nemarno i bahato odnosi prema svojim precima? NARAVNO DA NEMA! Pa oni još nisu formirali ni Organizacioni odbor jubileja, a jubilej je davno počeo: u proleće 1922. se grupa naprednih omladinaca organizovala i počela da trenira fudbal, krajem leta su i formalno konstituisali fudbalski klub a već na jesen iste godine je počelo odigravanje zvaničnih utakmica. To ne moraju znati funkcioneri lokalnog SNS-a, oni i onako misle da sve počinje od njih, ali im je to već morao neko reći, a aktivnosti oko jubileja davno početi! Jer, može li biti veće bruke za Crnju kao varoš da godina prođe a jubilej ostane neobeležen?!

U tom slučaju ni ova i buduće pobede neće imati željeni sjaj, jer onaj ko ne poštuje tradiciju i pretke ne zaslužuje ni pomen a nekmoli poštovanje i počast! U svakom slučaju blam očekuje sadašnja rukovodstva Mesne zajednice i Mesnog odbora vladajuće stranke! Znaju li i hoće li prenebregnuti tu činjenicu - ostaje da se vidi. Pet je do dvanaest!

Budućnost (SC) - Polet (N) 2:2

Srpska Crnja: Igralište Budućnosti, gledalaca oko 150, sudija Stefan Paunović - Žitište 6, Strelci: Stojičić u 50. i Kondić u 94. minutu za Budućnost a Draganov u 30. i Babić u 60. minutu za Polet. Žuti kartoni: Budućnost: Markov, Prpa, Stojičić, Čukulov i Kondić. Polet: Ščepančevbić, Bucalo, Vukobrat i Uzelac. Igrač utakmice: Ilija Hajrović.         

Budućnost: Kučurov 7, Vasiljević 7, Stani 7, Markov 7 Kovačević 7 (A. Prokin 7), Ajdarić 7, Čokulov 7 (Đurić), Kondić 7, Prpa 7(Manojlović 7), Stojičić 7 i  Perin 6 (S. Prokin 8).

Polet: Hajrović 9, Uzelac 6. Feješ7, Inđić 7, Šćepanović 7, Draganov 8, Babić 8, Bucalo 7, Marković 6, Zorić 7 i Krnić 6 (Vukobrat/).

 Piše: Dragan Pejić      


5 .kolo PFL Zrenjanin
Delija 0 : 3 Radnički 1911
Budućnost 2 : 2 Polet
Rusanda 2 : 0 Napredak
ASK 0 : 2 Vojvodina
2. Oktobar 4 : 2 Mladost
Krajina 1 : 5 Banat
MSK 2 : 0 ŽFK Banat
OFK Stajićevo 2 : 1 Crvena zvezda
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Rusanda 5 5 0 0 15
2 Budućnost 5 4 1 0 13
3 Crvena zvezda 5 3 1 1 10
4 OFK Stajićevo 5 3 1 1 10
5 Polet 5 3 1 1 10
6 Banat 5 3 0 2 9
7 ŽFK Banat 5 3 0 2 9
8 Radnički 1911 5 2 2 1 8
9 MSK 5 2 1 2 7
10 Napredak 5 2 1 2 7
11 Vojvodina 5 2 0 3 6
12 Mladost 5 2 0 3 6
13 2. Oktobar 5 1 1 3 4
14 Krajina 5 0 1 4 1
15 Delija 5 0 0 5 0
16 ASK 5 0 0 5 0