XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Cunami u svetskom streljaštvu

BEOGRAD, 15 oktobra (Info centar).- Ukoliko se na sastanku Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) u novembru prihvate izmene pravila, koja treba da stupe na snagu prvog dana naredne godine, biće to nezapamćeni cunami koji će pogoditi svetsko streljaštvo!

Promene su, slobodno može da se kaže, korenite, ali nisu naišle na odobravanje. Na sajtu Evropske streljačke konfederacije (ESK), objavljen je link na kome dvojica olimpijskih šampiona Rajmond Debevec (Slovenija) i Nikolo Kampriani (Italija) prikupljaju potpise za peticiju kojom se želi da se zaustavi usvajanje izmena, a oglasili su se i neki treneri iz Izraela, Kine, Velike Britanije, Italije...

- Stručna komisija Streljačkog saveza Srbije još nije otvorila raspravu o izmenama, ali naši treneri su upoznati i neformalno mnogo se raspravlja i ima različitih stavova – kaže Nikola Marić, predsednik Stručne komisije Streljačkog saveza Srbije.- Neke stvari su pozitivne, neke po mojoj proceni mogu da budu i korak nazad. Skraćivanje vremena u disciplinama je dobra stvar, mali broj strelaca je koristio i do sada svaki minut , a polazak „od nule“ u finalu je diskutabilan i izaziva najveću polemiku. Streljaštvo je specifično, finale nije kao u ostalim sportovima „produžetak discipline“ već je potpuno drugojačije. Poređenja radi to je kao da u atletici u kvalifikacijma trčite 110 m prepone na normalnoj visini i na uobičajenom rastojanju, a u finalu vam nameste deset santimetar više prepone i pomere ih napred ili nazad.

Izmene koje predlaže ISSF su usmerene u tri pravca – vreme takmičenja, sistem finala i oprema.

U kvalikacijama vreme je skraćeno- vazdušna puška, muškarci sa105 na 75 minuta, žene sa 75 na 50 minuta, MK puška 3 put 40 metaka ukupno na 2,45 časova, MK puška 3 puta 20 sa 135 na 105 minuta, MK puška 60 metaka ležeći sa 75 na 50, vazdušni pištolj – muškarci sa 105 na 75 minuta, a žena sa 75 na 50 minuta i minuta, MK pištolj na 50 metara sa 120 na 90 minuta! U trostavima, u ukupno vreme računaće se i prireme prilikom promena stavova – podešavanje opreme, puške, mesta sa koga se gađa...

Finale ostaje sa osam učesnika, (najboljih posle kvalifikacija), ali oni počinju od nule, odnosno ne računa im se kvalifikacioni rezultat. Prvo svih osam gađaju dve serije po tri metka (dijabole) i potom počinje ispadanje. Posle sedmog i osmog metka, ispada najslabije takmičar po ukupnom rezultatu, računajući i onih prvih šest metaka, posle devetog i desetog ponovo ispadanje... sve dok ne ostanu tri učesnika (posle 18 metaka). Tada trećeplasirani ne gađa i dobija bronzu, a prva dva gađaju još dva metka za zlato. Ukupno u finalu zlatni i srebni ispaliće po 20 hitaca (a ne po deset kao do sada), bronzani i četvrtoplasirani po 18. Ovo se odnosi na vazdušnu pušku za muškarce i žene, MK pušku 60 metaka ležeći za muškarce i žene, vazdušni pištolj za muškarce i žene i MK pištolj za muškarce. O načinu kako će se gađati u trostavima 3 puta 40 i 3 puta 20 metaka odlučiće se u novembru na posebnom sastanku.

U gađanju MK pištoljem za žene u finalu se ne računa kvalifikacioni rezultat i ide se takođe na ispadanje, ali u dve faze. Eliminacioni deo je kada osam finalistkinja ispaljuje po pet metaka brzom paljbom. Potom, trećeplasirana i četrtopalsirana raspucavaju za bronzu a prva i druga za zlato. Gađaju pet serija po pet metaka. Ukupan zbir krugova na decimalu određuje pobednika u seriji i on dobija dva boda, za nerešen rezultat sleduje bod. Pobednica je ona koja prva sakupi sedam bodova.

U trapu i dubl trapu u finale ide osam (a ne šest kao do sada). Podeljeni su u dve grupe, gađaju 15 golubova (sa po dva metka) i po dva najbolja iz grupe idu u polufinale. Posle , gde se takođe gađa 15 golubova, trećeplasirani i četvrtoplasirani raspucavaju na 15 golubova za bronzu, a prva dvojica za zlato. U skitu je isti sistem stim što gađaju 16 golubova (dublove). Daljina goluba u skitu povećana je sa 66 na 68 metara.

Oprema će doživeti drastične promene. U trostvu za muškarce do sada je strelac mogao da donese tri puške za tri različita stava, sada mora da gađa jednom puškom. Zabranjeni su svaki nastavci na puškama i pištoljima koji prigušuju vibracije. Drastično se pooštravaju granice tolerancije debljine i krutosti odela, našivenih gumenih i kožnih delova na ramenina, u pojasu, na kolenima, i stražnjici, korišćenje jastučića za klečeći stav, kontrolisaće se takozvani „normalan hod“ u opremi i ako sudije procene da se strelac „gega kao patka“ kažnjavaće ga oduzimanjem dva kruga ili diskvalifikcijom.

U gađanju MK puškom 60 metaka ležeći zabranjene su specijalne pantalone, koje, sa duge strane mogu da se nose u ležećem stavu u trostavima, ali su tada zabranjene specijalne cipele. Cipele morju da budu krajnje fleksibilne, „normalan hod“ testiraće se i kod takmičara pištoljem koji nose specijalne cipele.

- Iskreno, kao siromašan sport najviše smo se bojali velikih promena u propisima o opremi jer to automatski znači da svaki strelac mora da nabavi novu – dodao je Nikola Marić.- Nešto će, ipak, morati da se nabavlja ili prepravlja ali su zahtevi, za sada, minimalni. Lično, mislim da će samo jedan kratak period rezultati biti niži a da će se potom sve vratiti na uobičajeni nivo. Kada je svojevremeno centar za vazdušnu pušku smanjen sa 1 milimatra na 0,5 milimetra prošlo je veoma malo vremena pa su ponovo strelci „ubijali“ apsolutne rezultate. Ostaje otvoreno pitanje, međutim, koliko je ovim streljaštvo dobilo i da li je postalo interesantnije za gledaoce i naročito za TV auditorijum. I do sada smo jedva uspevali da objasnimo onome ko prvi put dođe na strelište šta se dešava u finalu. Tek sada će biti svi zbunjeni...

Poznajući naćin rada ISSF, protesti i peticije su plašenje mečke rešetom, kao bi rekao naš narod. U novembru će se samo doterati neke nijanse, odrediti način kako će se gađati finala u trostavima (da budu zastupljena sva tri stava) i od 1. januara 2013. doći će cunami...