XS
SM
MD
LG

Mogu li "crveni" odoleti lideru?

Foto: N. Kotlajić (fkradnicki.com)

Pred fudbalerima Radničkog 1923 je najteže gostovanje u dosadašnjem delu sezone. Četa Nenada Lalatovića će u nedelju, 20. februara, od 15.30 časova izaći na megdan lideru prvenstva, ekipi beogradskog Partizana, u utakmici 23. kola Linglong Tajer Super lige Srbije. Iako “crno-beli” imaju ulogu apsolutnog favorita u ovom susretu, Kragujevčani nemaju nameru da se predaju bez borbe i pokušaće da u granicama svojih mogućnosti pruže što je moguće jači otpor renomiranom protivniku.

Jamajčani imaju jednu vrlo interesantnu poslovicu koja glasi: “Ako si veliko drvo, mi smo mala sekira.” Može li poslednjeplasirani tim Super lige da bude ta “mala sekira” za lidera šampionata, koji je u dosadašnja dvadeset i dva odigrana kola zabeležio dvadeset pobeda, uz samo dva remija?

Na prvi pogled deluje gotovo nemoguće, ali fudbal je magična igra, čija je draž upravo u tome da ne pobeđuje uvek ona ekipa koja je favorit “na papiru”. Znali su Kragujevčani u prošlosti da namuče “crno-bele” u Humskoj, kao što je bio slučaj na poslednjem gostovanju “crvenih” na stadionu poviše Autokomande, u sezoni 2014/15, kada je Partizan kroz “iglene uši” došao do trijumfa rezultatom 2:1.

Tada je Radnički 1923 imao daleko slabiju ekipu nego što je to slučaj danas, kada u svojim redovima ima igrače takvog kvaliteta i iskustva kao što su Nemanja Tomić, Marko Mirić, Stevan Kovačević itd. Pri tom, Kragujevčani imaju još jednog velikog aduta, a to je Nenad Lalatović, koji se tokom svoje deceniju duge trenerske karijere pokazao kao ekspert za beogradske “crno-bele”.

Energični strateg je na današnjoj konferenciji za medije u prostorijama kluba sa “Čika Dače” najpre čestitao ekipi Partizana na jučerašnjoj pobedi u prvom meču šesnaestine finala Lige konferencija protiv Sparte u Pragu, a potom se posvetio detaljnijoj analizi predstojećeg rivala.

- Partizan je pobedom u Pragu protiv jedne jako kvalitetne ekipe kao što je Sparta pokazao da je sa pravom lider prvenstva. To je svakako razlog za dodatni oprez sa naše strane pred gostovanje u Beogradu, s obzirom da je ova pobeda svakako dodatno podigla elan i samopouzdanje u njihovim redovima. Izlišno je govoriti o igračkom kvalitetu ekipe Partizana. Njihovi rezultati sami govore. To je prava takmičarska ekipa, odlično popunjena u svim linijama tima, koju predvodi u ovom trenutku najbolji trener Super lige Aleksandar Stanojević, koji od svog povratka u klub prosto preporodio ekipu. Nema sumnje da Partizanu pripada uloga apsolutnog favorita, ali čuda su u fudbalu uvek moguća, posebno kad jedna ekipa ima svoj dan – konstatuje Lalatović.

Šef struke Kragujevčana napominje da je ovo utakmica u kojoj njegov tim nema mnogo toga da izgubi i da će od svojih igrača pre svega tražiti da uživaju u nadigravanju sa jednim od najjačih timova u ligi.

– Da smo uspeli da se pojačamo sa bar još dvojicom-trojicom igrača, onda bismo možda bili u poziciji da pretimo Partizanu. Ovako, pokušaćemo da se sa postojećim igračkim kadrom, kojim sam ja generalno jako zadovoljan, prikažemo u što je moguće boljem svetlu. Od igrača zahtevam samo da pruže svoj maksimum na terenu, da ispoštuju zadatke i da ovu utakmicu odigraju za “svoju dušu” – poručio je Lalatović.

Kragujevački superligaš će na megdan lideru prvenstva izaći bez najboljeg strelca Marka Mirića, koji će zbog rupture liste propustiti gostovanje u Humskoj. Još par igrača ima sitnih problema sa povredama, ali bi svi oni trebali da budu raspologanju treneru Lalatoviću za nedeljnu utakmicu.

Televizija Arena sport obezbedila je direktan prenos utakmice sa stadiona Partizana na svom Premijum 1 kanalu.

POBEDA U FINALU KUPA, PA SVE OSTALO

Devet puta je Nenad Lalatović tokom svoje trenerske karijere pobeđivao Partizan. Poslednji put mu je to pošlo za rukom početkom prošle sezone, kada je sa ekipom Vojvodine savladao “crno-bele” na novosadskom “Karađorđu” sa 3:2.

Kada je reč o najdražem trijumfu nad “crno-belima”, tu Lalatović nema mnogo dileme. Pobeda u finalu Kupa Srbije, takođe izvojevana na klupi novosadskog tima, na stadionu “Čair” u Nišu predstavlja vrhunac Lalatovićeve trenerske karijere.

– Finale Kupa Srbije u Nišu je nešto što se ne zaboravlja. Tada smo uspeli da pobedimo Partizan na penale i uzmemo trofej koji je na neki način bio namenjen njima, a suđen meni i mojim igračima. To mi je bez svake sumnje najmilija pobeda nad Partizanom, a ako bih morao da izdvojim još jednu, to je ova poslednja na “Karađorđu”, kada smo sa dva gola u poslednjim trenucima utakmice uspeli da preokrenemo rezultat i dođemo do trijumfa – priseća se Lalatović.


Vojvodina 2 : 1 Proleter
Čukarički 0 : 0 Partizan
TSC 2 : 1 Voždovac
Radnik 2 : 0 Novi Pazar
Napredak 1 : 0 Metalac
Spartak ŽK 4 : 3 Kolubara
Mladost 2 : 0 Radnički (N)
Crvena zvezda 4 : 1 Radnički 1923
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 26 3 1 81
2 Partizan 30 25 4 1 79
3 Čukarički 30 14 12 4 54
4 TSC 30 11 8 11 41
5 Radnički (N) 30 9 13 8 40
6 Voždovac 30 11 7 12 40
7 Vojvodina 30 11 6 13 39
8 Napredak 30 10 7 13 37
9 Mladost 30 10 6 14 36
10 Radnik 30 8 12 10 36
11 Spartak ŽK 30 9 7 14 34
12 Kolubara 30 10 4 16 34
13 Radnički 1923 30 8 6 16 30
14 Proleter 30 8 5 17 29
15 Metalac 30 7 6 17 27
16 Novi Pazar 30 5 10 15 25