XS
SM
MD
LG

Petanka na novosadskom Sajmu

Petanka u ekspoanziji

 Petanka na Novosadskom sajmu

  Opšte je uverenje da je petanka u Srbiji u velikoj ekspanziji, kao jedna od članica „porodice boćarskih sportova“. To se najbolje videlo na upravo završenom „Novi Sad Open 2022“, na kojem su učestvovala 23 para. Takmičenje je održano na specijalno pripremljenim stazama u Master hali Novosadskog sajma.

  Organizator takmičenja bio je Petanka klub Štrand iz Novog Sada.

  - Ovo prvi zvaničan turnir koji organizujemo – ističe Leonid Babić, predsednik PK Štrand – Ogromnu pomoć u organizaciji pružili su nam Boćarski savezi Srbije i Vojvodine, Novosadski sajam, kao i PK Beška., daleko iskusniji i prvoosnovani klub u petankama. Osnovan i smo u oktobru 2021 godine. Zahvaljujući menadžmentu Sajma, omogućeno nam je da treniramo i u ovim, zimskim, mesecima. Inače, tokom leta trenirali smo na svojim terenima na popularnom Štrandu. Ovom prilikom zahvaljujemo se razumevanju JP Gradsko zelenilo. Klub trenutno ima 11 registrovanih igrača i 25 rekreatovaca, koji s vremena na vreme, igraju. Može se reći da je petanka i u svetskim razmerama najbrže rastući sport. Mogu ga igrati svi, bez obzira na starost i pol. Nije potrebna, u početku, velika veština da se kugla baci što bliže bulinu. Naravno, u kasnijim stadijumima treniranja, razvija se veština gađanja kugli, što i odlučuje pobednika.  S obzirom da u Srbiji još uvek nema ligaških takmičenja, takmičenje je po turnirskom sistemu, na kojima pored nas učustvuju i igrači iz volo asocijacije (uobičajene u srpskom boćanju), kao i iz rafe. Već je izvesno da ćemo počekom jula učestvovati na velikom međunarodnim turniru u Beški. Ako budemo obezbedili sredstva, očekuje nas i učešće na turnirima u Hrvatskoj i Sloveniji, možda i u Austriji, Francuskoj…

  Na prvom „Novi Sad Open 2022“ u finalu Beška 1 (Jovica Drljača i Dmitar Bulat) pobedila je Štrand 1 (Leonid Babić i Miloš Račić) 13:11, a u meču za treće mesto, Beška 2 (Aleksandar Milanovič i Miroslav Popović) bila je usprešnija od Novog Beograda 1 (Špiro Matijević i Josip Zelić) 13:0.

Šampioni, Dmitar Bulat i Jovica Drljača

Petanka klub Štrand

Leonid Babić, predsednik PK Štrand