XS
SM
MD
LG

Šesnaest timova po ligama - maksimalan broj

Detalj sa utakmice Srpske lige Beograd, foto lična arhiva autora teksta

Jesen u četiri grupe Srpske lige protekla je u zanimljivim tonovima i sa boljim utakmicama nego do sada. Osnovni razlog skoka kvaliteta je manji broj timova, sa 20 na 16, uz povratak većeg broja ekipa iz prvoligaškog društva.

Jasno je da fudbalska Srbija nema uslova za više od 32 tima u eliti i drugom rangu, kao i da su četiri trećeligaške grupe, po 16 timova, maksimum, koji ne treba menjati radi „mira u kući“, „podsticaja razvoja fudbala u određenim područjima“ i sličnih, uglavnom nelogičnih, ideja.

Srpska liga „Vojvodina” odavno slovi za najkvalitetniju, sa odlično organizovanim klubovima i sjajnom infrastrukturom. Pobednik prošle sezone, Mladost GAT, dokazuje to i među prvoligašima, Novosađani su u vrhu i imaju dobre izglede da se plasiraju u elitu.

Tokom jeseni, najbolji su bili Vrščani i istakli su kandidaturu za plasman u Prvu ligu, što bi bio najveći uspeh za grad koji je proslavila košarka početkom 21. veka. U stopu ih prati Feniks 1995 iz Stare Pazove, OFK Bečej 1918 posustao je u poslednja dva kola, ali nije odustao od povratka među prvoligaše, posle tri godine. Neprijatna iznenađenja su Hajduk 1912 iz Kule na poslednjem, zrenjaninski Radnički na četrnaestom i pančevački Dinamo 1945 na 12. mestu, kao klubovi sa tradicijom i uspešnim rezultatima proteklih godina.

Takmičenje u Beogradu je u primetnom padu kvaliteta i posete na utakmicama, iako su članovi i bivši superligaši - OFK Beograd, Radnički (NB), Zemun i BSK iz Borče. Prošlogodišnji prvak, Teleoptik, nije uspeo da izbori mesto u Prvoj ligi preko baraža i ove jeseni je bliži borbi za opstanak nego vrhu. Najveći broj igrača po timovima su bonusi, rođeni 2002. godine i mlađi, po čemu prednjače „optičari“, BASK i Brodarac.

OFK Beograd zimuje na čelnoj poziciji, sa četiri boda više od Zemuna, a teško je očekivati da se još neka ekipa uključi u borbu za plasan u viši rang. Romantičari su doveli letos pojačanja i s pravom se nadaju izlasku iz amaterskog ranga, posle pet tmurnih godina. Na dnu su Leštane, Ušće Novi Beograd (bivši Stepojevac Vaga), lazarevački Borac i TEK Sloga iz Velikih Crljena, a neprijatno iznenađenje je Zvezdara na 12. poziciji, posle uspona prethodnih sezona.

Zapadnu grupu mnogi karakterišu kao najjaču, ali Sloga iz Požege to nije dokazala u baražu letos, već je ostala srpskoligaš posle neuspeha u dva meča sa Zaječarcima. Prošlogodišnji prvak ponovo je na vodećoj poziciji, sa tri boda prednosti nad odlično organizovanim Ubljanima, slede nekadašnji članovi elite - Čačani, Užičani i Smederevci - sada daleko od stare slave i očekivanja vernih pristalica.

Novajlije su prijatno iznenadile, posebno debitant Real iz Podunavaca i Sloga iz Bajine Bašte, povratnik posle četiri godine. Proleće nagoveštava žestoku borbu bar pet timova za plasman u Prvu ligu, kao i za opstanak. Trepča je u najtežoj situaciji, zbog skromnog bodovnog salda i stalnih gostovanja, klub iz Kosovske Mitrovice dočekuje rivale u Raški. Kraljevčani su dokaz da administrativno igranje u Prvoj ligi može i da odmogne, Sloga se ekspresno vratila na „Zapad“ i sada je u borbi za opstanak, sa malim šansama da izbegne pad u zonu.

„Istok” je letos pretrpeo najviše promena, ispalo je 12 od 20 timova, a Timočanin iz Knjaževca, na osmom mestu, je sačuvao status zahvaljujući uspehu Timoka u baražu. Ligu sada sačinjavaju klubovi sa ozbiljnom tradicijom, iz Prve lige vratili su se Piroćanci, Leskovčani, Vranjanci, Jagodinci i Trajal, dočekali su ih uvek stabilni klubovi iz Svilajnca, Paraćina, Vlasotinca i, sve bolja, Budućnost.

Kruševljani su pokazali da je ispadanje bilo samo prolazna slabost i jedini su, u sve četiri srpskoligaške grupe, bez poraza i na dobrom putu su da se vrate u staro društvo. Popovčani, najozbiljniji konkurent Trajala, sa četiri boda zaostatka, posustali su tek u poslednjem kolu u Pirotu. Ostali doskorašnji prvoligaši su u krizi i potrebno je vreme da ponovo prave planove o višem rangu.

Dinamo iz Vranja je u najtežoj situaciji, na pretposlednjem mestu sa sedam bodova (uz sedam kazne) i biće mu potrebno čudo da izbegne selidbu u zonu, posle ne tako davnog igranja u elitnom rangu. 

ZAPAD I ISTOK KRAĆI, OD BEOGRADA - CENTAR 

U fijokama nadležnih u FS Srbije odavno postoje planovi o preraspodeli srpskoligaškog ranga takmičenja. Ideja o jedinstvenoj trećoj ligi je dobra, donela bi Srbiji još 16 ozbiljnih klubova, sa kvalitetnim igračima i trenerima.

Druga solucija je „prepakovanje“ četiri grupe. Vojvodina bi ostala kao do sada, beogradskoj grupi pridodali bi se timovi Kolubarsko - mačvanske i Podunavsko - šumadijske zone, pod novim imenom „Centar“, a grupi „Zapad“ pripao bi deo sa „Istoka“, iz Pomoravskog i Rasinskog okruga (zona Zapad). Time bi se značajno smanjila putovanja timova, a svaka liga imala bi po tri zone ispod sebe.


Meševo 3 : 2 Timočanin
Rembas 2 : 1 Jedinstvo (P)
GFK Jagodina 2 : 0 OFK Brzi Brod
GFK Dubočica 2 : 1 Sloga (L)
Budućnost (P) 4 : 2 Radnički (P)
Pčinja 2 : 0 Hajduk Veljko
Trayal 2 : 1 Radnički (S)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 28 20 8 0 68
2 Budućnost (P) 28 16 6 6 54
3 Radnički (S) 28 14 6 8 48
4 Radnički (P) 28 14 5 9 47
5 GFK Jagodina 28 12 7 9 43
6 GFK Dubočica 28 11 9 8 42
7 Timočanin 28 12 5 11 41
8 Vlasina 28 12 4 12 40
9 Pčinja 28 11 6 11 39
10 Jedinstvo (P) 28 8 10 10 34
11 Meševo 28 10 4 14 34
12 OFK Brzi Brod 28 9 5 14 32
13 Hajduk Veljko 28 9 4 15 31
14 Rembas 28 7 6 15 27
15 Sloga (L) 28 1 3 24 6