XS
SM
MD
LG

EL: Derbi u Madridu, Zvezda čeka Albu

Foto: Euroleague

Pred nama je peto kolo Evrolige. U ovom kolu derbi se igra u Madridu dok će Zvezda dočekati Albu.

EFES vs UNIKS četvrtak 19h.

Kolo otvaraju Efes i Uniks. Efes je katastrofalno otvorio sezonu i i dalje nema pobjedu. Doveli su u međuvremenu Ilajdžu Brajanta a na ''radaru'' im je i Tarik Blek. Uniks je ostvario jednu pobjedu i u prva tri kola ostavio dobar utisak ali su u četvrtom kolu poniženi kod Fenerbahčea. Oni i dalje čekaju da Mejo zaigra ali i da se ostali uigraju. i za jedne i za druge je ovo jako bitan meč. Treba očekivati meč na nešto veći broj poena a poseban motiv imaće Perasović koji je radio u Efesu. Ipak, Efes bi morao konačno upisati prvu pobjedu.

ŽALGIRIS vs BAJERN četvrtak 19h.

Biće ovo duel dva tima koja nisu upisala pobjedu. Žalgiris je promijenio i trenera ali ni sa Zdovcom još ne znaju za pobjedu. Kako vrijeme prolazi sve više djeluje da su potpuno promašili sa selekcijom ekipe i uopšte ne liče na sebe a Imanuel Mudije je za sada veliki promašaj. Bajernu je problem što ne mogu računati na Lučića. Iako su doživjeli četiri poraza, u svakom meču su bili u igri i nisu loši koliko to omjer govori. Ostavili su bolji utisak od svog rivala u ovom kolu i možda čak ulaze u meč kao blagi favoriti. Svakako, treba očekivati veliku borbu i meč na manji broj poena.

MAKABI vs PANATINAIKOS četvrtak 20:05h.

Makabi u ovaj meč ulazi sa omjerom 2-2 ali ostavili su mnogo lošiji utisak nego što to govori njihov trenutni skor. Sa druge strane, Pao ima jednu pobjedu u četiri kola. Šuška se da Sferopulosu nije baš najsigurniji posao tako da sigurno nema prava na kiks. I dalje igraju bez Žižića i tako će biti još neko vrijeme a najviše se uzdaju u Vilbekina. Kod Panate se i dalje očekuje debi Jogi Ferela a to bi se moglo desiti u ovom meču. Za sada je dobar utisak ostavio Nedović, koji je bio i najzaslužniji za jedinu pobjedu. Što se ovog meča tiče, treba očekivati efikasan meč a Makabi svakako ima imperativ pobjede.

ARMANI vs ASVEL četvrtak 20:30h.

Obje ekipe odlično su ušle u sezonu. Armani je za sada jedan od timova bez poraza dok Asvel ima 3-1 omjer. Armani je odlično posložen, ima veliku širinu i svaki igrač daje određeni doprinos a na svakoj poziciji imaju nekoliko opcija. Asvel nema takav kvalitet, nema ni blizu. Međutim, dosta su borbeni, čvrsti i igraju odgovorno. Oslanjaju se na atletizam i odbranu jer napadački im fali kvaliteta. Iako Asvel očito niko potcijeniti ne smije, realno je da Armani upiše i petu pobjedu u sezoni.

REAL vs FENERBAHČE četvrtak 21h.

Ovo je svakako derbi kola u kome se sastaju dva sjajna tima. Real je odlično posložen i to se vidi već na startu sezone. Jesu izgubili od Olimpijakosa u gostima ali ostale utakmice odigrali su jako dobro. Što se tiče Fenera, loše su otvorili sezonu ali su razbili Uniks u EL i Efes u prvenstvu u poslednja dva meča. Što se ovog meča tiče, treba očekivati veliku borbu. I jedni i drugi imaju širinu i dosta kvalitetnih igrača na svakoj pozicii što bi trebalo doprinijeti tome da ovo bude sjajan meč. Ne treba očekivati previše efikasan meč a svakako da je Real favorit.

CRVENA ZVEZDA vs ALBA petak 19h.

Zveza pred sobom ima duel sa Albom. Ekipa Dejana Radonjića ostavila je sjajan utisak radi 2-2 omjera ali i sjajne predstave u porazima kod Fenera i CSKA. Alba ima pobjedu i to protiv Fenera ali nije za potcijeniti. Pogotovo jer je dobila poslednjih pet mečeva protiv Zvezde tako da se Zvezda susreće sa neugodnom tradicijom. Iako Alba ima određeni kvalitet, definitvno Zvezda ulazi u meč kao favorit. Zvezda će ponovo čvrstinom pokušati doći do trijumfa koji bi joj dosta značio za nastavak sezone u Evroligi.

CSKA vs OLIMPIJAKOS petak 19h.

Ekipa CSKA još traži pravi ritam. Ostvarili jesu tri pobjede ali nije to ona prava njihova igra. Imaju problema i sa povredama pa tako na Šengeliju ne mogu računati naredna dva mjeseca a još se nije oporavio ni Milutinov. Što se gostiju tiče, oni takođe imaju 3-1 i igraju jako dobro na startu sezone. Možda im fali kvaliteta ali su kompaktni i defanzivno čvrsti. Olimpijakos je ranije znao dobijati CSKA, pogotovo na završnim turnirima Evrolige. Pokušaće i sada iznenaditi ali je realno CSKA favorit i pored problema sa povredama.

BASKONIJA vs MONAKO petak 20:30h.

Biće ovo duel dvojice crnogorskih trenera, Duška Ivanovića i Zvezdana Mitrovića. Oba tima imaju isti omjer odnosno 2-2. Baskonija je zaigrala dosta bolje otkako je Boldvin zaigrao i vidi se da im je povezao redove. Nije to još idealno ali djeluju bolje. Monako izgleda odlično i lako su mogli imati bar još jednu pobjedu više. Mitrović je sjajno posložio ekipu a glavna zvijezda je nekadašnji igrač Baskonije, Majk Džejms. U ovom susretu treba očekivati meč na mani broj poena gdje će ključno biti ko će biti čvršći i ko će se u skoku bolje nametnuti. Blagi favorit je Baskonija ali svašta je moguće.

BARSELONA vs ZENIT petak 21h.

Obje ekipe imaju sjajan skor ali obje ekipe imaju mana koje rezultat za sada pokriva. Barsa je vrlo lako mogla izgubiti dva meča i imati 2-2 ali je izvukla pobjede dva puta u produžetku. Sa druge strane, Zenit je na 3-1 ali bilo je dosta propusta i njihovih rivala u tim mečevima. Ovo će biti duel timova koji su igrali četvrtfinale prošle sezone a Ćavi Paskval će ponovo igrati protiv bivšeg tima. U tom četvrtfinalu EL, Zenit je u potpunosti zaustavio Mirotića. Isto će pokušati uraditi is ada te će tako tražiti svoju šansu. Svakako, treba očekivati veliku borbu u kojoj će i jedni i drugi imati akenat na odbrani. Barsa je favorit a vidjećemo da li će tu ulogu i opravdati.


34 .kolo Euroleague
Crvena zvezda 93 : 85 Anadolu Efes
Asvel Villeurbanne 80 : 81 Armani Milano
Real Madrid 88 : 97 Bayern
AS Monaco Basket 91 : 74 Alba Berlin
Fenerbahce 59 : 62 Panathinaikos
Barcelona 80 : 104 Maccabi
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Barcelona 28 19 9 47
2 Anadolu Efes 28 19 9 47
3 Olympiacos 28 18 10 46
4 Real Madrid 28 18 10 46
5 Armani Milano 28 18 10 46
6 Maccabi 28 17 11 45
7 AS Monaco Basket 28 15 13 43
8 Bayern 28 15 13 43
9 Baskonia 28 12 16 40
10 Alba Berlin 28 12 16 40
11 Crvena zvezda 28 12 16 40
12 Fenerbahce 28 10 18 38
13 Panathinaikos 28 9 19 37
14 Asvel Villeurbanne 28 8 20 36
15 Žalgiris Kaunas 28 8 20 36