XS
SM
MD
LG

Vreme je za F4 Evrolige: Ko ide u veliko finale ?

Foto: Euroleague

Nakon osam meseci igranja, Evroliga je ušla u samu završnicu. Tokom predstojećeg vikenda, održaće se završni turnir u Kelnu. U polufinalu će se sastati CSKA i Efes te Barselona i Armani.

CSKA vs EFES petak 18h.

CSKA i Efes igrali su finale poslednjeg održanog završnog turnira. Ekipa Dimitrisa Itudisa došla je tada do titule u jednom veoma kvalitetnom finalu. Sada će se Efes htjeti osvetiti a vidjećemo da li će to uspjeti uraditi.

CSKA je ima jednu sezonu kakvu bi svojevremeno Željko Obradović volio odraditi. Dizanje forme i serija pobjeda a onda u jednom dijelu obaranje forme kako bi se ona ponovo dizala za završnicu sezone. S obzirom da je Itudis Željkov bivši pomoćnik i s obzirom da mu je kum, nije čudo što je CSKA imao ovakvu sezonu. Međutim, treba biti pošten i reći da je veliko pitanje da li bi CSKA bio tu gdje jeste da Fener nije imao problema sa koronavirusom tokom četvrtfinalne serije.

Što se tiče CSKA, sada su svakako ključni igrači Vil Klajburn i Toko Šengelija. O Klajburnu može misliti ko šta hoće ali Klajburn je igrač koji ima šampionski gen i to je pokazao i u poslednjem finalu Evrolige kada je bio najzaslužniji za titulu svoje ekipe. Šengelija je preiskusan igrač a i on je vodio Baskoniju do titule u Španiji prošle sezone i sigurno ima kvaliteta za najveće utakmice pa i da ih sam rešava.

Heket im je takođe bitan. Neki ga potcjenjuju ali je Heket veoma dobar igrač. Daje defanzivni doprinos, ima dobar pregled igre a može ući u seriju pogodaka kad mu krenu ekipe ići ispod bloka. Hiliard je neko ko brzo može dati gomilu poena a Lundgren je igrač koji bi mogao eksplodirati na ovom F4. Fali naravno pod košem Milutinov ali tu je kakva-takva opcija sa Erikom. Isto tako, CSKA ima dubinu jer Antonov uvijek može dati neku trojku kao i Uhov a Kurbanov uvijek da neki doprinos.

Efes je veoma loše ušao u sezonu. Loša igra, neočekivani porazi i loša forma igrača. Nije to djelovalo dobro iako su zadržali većinu igrača. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, igrali su sve bolje i bolje i na kraju su tamo gdje su ih svi vidjeli. Doduše, dosta su se mučili protiv oslabljenog Reala u četvrtfinalu i treba ih brinuti da su dva puta ispustili pobjede ali definitivno imaju kvalitet i za titulu.

Vasa Micić predvodi ekipu i za sve sjajne partije dobio je nagradu za najboljeg igrača. Šejn Larkin je takođe igrao dobro ali je znao zakazati i igrao je loše ako je i Micić loš. Kruno Simon je prekaljeni rutiner koji uvijek da bitan doprinos. Singlton, Moerman, Bobua donose i iskustvo i kvalitet a velika stvar za Efes je što se Šanl razigrao i što igra sezonu karijere.

Šta je važno za duel CSKA i Efesa ? Kako će ekipe igrati odbrane na određenim mjestima. CSKA je jači na krilnim pozicijama i preko Klajburna i Toka mogu napraviti probleme. Posebno bitna odbrana Efesa na niskom postu jer je CSKA Feneru stovrio mnogo problema tako što su spuštali loptu Klajburnu na niski post gdje je on uredno odrađivao posao. Takođe, vidjećemo da li će Ataman rizikovati sa Tokom i njegovim šutem jer znamo da Toko i nije predobar u šutu za tri poena.

Sa druge strane, CSKA mora naći načina kako braniti Micića i Larkina. Osnovno je da dobro brane tranziciju i da se dobro vraćaju. Taj dio je mnogo bitan jer u pozicionom napadu oni mogu da ih brane jer imaju agresivne bekove koji mogu ''roviti'' u odbrani a svakako i Klajburn može preuzeti nekog od pomenutog dvojca.

Veoma važan je duel u skoku jer ko se skakački nametne biće bliži pobjedi. Pod košem djeluje da je Efes jači ako gledamo centarsku poziciju. Takođe, važna su dva igrača koja mogu biti X faktori. Kris Singlton imao je sjajnih mečeva gdje je bio odličan i u šutu za tri. Sa druge strane, to bio mogao biti Johanes Foitman. On se dosta otvara u širinu i tako može stvoriti probleme rivalima. Generalno Efes bi to mogao braniti ali svakako da Nijemac može biti važan na ovom meču. Na kraju krajeva, obično igrači poput Singltona i Foitmana i odluče ove mečeve.

Sigurno je da nas čeka spektakularan meč i možda čak i finale prije finala. CSKA je pokazao da ih se nikada ne smije otpisati ali djeluje da je Efes ipak kvalitetniji i da je dubina Efesa kvalitetnija od dubine CSKA. Jeste jedan meč ali prednost bih ipak dao Efesu.

BARSELONA vs ARMANI petak 21h.

Drugi par polufinala čine povratnici na F4, Barsa koja sedam godina igrala nije i Armani koji nije 29 godina igrao završni turnir.

Barsa je okupila izuzetno jak sastav. Najbitniji igrači su ostali a stigli su Kalates i Pau Gasol. Imali su problema tokom sezone i sa povredama i sa virusom a i sa formom u pojedinim momentima. Međutim, generalno su poprilično lagano došli do prvog mjesta u regularnom dijelu i nisu generalno oko toga imali problema. Više su problema imali sa Zenitom gdje je veliko pitanje bilo kako bi prošli bez sudijskog vjetra u leđa u drugoj i trećoj utakmici.

Mirotić je igrao dobro tokom regularnog dijela ali se ugasio i nije postojao u seriji sa Zenitom i to je Barsi pravilo probleme. Dejvis igra sve bolje kako sezona teče, Higins je rođeni pobjednik a naravno Pau Gasol će dati bitan doprinos. Kalates ima svoje mane ali svakako da može dosta dati a šuterski doprinos očekuje se od Abrinesa i Kurića.

Armani je ponovo uložio mnogo i opet je malo falilo da se samounište u završnici petog meča sa Bajernom. Ipak, otišli su na F4. Mnogo je tu igrača koji su dosta toga osvojili. Hajns je deveti put na F4 a ima i četiri titule. Rodrigez je osvajao titule sa Realom i CSKA. Datome je bio šampion sa Fenerom. Dilejni je sjajan igrač a mnogo kvaliteta imaju i igrači poput Ledeja i Šildsa koji je odigrao sjajno peti meč sa Bajernom.

Šta je ključno u ovoj utakmici ? Nekoliko stvari. Prije svega je bitno ko će se nametnuti pod košem. Posebno bi trebao biti bitan duel Hajnsa i Dejvisa i koliko dobro će Hajns upsjeti da ga zaustavi jer je Dejvis bio najbolji u seriji sa Zenitom. Naravno, tu je i faktor Gasola ali i Tarzuski može dati neke dobre minute.

Veoma bitan duel na poziciji četvorki. Mirotić je bio loš u seriji sa Zenitom a Ledej je neko ko bi mu mogao parirati i svakako će biti veoma zanimljivo pratiti ko će biti bolji. Vanjska linija i kod jednih i kod drugih je dobra. Rodrigez, Dilejni i Šilds sa jedne strane a Kalates, Higins i Kurić sa druge strane a moguće da će biti i za Bolmara minuta. Nekako djeluje da je Barsa tu potentnija kad se sagleda potencijal u oba pravca. Na krilu Armani ima Datomea i Micova. Obojica imaju iskustva a vidjećemo kako će im Barsa sa Abrinesom i Klaverom tu isparirati.

Da bi Armani mogao nešto tražiti, moraće Hajns zaustaviti Dejvisa, moraće rizikovati sa Kalatesovim šutem i pokušati zaustaviti Mirotu sa Ledejom. Uz to, moraju se uzdati u napadačku raznovrsnost. Barsa generalno ima bolju odbranu i ako bi igrali odbranu kao u majstorici sa Zenitom, Amrani bi im teško mogao parirati.

Kad se sve sabere i oduzme, djeluje da će Barsa ovo dobiti ali da neće dobiti finale. Jednostavno im fali ono nešto za titulu ali isto tako su dovoljno kvalitetni da dobiju Armani.