XS
SM
MD
LG

Srbija osvojila Evropsko prvenstvo B

Ragbi 13 reprezentacija Srbije plasirala se u Grupu A Evropskog prvenstva, pošto je u odlučujućoj utakmici Grupe B na stadionu Heroj Polet u Jajincima savladala Ukrajinu 54:18. Nakon dve ubedljive pobede nad Rusijom u Paraćinu (66:10) i trijumfa nad izuzetno borbenim Ukrajncima, srpski ragbisti napravili su dosad najveći uspeh u seniorskoj konkurenciji, tako da će se od narednog ciklusa takmičiti u elitnoj diviziji EP.

Po jako hladnom vremenu i teškom terenu, Srbija se bolje snašla i silno motivisana osvojila turnir čiji je bila domaćin poslednjih deset dana. Fizički izuzetno jaki Ukrajinci uspeli su da drže rezultatsku ravnotežu tek u prvih pet minuta, kada je Rajko Trifunović postigao prvi esej za vođstvo Srbije.

Nakon prvog eseja Trifunović je samo šest minuta kasnije postigao i drugi i već na samom startu najavio da domaća selekcija odlučno korača ka trijumfu i istorijskom uspehu. Usledili potom eseji Vladislava Dedića, Vladimira Milutinovića i kapitena Stevana Stevanovića, tako da je u 26. minutu prednost već narasla na 26-0.

Uspeli su Ukrajinci da se rezultatski vrate sa dva eseja do pauze, ali je nastavak doneo novu seriju poentiranja Srbije. Vladimir Milutinović je u 45 minutu postigao svoj drugi esej na utakmici, a šesti za Srbiju. Samo pet minuta kasnije Rajko Trifunović se po treći put upisao u listu strelaca, i nakon uspešnog pretvaranja Jašarija prednost Srbije je iznosila 36-12.

Kada je u 65 minutu Vladimir Milutinović postigao svoj treći esej na utakmici, svima je bilo jasno da je pitanje pobednika praktično rešeno. Do kraja utakmice u listu strelaca na strani Srbije su se upisali još i Miloš Zogović i Stefan Arsić, a kod gostiju esej je postigao Oleksandar Ščerbina za konačnih 54:18.

- Čestitam momcima, velika pobeda za nas. Ponosan sam kako su izneli ovaj turnir i za kratko vreme osvojili su moje srce – izjavio je selector Srbije Daren Fišer koji je neposredno pred EP preuzeo kormilo naše reprezentacije.

Utisak je da je engleski stručnjak za kratko vreme uspeo da poveže konce i da napravi jedan dobar tim, koji je spoj mladosti i iskustva. Ragbistima Srbije medalje i trofej uručio je legendarni Džon Rizman, inače doživotni počasni predsednik Ragbi 13 federacije Srbije.

SRBIJA – UKRAJINA 54:18 (26:12)

Eseji za Srbiju (10): Rajko Trifunović (5’, 11’, 50’), Vladislav Dedić (19’), Vladimir Milutinović (21’, 45’, 65’), Stevan Stevanović (26’), Miloš Zogović (71’), Stefan Arsić (76’)

Golovi: Vojislav Dedić 0/1, Džavid Jašari 7/10

SRBIJA: Dragan Janković, Aleksandar Pavlović, Vladimir Milutinović, Stefan Arsić, Rajko Trifunović, Vojislav Dedić, Džavid Jašari, Stefan Nedeljković, Vladislav Dedić, Djordje Krnjeta, Miodrag Tomić, Nikola Djurić, Stevan Stevanović. Rezerve: Stefan Simović, Marko Janković, Enis Bibić, Miloš Zogović.

Eseji za Ukrajinu (3): Anatolij Hrankovski (33’, 36’), Oleksandar Ščerbina (73’).

Golovi: Oleksandar Skorbač 3/3

UKRAJINA: Anatolij Hrankovski, Danilo Kozak, Mihailo Trojan, Bohdan Veprik, Taras Kolisnik, Oleksandar Skorbač, Vitalij Pučkov, Valentin Korčak, Dimtro Seremenko, Valentin Koval, Evgenij Trusov, Llubomir Beznosčuk, Oleksandr Ščerbina. Rezerve: Vitalij Boičuk, Igor Vašćuk, Oleksandar Sivokoz, Ihor Jurkin

Stadion: FK Heroj Polet Jajinci. Gledalaca 150. Sudija: Endru Pilkington (Španija). Pomićnici: Stefan Vensan (Francuska), Džejms Džons (Vels). Četvrti sudija: Stefan Stamenić (Srbija).