XS
SM
MD
LG
06.09.2021 Dragan Stojić

Istorijski trijumf Slovenca u Španiji: Po Rogliču se Vuelta poznaje

Primož Roglič - foto:facebook.com/Rogla007

Da li se po jutru dan poznaje velika je dilema, često nije tako, ali u biciklizmu se nesumnjivo Trka kroz Španiju prepoznaje po Slovencu Primožu Rogliču. Takmičenje je počelo njegovom pobedom u uvodnoj etapi i vođstvom vozača JV tima u generalnom poretku, a sve je, kad je u pitanju ’’jahač’’ dvotočkaša rodom iz Trbovlja, ostalo isto i po završetku ovogodišnje Vuelte.

Takmičar iz rudarskog gradića je na samom startu 76. izdanja jedne od tri najprestižnije etapne trke u ciklo svetu trasirao sebi put kroz šampionsko okno, potom se zavukao ’’u jamu’’ čekajući da sprinteri istupe svoje krampove pre ulaska u najviša  brda, na kojima se po tradiciji sve rešava, nakon 7. deonice mu je svetlo na kraju tunela bilo sve vidljivije, a onda mu se tokom 10. etape sve obrušilo, pošto je, iako praktično blizu samog crvenog rubina, pao i sa svoje mašine i s čelne pozicije na treću, prepustivši 1. mesto u ukupnom plasmanu Norvežaninu Odu Kristijanu Eikingu. U tom trenutku je Roglin zaostatak za Vikingom iznosio 2 minuta i 17 sekundi, dok se između njih dvojice ugurao Gijom Marten iz Francuske.

Međutim, aktuelni olimpijski šampion u vožnji na hronometar, najbolji svetski biciklista u 2019. i prošloj godini već u narednoj rundi je stigao na cilj pre ostalih, smanjivši vođstvo lidera na 116 sekundi, da bi četiri etape pre završetka trke ’’rudar’’ eksplodirao poput metana, ’’zapalivši’’ ispred konkurenata i crvena majica, komad garderobe namenjen prvoplasiranom na tabeli Trke krož Španiju, kreirana je opet prema njemu odgovarajućoj veličini. Sem povratka 32-godišnjaka na kotu 1, došlo je do promene i na ostale dve podijumske pozicije, plasman kopiran iz prve polovine nadmetanja, pošto je na drugu sa zaostatkom od dva minuta i 22 sekunde ponovo dospeo Španac Enrik Mas, a njegov klupski kolega iz tima Movistar, Kolumbijac Migel Anhel Lopes, na svom ’’konjiću’’ kaskao tri minuta i 11 sekundi sporije u odnosu na vođu karavana, da bi u Južnoamerikancu u pretposlednjem činu bila oduzeta uloga trećeplasiranog, jer je otišla u ruke australijskog vozača Džeka Hejga, predstavnika ekipe Bahrein Viktorijus, kome je Roglič ’’bežao’’ četiri minuta i 48 sekundi u generalnom plasmanu. Kad je zavesa spuštena nakon dolaska učesnika na krajnje odredište, u Santjago de Kompostelu, tabela je rekla da Masa od prve svetske pedale  deli 4 minuta i 42 sekunde, Hejga još više - 460 sekundi.

Šampionski let slovenačkog Zmaja dug 3.417 kilometara trajao je 83 sata, 55 minuta i 29 sekundi, ujedno je čovek iz ’’dežele’’ svoje ime bljunuo na vrh ’’večne’’ liste najuspešnijih učesnika Vuelte po broju uzastopnih trofeja, a tamo ga čekaju domaći reprezent Roberto Eras, rekorder trke sa četiri trijumfa, uzastopni prvak u periodu 2003-2005, dok je od zadovoljstva prste od 1992. do 1994. lizao Toni Rominger, biciklista iz ’’zemlje čokolade, sireva i časovnika’’ - Švajcarske.

Malo je falilo da Slovenci osvoje ’’zlatni slem’’, ali i oni imaju svog Zvereva kao i Novak Đoković, Kolumbijac Egan Bernal je pobedom na Điro d’ Italiji  onemogućio potpunu dominaciju takmičara iz najsevernije ex jugoslovenske republike na najvećim ovosezonskim takmičenjima, jer je Roglič uzdignutih ruku napustio olimpijsko selo, odneo kući crvenu majicu iz Španije, dok je njegov sunarodnik Tadej Pogačar pobednički zakukurikao na najznačajnijem mestu - u Francuskoj, na Tur de Fransu.

Utešne titule otišle su u ruke Fabija Jakobsena iz Danske, člana Kvik stepa (sprint), Australijanca Majkla Storera, aduta tima DSM (brdski ciljevi), a da timski rad uvek donese pobedu dokazali su izabranici Bahrein Viktorijusa, najbolji u ekipnoj konkurenciji.

I tako su Zmajčeki posle zimskih sportova i košarke postali velesila i u svetu biciklizma.

Šta je sledeće?

Piše: Dragan Stojić