XS
SM
MD
LG

Finale Kupa Srbije 2020/21 pripalo Zvezdi

Detalj sa utakmice - foto: H.D.Vujanović

Zvezdin 25. ili Partizanov 17. trofej u nacionalnom kupu, odgovor na to pitanje ćemo saznati na najveći praznik bivše SFRJ "Dan mladosti". Pehar su nekad uručivali Titovi izaslanici, znao se red, a sada naš FSS nema čak ni predsednika, niti legitimnog naslednika, ima raspušteni Izvršni odbor i hrpu nerešenih statusnih problema. U senci svih dešavanja oko naše krovne organizacije igra se najveći srpski derbi i meč za pehar Kupa Srbije, koji bi za jedne bio potvrda savršene, dok bi za druge poslužio kao alibi, za spas sezone. Kuriozitet je da se ovo finale igra bez prisustva gledalaca, prvi, nadamo se i poslednji put u istoriji. Inače, utakmicu sudi naša najbolja sudijska trojka, sa FIFA znakom, na čelu sa Srđanom Jovanovićem.

Prvo poluvreme obe ekipe igraju dosta rezervisano, ali veoma fer i korektno, bez žutih kartona. Što se tiče stvorenih i propuštenih prilika sve mogu stati u jednu rečenicu. Kod Zvezde je Falćineli neprecizan u 2, 24. i 42. minutu, dok je mlađani Jović na drugoj strani mogao postići pogotke u 31. i 37. minutu. 

Ni u nastavku se nije puno toga dešavalo, Zvezda je imala zrelije prilike koje nisu uspeli da realizuju Katai u 60. i Milunović u 76. minutu. Utakmica se zaoštrila, pa je sudija Jovanović bio prinuđen da pokaže šest žutih kartona, dva Zvezdinim i četiri Partizanovim igračima. Ono što je najbitnije, golova nije bilo, pa se otišlo u produžetke.

Jalov fudbal i u produžecima, kao da igraju rekreativci, a ne dobro plaćeni profesionalci iz naša dva najveća kluba. Srnić je u 104. minutu imao idealnu priliku da izraste u junaka, ali nišanske sprave mu nisu bile najbolje podešene.

Pristupilo se izvođenju penala u kojem je uspešniji bio tim Crvene Zvezde i odneo pehar u svoje vitrine. Posle 14 godina Zvezda je osvojila duplu krunu, zahvaljujući kapitenu Borjanu koji je odbranio dva penala, Jojiću i Štuliću.

Dodela pehara - foto: H.D.Vujanović

Hvala Bogu pa utakmica nije ostala u senci poslednjih dešavanja u vezi sa smenama u FSS, kao i nelegitimnih i protivzakonitih zahteva pojedinaca za proširenjem Super lige. Ovom utakmicom je spuštena zavesa na kontroverznu sezonu kada je u pitanju vrhunski fudbal u Srbiji, a početak nove je zakazan za 17. juli sa prvim kolom Super lige, ali se to ne može sa sigurnošću tvrditi, kao ni broj klubova koji će nastupiti u njoj.

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 0:0 (0:0) - penalima 4:3

STADION: Rajko Mitić. GLEDALACA: Bez prisustva publike. GL.SUDIJA: Jovanović Srđan. POM.SUDIJE: Stojković Uroš i Mihajlović Milan. STRELCI IZ PENALA: Rodić, Pankov, Krstović i Nikolić (C.Zvezda), Natho, Živković i Stevanović (Partizan). ŽUTI KARTONI: Ben i Gobeljić (C.Zvezda), L.Marković, Zdjelar, Miljković i Stojković (Partizan).

CRVENA ZVEZDA: Borjan, Gajić (Gobeljić), Ivanić (Degenek), Pankov, Kanga (Nikolić), Katai (Srnić), Falćineli (Vukanović), Milunović, Rodić, Ben (Krstović), Sanogo.

PARTIZAN: Stojković, S.Marković (Ostojić), Vujačić, Holender (Štulić), Zdjelar (Stevanović), Šćekić, Miljković, Jojić, L.Marković (Lutovac), Urošević (Živković), Jović (Natho).