XS
SM
MD
LG

Ofanzivni skok doneo Zvezdi pobedu

Foto: ABA liga

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Budućnost sa 82-78 i poveli su sa 1-0 u finalu ABA lige. Ako je suditi po prvoj utakmici, čeka nas veoma kvalitetno finale.

Zvezda je dobro otvorila meč. Od starta su Davidovac i Lojd bili dobri a na početku je dobre stvari za goste radio Mitrović. Ipak, Zveza je imala devet poena prednosti u prvom periodu. Kasnije je zaradio drugi faul a zamijenio ga je Danilo Nikolić. Nikolić i jeste uveo Budućnost u dobar napadački ritam. Takođe, Radonjić je u završnici prvog perioda igrao sa petorkom koja je poenterski dosta limitirana. Na terenu su tada bili Uskoković, Dobrić, Lazić, Simonović i Kuzmić. To defanzivno jeste dobra peotrka ali nije dala rezultata ni u tom dijelu i Budućnost je uspjela doći do 20-20.

U drugom periodu se igralo tvrdo ali je bilo i nervoze. Bitan detalj jeste faul na šutu za tri Kobsa jer je Kobs nezgodno pao i do kraja poluvremena se vidjelo da se ne osjeća lagodno na terenu. Zvezda se mučila napadački i pored dobre odbrane a Simonović je imao svoj festival promašaja. Ulaskom Rita, Zvezda pravi 5-0 i dolazi do nešto solidnije prednosti. Faktički su je čuvali do kraja prvog poluvremena i na odmor su otišli sa +6.

Treći period je bio dosta tvrd. Budućnost je igrla dobro u odbrani a Zvezdu šut nikako išao nije. To su gosti iskoristili i čak su bacanjima Dela Valea poveli 52-51. Pri rezultatu 55-55 desila se sekvenca koja je možda i prelomila meč. Zvezda je napravila 15-0 aiko gledamo kraj trećeg i početak četvrtog perioda. Ključ jeste 8-0 Dobrića u završnici 3/4. U tim momentima Zvezda je bila sa petorkom gdje sem Dobrića niko nije imao poene u rukama (kao u završnici prvog perioda). Budućnost nije kako treba branila Dobrića a on je to znao iskoristiti.

I nakon vodstva Zvezde 70-55 nije bio kraj. Nikola Ivanović uveo je Budućnost u dobar ritam i vratili su se u igru. Potom su i jedni i drugi poentirali i Zvezda je održavala između četiri i šest poena prednosti. Dobrić je promašio trojku u poslednjoj minuti a Popović je smanjio na samo -2. Pokušala je Budućnost presingom doći do ukradene lopte a kad nisu uspjeli, onda su faulirali Lojda koji je pogodio bacanja. Kobs je promašio trojku sa druge strane i to je bio kraj za goste.

Zvezda je dobila utakmicu u kojoj nije bilo Voldena i Kuridže i u kojoj su šutirali 5/26 trojke. Međutim, defanzivno su većnom radili dobar posao. Djeluje da je Radonjić stavoio akcenat na odbrani pa po cijenu i ''praznog hoda'' u napadu. Bilo je petorki koje su bile dosta napadački limitirane i u nekim momentima je Zvezda tu trpila ali je u završnici 3/4 Dobrić povukao u petorci koja je napadački bila limitirana.

Dobrić je generalno neko ko je odradio fantastičan posao za Zvezdu. Jeste Lojd bio na svom nivou uz par nerezonskih i neracionalnih poteza ali Dobrićev doprinos je bio ključan. Davidovac je odlično počeo meč ali kasnije poenterski nije toliko dobar bio. Takođe, Kuzmić je skakački bio sjajan. Imao je 11 skokova od čega čak pet ofanzivnih a još par puta je učestvovao u osvajanju off skoka.

Sam skok je bio fantastičan za Zvezdu. Zvezda je imala ukupno šest skokova više što i nije neka razlika ali ključ je bio ofanzivni skok. Imali su 18 ofanzivnih skokova a u ovakvim mečevima kad toliko skokova u napadu uzmete, faktički morate dobiti. 

Iz ugla Zvezde neke stvari nisu bile dobre. Naime, Simonović je odigrao još jedan katastrofalan meč. Nije mogao pogoditi ''okean sa obale'' a ni defanzivno se nije proslavio. Hol je imao tu i tamo neki dobar potez ali je Hol limitiran igrač i to i pokazuje. Malo je nejasno što u plej ofu Rit i Radanov ne dobijaju prostor a pogotovo Rit s obzirom da je Kuridža van terena.

Što se tiče Budućnosti, njima je falilo raspoloženih igrača. Rid je bio maestralan, Ivanović se probudio u 4/4 ali je falio doprinos još nekog. Kobs je dobro počeo ali od pada nakon faula na šutu za tri, nije bio pravi. Bio je i dosta nervozan a u završnici nije mogao pogoditi ništa. Edžam je odigrao izuzetno loš meč i ni ofanzivno ni defanzivno nije dao svoj prepoznatljivi doprinos.

Kad se sve sabere i oduzme, Zvezda je zasluženo dobila prvi meč. Ali serija je daleko od gotove i biće tu još dosta toga za vidjeti.