XS
SM
MD
LG

Jača psiha i Radonjićeva genijalnost doneli Zvezdi drugu pobedu

Foto: ABA liga

Crvena zvezda savladala je sinoć Budućnost sa 85-79 te je povela sa 2-0 u finalu ABA lige. Kao i u prvoj utakmici, i u ovoj se imalo itekako šta vidjeti.

Radonjić je promijeno startnu petorku. Umjesto Davidovca, Simonović je počeo u petorci. Sam start bio je sjajan za Zvezdu. Odlično su branili pik Budućnosti, igrali agresivno i sa dosta energije te su poveli 10-1. Budućnost je potom uhvatila neki ritam i smanjila na -5. Međutim, nova serija Zvvezde kreće ulaskom Dobrića. koji je dao 11 poena u prvom periodu Takođe, treba reći da je Noko sjajno ušao u meč kod Zvezde. Imali su u jednom momentu i 15 poena prednosti a na kraju su dobili prvi period sa 30-17.

Budućnost je bolje otvorila drugi period. Nikolić je pogodio trojku, dobre momente imali su i Dela Vale i Ivanović te su serijom 13-2 prišli su na devet poena zaostatka. Zvezda je potom pojačala odbranu a u napadu su pogađali bacanja i opet su se odvojili i odbili su nalet Budućnosti. Bitan doprinos u ovom dijelu igre dao je Uskoković i sa trojkom i sa par asistencija. Imala je Zvezda i +17 a na odmor su otišli sa +14.

Treći period ponovo je bolje odigrala Budućnost i to dosta bolje. Pojačali su nivo agresivnosti i koncentracije u odbrani. U prvom poluvremenu jesu primili 55 poena i jeste igrala Zvezda dobro ali je bilo previše defanzivnih propusta i slabo su pratili kretnje Zvezdinih igrača bez lopte. Sve to se popravilo u nastavku a što je još bitnije, pronašli su napadački ritam. 

Nakon tihog poluvremena, Kobs se razigrao u nastavku a sjajan je bio i Danilo Nikolić. Doduše, dva puta je ostao i sam na trojci radi grešaka Zvezdine odbrane. Iako je Radonjić rotirao i pokušavao sve, nisu mogli da stvore jedan dobar napad. Dosta šuteva iz očaja, 0/9 za tri u ovom dijelu igre i samo osam postignutih poena. To je Budućnost iskoristila te je sa sedam poena prednosti ušla u poslednji period.

Poslednji period otvoren je u dosta tvrdom ritmu. Imala je Budućnost +9 a Radonjić je tada povukao ključan potez. Izvadio je Lojda i odlučio da igra bez najboljeg strijelca jer je bio u kontraritmu. Uspostavio je petorku Hol, Dobrić, Davidovac, Simonović i Noko. Ta petorka napravila je seriju 13-0 i donijela preokret Zvezdi. Uzvratila je Budućnost i trojkom Ivanovića povela 79-78. Međutim, Dobrić je uzvratio a onda je odigrao i sjajnu odbranu na Ridu pa je Lojd bacanjima faktički potvrdio pobjedu.

Ova utakmica pokazala je dosta toga. Prije svega, moglo se vidjeti koliko je Zvezda psihički stabilna ekipa. Imali su +20, gubili su devet razlike ali nisu psihički pali i dobili su meč na kraju. Budućnost sa druge strane je psihički pokazala da nije dovoljno jaka i kao da su se prepali pobjede u jednom momentu.

Takođe, pokazalo se i da je bitno iskustvo trenera. Dejan Radonjić se kockao sa vađenjme Lojda na -9 ali mu se rizik isplatio. Dao je lopte u ruke Dobrića a ovaj mu je vratio poenima. Radonjićevi igrači od povjerenja, Simonović i Lazić, dali su takođe bitan dprinos. Pogotovo Simonović sa par dobrih poteza na obje strane. Sa druge strane, Milojević je pokazao da je još neiskusan za ovakve mečeve. Dugo je čekao sa izmjenama i tajmautovima i to ga je na kraju koštalo.

Ono št je nevjerovatno, Zvezda je dobila prve dvije utakmice a kombinovano je šutirala za tri 9/48. To dovoljno govori koliko veliku priliku je propustila Budućnost. Što se tiče ostalih parametara, Budućnost je u drugoj utakmici bolje parirala Zvezdi u skoku. Ključan odnos je odnos asistencija i izgubljenih lopti. Zvezda je imala 20 asistencija na šest izgubljenih lopti dok je Budućnost imala 13 asistencija na 12 izgubljenih lopti.

Ognjen Dobrić opet je bio briljantan. Nakon 23 poena u prvom meču, sinoć je dao 27. Posebno plijeni to kako je odigrao završnicu. Iako je imao šut za tri 1/7, potegao je hrabro trojku pri vodstvu Budućnosti 79-78 i pogodio. Pored njega, svakako da je veliki doprinos dao Noko jer je nadigrao Rida a dobar posao uradio je Simonović. Lojd je odigrao dobro prvo i katastrofalno drugo poluvrijeme za Zvezdu.

Sa druge strane, najviše je pokazao Danilo Nikolić. Dao je 26 poena uz 6/7 za tri a tu trojku promašio je na 30 sekundi od kraja meča. Ivanović  Kobs su imali dobrih momenata ali su na momente i bili dobro čuvani a Rida je nadigrao Noko. Edžam je odigrao bolje nego prvi meč ali je opet imao loših odluka.

Kad se sve sabere, Zvezda zasluženo vodi 2-0. Naredni meč igra se u subotu u Podgorici i to će biti prva meč lopta za Zvezdu.