XS
SM
MD
LG

Dobra uvertira u Kruševcu, pred derbi!

Detalj sa meča - foto: facebook.com/crvenazvezdafk

Crveno-beli su lako stigli do nove vezane pobede u Superligi Srbije (29. kolo) i time napravili odličnu uvertiru pred Večiti derbi u narednom kolu. Po veoma tmurnom i kišovitom vremenu u Kruševcu, izabranici Dejana Stankovića savladali su Napredak rezultatom 4:1. Golove su postigli Katai, Falćineli, Ben i Pavkov, odnosno Luka Milunović za Kruševljane.

O formi Crvene zvezde izlišno je pričati u jednoj od najboljih sezona u novijoj istoriji kluba, dok se i Napredak mogao pohvaliti uzlaznom putanjom iste, s obzirom da su ušli u niz od tri utakmice bez poraza.

Crveno-beli su otputovali u Kruševac lišeni pomoći najboljeg defanzivca ove sezone, Nemanje Milunovića, koji će po svoj prilici biti u konkurenciji za sastav protiv Partizana. U startnu postavu se posle par utakmica vratio Željko Gavrić, a drugi mladi igrač u protokolu bio je Veljko Nikolić. Sa druge strane i trener Djuričić se u poslednjem trenutku susreo sa ozbiljnim kadrovskim problemom, jer mu se ponajbolji igrač, Saša Marjanović, povredio na treningu.

Celodnevni pljusak, prohladno vreme za april, te veoma nakvašen teren u mnogome su sprečavali fudbalere obe ekipe da pruže svoj maksimum.

Desetak minuta uvoda protekli su u inicijativi naših momaka, koji su igrali u rezervnoj, teget garnituri. Osim bezidejnog kruženja oko šesnaesterca i par nuspešnih centaršuteva nismo mnogo videli. A po govoru tela i postavci fudbalera domaće ekipe, lako se moglo zaključiti da im je primarni cilj bio zaštita sopstvenog gola, te su retko prelazili centar igrališta.

Ni u drugih deset minuta se situacija na terenu nije mnogo promenila, kružila je Zvezda oko kaznenog prostora Napretka, imali su dva pokušaja kontranapada gosti ali se ništa konkretno nije dogodilo. A onda, na početku 21. minuta u još jednom ne preterano opasnom napadu Crvene zvezde, centaršut je pokušao da uputi Gajić, lopta je pogodila Sprema u ruku i sudija Šegrt je pokazao na belu tačku. Više nego siguran realizator bio je Aleksandar Katai i naš tim je poveo sa 1:0.

Dao je krila taj gol našim momcima, jer se na drugi pogodak čekalo svega četiri minuta. Fantastično je Ivanić šutirao sa preko 25 metara, lopta je „lelujala“ u vazduhu, pa je Živković krajnjim naporom intervenisao. Na njegovu žalost odbio je loptu samo do Falćinelija, kojem nije bilo teško da materijalizuje taj odbitak i udvostruči prednost Crvene zvezde.

Ništa Napredak nije mogao. Ni pre, ni posle Zvezdinih golova. Već se nakon pola sata igre moglo videti da će ovo biti rutinski osvojena tri boda za naš tim. Kontrolisali su naši igrači igru maksimalno u prvih 45 minuta.

Prvu veliku šansu koja nije pretvorena u pogodak videli smo u 40. minutu susreta. Prekid je sa desne strane izveo Katai, lopta je preletela sve igrače, stigla do Ivanića na drugoj stativi, čiji je šut iz neposredne blizine maestralno izblokirao klizećim startom jedan od defanzivaca Kruševljana. Dva minuta kasnije i Katai je pokušao glavom, ali pored gola.

Poluvreme bez prekida, bez tenzije, pa ga nije bilo potrebe ni produžavati. Zvezda je u razmaku od pet minuta došla do onoga po šta je i pošla. Sigurno vođstvo, uz sigurnu, ali ne i lepršavu igru, bili su više nego dobar razlog za mirno drugo poluvreme. Domaći tim apsolutno ništa nije uradio za 45 minuta, Borjan je bio neocenjen, dok su naši igrači pored golova stvorili tek još jednu konkretnu priliku nakon prekida.

Na početku drugog dela na teren su kročili Ben i Petrović, umesto Kataija i Sanoga. Očigledno da je Stanković želeo da sačuva najjače adute za derbi.

Već u 47. minutu propuštamo kolosalnu priliku. Briljantan pas kroz sredinu dobio je Ivanić od Bena, izašao sam pored Živkovića, ali i dosta loše gađao desni ugao. Lopta je za par metara promašila gol.

Otvorio se malo Napredak, konačno u drugom poluvremenu, dolazili su „čak“ i do našeg šesnaesterca, a sve je to ostavljalo i daleko više prostora za naše igrače u ofanzivi. Zbog prvog oštrog starta na meču, požuteo je Spremo u 55. minutu.

S obzirom da kiša nije prestajala da pada, teren je iz minuta u minut bio u sve lošijem stanju, sve smo češće imali priliku da gledamo proklizavanja fudbalera oba tima.

Prvu priliku na meču Napredak je stvorio tek u 58. minutu. Nakon kontranapada, sa leve strane je centrirao Kostić tačno Miloševu na volej. Ovaj je sa 10-ak metara šutirao slabo, pravo u Borjana.

Milunović i MElunović zamenili su Čečarića i Miloševa u 62. minutu, Djuričić nije više imao prostora da čeka, morao je da menja. U istom minutu videli smo i jedan od retkih pokušaja s distance, Petrović je šutirao solidno, ali preko gola. I u 67. minutu je snažno Njegoš šutirao iz daljine, pravo u Živkovića koji opet odbija loptu, ali ovaj put tu nije bilo naših igrača.

U poslednja 22 minuta meča, gledali smo Srnića i Falka, koji su ušli u igru umesto Gavrića i Ivanića.

U 70. minutu naš tim je imao priliku iz slobodnog udarca. Pomal iskosasa leve strane, ali bliže sredini, sa 25 metara šutirao je Falko. Veoma je nezgodno to učinio, lopta je odskočila ispred Živkovića koji je nekako zaustavio taj udarac, ali je loptu, baš kao i u 25. minutu odbio tačno do jednog od naših igrača – El Fardu Bena. Rešila je tada Zvezda sve dileme oko pobednika ovog meča.

Da domaći ne odu u svlačionicu bez ispaljenog metka, pobrinuo se baš naš bivši igrač, Luka Milunović. Svega dva minuta nakon našeg trećeg pogotka, centaršut je bio upućen sa desne strane, lopta je preletela loše postavljenu odbranu igrača u teget dresova i stigla do Milunovića koji po sredini gola lako matira Borjana za 1:3.

Ben je imao odmah priliku da uzvrati, odlično je akciju povukao Petrović, prevario jednog protivničkog igrača, na posletku je lopta stigla do Bena na levoj strani koji iz dobre pozicije nije znao da li da šutira ili asistira, pa je prilika otišla u nepovrat.

U 75. minutu je ušao Milan Pavkov, a u 76.-om je već postigao gol. Falko je pokrenuo napad, lopta je došla do Srnića koji odmah pronalazi Pavkova u sredini. Odlično je prihvatio loptu naš centarfor, povukao je malo ka napred i vrlo preciznim udarcem u suprotan ugao savladao Živkovića za 1:4. Stopostotno je Stanković pogodio sa izmenama na ovom meču: Srnić asistencija, Ben i Pavkov golovi, a Falko je najzaslužniji bio za naš treći gol, kao i generalno znatno bržu i povezaniju igru.

Eto šta se sve dešavalo u ovoj, naizgled mirnoj utakmici. Ništa se ne dešava 20 minuta, pa dva gola za pet minuta. Pa potom ništa bitno do 70. minuta i odjednom još tri pogotka. Od „ničega“ dođosmo do goleade u Kruševcu.

Poslednju priliku na meču videli smo u 90. minutu, kada su ponovo u prvom planu bili rezervisti Ben i Srnić. Ben je fantastično proigrao svog kolegu na levoj strani, ovaj je šutirao oštro, po zemlji, ali je Živković nogama zaustavio taj šut.

Crvena zvezda je po ovom veoma teškom terenu i vremenu zasluženo stigla do relativno ubedljive pobede i nova tri boda. Kao što smo napisali, nakon 20 minuta bilo je opravdanog straha oko toga kako će se utakmica završiti. Loša igra, sve gori teren, motivisan protivnik koji traži bodove za opstanak.. ipak 5 minuta bili su dovoljni da naš tim sa dva pogotka trasira put do nove pobede. Kasnije je sve već mnogo lakše išlo, a priznanje za fantastične izmene zaista treba dodeliti Dejanu Stankoviću. Svaki igrač koji je u drugom delu igre ušao, dobrano je doprineo ovoj bitnoj pobedi. Ovoj bitnoj uvertiti pred meč sezone, što se tiče Superlige Srbije, koji je na programu u sredu, sedmog aprila od 18 časova.

KruševacGradski stadion. Sudija: Jovan Šegrt. Pomoćnici: Svetozar Živin i Milan Šutulović. Žuti kartoni: Spremo (Napredak) Crveni kartoni: – Strelci: 0:1 Katai (21. minut), 0:2 Falćineli (25. minut), 0:3 Ben (71. minut), 1:3 Milunović (73. minut), 1:4 Pavkov (76. minut).

Napredak: Živković, Marinković, N. Milovanović (od 82. Djeković), Mršić, Spremo (od 82. Laban), Zonjić, Kostić, Čečarić (od 62. Melunović), Kočić, Milošev (od 62. Milunović), Bačanin. Trener: Milan Djuričić.

Crvena zvezda Borjan, Gajić, Degenek, Pankov, Gobeljić, Nikolić, Sanogo (od 46. Petrović), Katai (od 46. Ben), Ivanić (od 69. Srnić), Gavrić (od 69. Falko), Falćineli (od 75. Pavkov). Trener: Dejan Stanković.


Vojvodina 1 : 0 Novi Pazar
Inđija 1 : 0 Rad
Radnik 2 : 1 Zlatibor
Javor Matis 1 : 1 OFK Bačka
Partizan 3 : 0 Metalac
Napredak 1 : 4 Crvena zvezda
Mladost (L) 4 : 1 Radnički (N)
Voždovac 0 : 0 Mačva
Čukarički 5 : 1 Spartak ŽK
TSC 2 : 0 Proleter
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 29 27 2 0 83
2 Partizan 29 24 2 3 74
3 Vojvodina 29 18 6 5 60
4 Čukarički 29 17 7 5 58
5 TSC 29 13 6 10 45
6 Radnik 29 13 6 10 45
7 Spartak ŽK 29 13 5 11 44
8 Proleter 29 12 6 11 42
9 Radnički (N) 29 11 5 13 38
10 Metalac 29 9 11 9 38
11 Voždovac 29 10 7 12 37
12 Mladost (L) 29 9 9 11 36
13 Javor Matis 29 9 7 13 34
14 Novi Pazar 29 9 6 14 33
15 Rad 29 9 3 17 30
16 Napredak 29 7 8 14 29
17 Inđija 29 9 2 18 29
18 Zlatibor 29 5 6 18 21
19 Mačva 29 6 3 20 21
20 OFK Bačka 29 3 7 19 16