XS
SM
MD
LG

Šahovski klub Deč pred novu sezonu

Vladimir Klasan, novo dokazivanje

Šah u Deču je u velikoj ekspanziji. Prošle godine, nakon osvojenog prvog mesta u Međuopštinskoj ligi, ekipa je stekla pravo da se u 2021. godini takmiči u Vojvođanskoj ligi – Srem. Iako će biti „novajlija“, ŠK Deč sve čini da ne bude „epizodista“. Šampionske ambicije i dalje ostaju, što znači da je sledeći cilj – napad na Drugu ligu! Polako se stvara vrlo jaka ekipa. Jedno od pojačanja biće i Internacionalni majstor Vladimir Klasan (38) iz Inđije. Medijski izuzetno zanimljiva i zahvalna linost!

Intervju teče „kao po loju!“

-  Šahom sam počeo da se bavim prilično kasno, kada sam imao 16 godina – kaže Vladimir Klasan – Prethodno sam trenirao nekoliko sportova. Jednog decembarskog dana, sretnem bivšeg fudbalskog trenera, legendarnog Stojana Kneževića - Sipija i od njega saznajem da počinje omladinsko prvenstvo Inđije. Prijavim se, ali turnir završavam na predzadnjem mestu. Tako je počela, neslavno, moja velika strast i ljubav prema šahu, koja traje i dan danas.

Za katko vreme Vladimir Klasan je stekao „ime i ugled“ ne samo u Sremu ili u Vojvodini, već i mnogo, mnogo šire.

- Mislim da je to normalno – nastavlja Klasan - Bio sam pojedinačni šampion Evrope, sveta i olimpijski pobednik sa reprezentacijom Srbije u konkurenciji gluvih i nagluvih osoba. Više od jedne decenije sam među 3 - 4 najbolje rejtingovana igrača na svetu. Učestvovao sam na mnogo jakih domaćih i međunarodnih turnira, kao i na pet Olimpijada. Bio sam do sada prvotimac u inđijskim klubovima, ali i u ŠK Stara Pazova, ŠK Omladinac (Novi Banovci), ŠK Mladost (Nova Pazova), ŠK EDB (Beograd), ŠK Radnički (Rudovci)...

 Zanimljivo je da je postojala mogućnost da Vladimir Klasan dođe u Deč pre dve godine.

- ŠK Deč je tada bio u poslednoj ligi u Sremu, tako da mi priča nije delovala privlačno – priznaje Klasan – Nakon što se ekipa plasirala u viši rang, ponovo su me kontaktirali i brzo smo našli zajednički jezik. Odmah sam shvatio da klub ima izuzetno velike ambicije i da šah polako ulazi na „velika vrata“ u pećinačku opštinu. Najvažnije u celoj priči je skoro otvaranje „Škole šaha“ za najmlađe. Takođe, velika čast je što mi je ponuđena uloga kapitena i osobe koja će biti zadužena za angažovanje jakih igrača za ekipu. Trenutno imamo vrlo jaku postavu. Od prošle godine, između ostalih, tu su FM Uroš Petakov i mladi, vrlo talentovani Branislav Parkajić. Uz moju malenkost, pojačanje bi trebalo da bude vrlo jak FM Sava Živković. Skoro da je dogovoren dolazak hrvatskog IM Vladimira Bukala, koji duže vreme živi u Beogradu. U kontaktu smo sa još nekoliko jakih igrača. Moje mišljenje je da ćemo, bez problema, osvojiti prvo mesto u Vojvođanskoj ligi – Srem. Već smo razmatrali da, ako bude sve po planu, za Drugu ligu angažujemo jakog velemajstora. No, o tom – po tom!

Vladimir Kalasan ističe da ga obaveze, posao i porodica, sputavaju da se šahu posveti kao ranije. Ipak, nalazi vremena da pogleda neku lepu partiju ili varijantu. Posebno se sprema za šampionate Evrope i sveta. Pripreme traju prilično dugo i sastoje se od fizičkih treninga, pa do posebnog spremanja za glavne konkurente.

U svakom slučaju, angažovanje Vladimira Klasana u ŠK Deču je „nova epizoda“, nadamo se uspešna, u njegovom šahovskom životu.

Šah u Deču sve popularniji