XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Stević:“Nisam imao dan za podvig“!

Ivan Stević, srpski olimpijac iz Partizana u majici ekipe „Salkano tim“ iz Turske, izgubio je žutu majicu Pošte Srbije Vestern uniona SAP i S i T na 52. trci „Kroz Srbiju“ pošto je u trećoj etapi od Kragujevca do Bajine Bapšte (172,8 km stigao 44. sa 1,51 minuta zaostaka iza pobednika nemačkog bicikliste u danskoj ekipi „Kristina Vočis“ Štefana Šumahera koji je, tako preuzeo i lidersku poziciju u karavanu!

Najbolji plasman na cilju etape, koja je vodila i preko najlepših predela Tare, od srpskih biciklista ostvario je Nebojša Jovanović iz kragujevačkog Radničkog na 26. mestu sa 1,18 minuta zaostatka.

Etapa je počela sa lekovima, jer je dosta biciklista, ali i drugih članova mnogih ekipa dobilo dijareju! Koliko je stanje bilo ozbiljno svedoči podatak da Gabor Kasa srpski olimpijski kandidat iz subotičkog Spartaka, sada član „Salkano tima“ zbog teških stomačnih problema i temperature nije startovao!

- Nisam imao snage za podvig, nije ovo bio dobar dan ni za mene niti za ekipu – rekao je Ivan Stević.- Proveli smo svi tešku noć pre etape jer su skoro svi vozači dobili proliv i nisu spavali, da praktično nije bilo šanse da se ravnopravno upustimo u odbranu žute majice. Noge me nisu slušale u kritičnim trenucima. Taktički etapa je za nas odlično počela. U begu grupe od šest vozača iz šest ekipa bio je moj suvozač Bajc, unuk legendarnog jugoslovenskog bicikliste Alojza Bajca i plan je bio da pokuša solo da ode na prvom jakom usponu. Ali i on je bio rovit i ostao je bez daha u odlučujućim momentima. Mislim da je uspeh i to što sam nosio jedan dan žutu majicu. Pokušaću u nastavku da se ponovo nađem na postolju u etapi posle dva treća mesta u prvoj i drugoj. Četvrta etapa u petak je za mene u ovom trenutku preteška. Hvala vozačima kragujevačkog Radničkog i ekipe Srbija Festina mladi koji su mi mnogo pomogli u kritičnim trenucima. Šteta što naš zajednički trud nije doneo i bolji rezultat.

Za utehu, Steviću je pripala zelena majica Salkana za najboljeg po bodovima. Nebojša Jovanović je prokomentarisao:

- Jeste, najbolje sam plasirani vozač iz Srbije u etapi, ali je to daleko od dobrog...

Selektor Radiša Čubrić je bio objektivan u oceni onoga štio se deslio u trećoj etapi:

- Nadali smo se boljem raspletu, ali smo, realno, uzeli u obzir i opciju da će Kristina Vočis i Itera Kaćuša ozbiljno napasti žutu majicu. To se dogodilo i sa ovakvim zdravstvenim biletenom nismo imali pravu šansu da je branimo. Stević nije onaj pravi i to se pokazalo i u prelomnim trenucima etape. U četvrtoj etapi nemamo vozača za postolje, pokušaćemo da pomognemo Jovanoviću da uđe u deset.

Posle serije begova, pod Taru je došao zajedno skoro ceo karavan. Potom se izdvojila grupa od ossm biciklista sa vozačima Kristina Vočis i Itera Kaćuše, a na brdskom cilju druge kategorije na Tari na 1.050 metara nadmorske visine najvišem u dosadašnjem delu trke, pobedio je mladi Aleksandar Kamp (Danska, Krsitina Vočis). Šumaher je rekao novinarima da naprave što više njegovih fotografija jer će dogodine zabalistai na Turu! Na početku spusta, Šumaher je iskočio iz grupe i spektakularnom vožnjom počeo da povećava razliku i to nizbrdo!

- Bila je to borba Titana. Vozači Kristina Vočis i Itera Kaćuše su se rvali na drumu jer su Danci bukvalno telima blokirali Ruse da ne krenu za Šumaherom. Nemac je pokazao izuzetnu vožnju, kao iz udžbenika, na spustu – rekao je nekadašnji reprezentativac Radomir Pavlović.

Šumahera su burno pozdravili gledaoci u Bajinoj Bašti. Zabeležio je vreme 4:09,13 časova i za devet sekundi bio je brži na cilju od ruskog bicikliste iz Itera Kaćuše Sergeja Rudaskova, dok je treće mesto pripalo sa 18 sekundi slabijim vremenom mladom 19 – godišnjem Aleksandru Kampu (Danska, Kristina Vočis).

Šumaher (31) će u četvrtoj etapi u petak 15. juna od Bajine Bašte do Pala u Republici Srpskoj od 171,8 km nositi žutu majicu. Bio je bronzani na Šampionatu sveta 2007. Na Điru je 2006. pobedio u dve etape i dva dana nosio roze majicu, a ima pobedu na etapnoj trci „Eneko tur“ 2006. i klasiku Amstel zlatna trka 2007.

Kamp je osvojio tri majice – plavu Sosijete ženeral banke za brdske vozače, tačkastu NIS Gasprom Njefta za najkompletnijeg vozača i belu Farmakom MD za najboljeg vozača do 23 godine.

Rezultati treće etape, Kragujevac – Bajina Bašta (172,8 km): 1. Štefan Šumaher (Nemačka, Kristina Vočis) 4:09,13, 2. Sergej Rudaskov (Rusija) +9 sekundi, 3. Aleksander Kamp (Danska, Kristina Vočis) 18, 4. Mertin de Jonge (Holandija, Hong Kong), 5. Mihael Rasmusen (Danska, Kristina Vočis), 6. Matija Kvasina (Hrvatska, Tusand), 7. Mustafa Sajar (Turska), 8. Gabor Feješ (Mađarska, Bjanki), 9. Aleksandar Prišipetni (Rusija, Itera Kaćuša) – svi u vremenu trećeplasiranog 26. Nebojša Jovanović (Srbija, Radnički Kragujevac) + 1,18 minuta, 44. Ivan Stević (Srbija, Salkano tim)+ 1,51 itd.

Generalni plasman: 1. Šumaher 8:59,44, 2. Rudaskov 9:59,57, 3. Kamp 9:00,10, 4. De Jonge 9:00,14, 5. Rasmusen, 6. Matija Kvasina (Hrvatska, Tusnad Rumunija), 7. Mustafa Sajar (Turska – nacionalni tim), 8. Gabor Feješ (Mađarska, Bjanki), 9. Aleksandar Prišipetni (Rusija, Itera Kaćuša) – svi u vremenu četvrtoplasiranog 26. Jovanović + 1,28...35. Stevič + 1,.50 itd.