XS
SM
MD
LG
30.05.2012 A. Daišević

Sloga sa novim predsednikom i jasnim planom za naredne dve godine

Pričati o Košarkaškom klubu Sloga,a ne pomenuti tešku finansijsku situaciju je nemoguće. Tako je već decenijama, ali to ne smeta klubu sa Ibarskog Keja da isto toliko traje na elitnoj sceni Srbije. I to jeste svojevrsni fenomen. O blikiranim računima, dugovima iz davnih devedestih više se priča van takmičarskog perioda, a takav je slučaj sada. U međuvremenu, u jednom od vodećih klubova grada na Ibru održana je redovna Skupština kako bi se usvojio novi Statut i klub zakonski preregistrovao, ali je tada došlo i do promene na čelu Sloge. Umesto Radoslava Komadinića za predsednika je izabran Uroš Matić, bivši košarkaš i trener, košarkaški radnik i najmlađi predsednik u istoriji Sloge.

- Dosadašnji prvi čovek kluba se povukao iz ličnih razloga, dao je mnogo Slogi u prethodne više od dve godine, osetio je da više ne može i naravno da je moralo doći do promene. Reagovali smo u skladu sa klupskim aktima i do nove Skupštine ja sam preuzeo ulogu predsednika, kao dosadašnji član UO. Novu Skupštinu ćemo održati u septembru, već sada se spremamo, jer ima dosta tema o kojima vredi diskutovati, a poseban akcenat će biti stavljen na Upravni odbor u kome je bilo promena, kooptiranja novi članova,a biće ih još, tako da to sve ostaje za pomenutu Skupštinu kluba – kaže novi predsednik KK Sloga Uroš Matić.

Za novog prvog čoveka najpopularnijeg kluba u Kraljevu i široj regiji problemi finansijske prirode nisu novina?
- I danas, kao i pre skoro tri godine kada je ovo rukovodstvo preuzelo upravljanje Slogom borimo se sa dugovima. Oni su nasleđeni i u velikoj meri smanjeni, ali još uvek postoje i opterećuju. Imali smo i u protekle dve takmičarske sezone dugovanja, ali ona su minimalna u odnosu na ono što smo do sada vratili i što treba da vratimo. Da nije starih dugovanja Sloga bi već sada sasvim lepo živela i radila. Zato smo i doneli plan da u naredne dve godine očistimo sva dugovanja i to je klupski prioritet i to će u najvećoj meri odrediti i ambicije prvog tima za pomenuti period. Jednostavno, ne možemo plivati dok nam je kamen okačen oko vrata. Rešili smo da na pomenute probleme konačno stavimo tačku.

Sloga je sezonu u Agroživ KLS okončala na 8. mestu sa 13 pobeda i poraza. Istovremeno, prvi put su Slogine mlađe selekcije (juniori i kadeti) igrali Kvalitetnu ligu Srbije.
- Rezultatima smo zadovoljni. Sezona u našoj ligi je počela sjajno, igrali smo najbolju košarku, bili u vrhu, ali su usledili odlasci petorice igrača i povreda Jovića i sve se okrenulo. Do kraja se igralo koliko liga da se završi, o nekim većim ambicijama nije moglo biti ni govora. Što se tiče mlađih kategorija tu je urađen veliki zaokret, prvi put smo igrali Rosa i ABS Elektro ligu Srbije, pokazali da u Kraljevu i dalje sazrevaju vrsni košarkaši i tim dečacima su utakmice u ovim ligama najviše koristile. Juniori su igrali kao godinu dana mlađa selekcija i oni će tek ove godine biti u prilici da pokažu svoj raskošan talenat,a kadeti su već pokazali da mogu da se nose i sa najboljima.

Kakav je tu plan za naredne godine?
- Juniori će igrati Rosa ligu i igraće Prvu srpsku ligu u dresu Poleta koji je definitivno postaop naša filijala. Tako ćemo razigravati mlade igrače i verujem da će to doneti mnogo uspeha. Što se prvog tima tiče ostali su mladi Kesar, Marelja, Vuletić, Jaćović, Ristić... Vodimo intezivne razgovore sa Srefanom Jovićem koga po svaku cenu želimo da zadržimo,a pokušaćemo i Bojana Popovića koji bi da pokuša i do nekog inostranog angažmana. Imali smo od početka maja veliki broj treninga na kojima smo probali desetine igrača iz nižih liga, nastavićemo sa tim i u junu i to je selekcija za stvaranje novog tima. Stigao je Blagojević iz Kragujevca,a nije tajna da sa ekipom treniraju iskusni Jugoslav Dašić, Božović, Saša Đorđević... Videćemo, možda neko od njih u novij sezoni bude ponovo član Sloge. Naravno, moramo voditi računa o budžetu, jer ponavljam prioritet je vraćanje dugova i stvaranje pravog, zdravog ambijenta za rad – zaključuje Uroš Matić mladi predsednik KK Sloga iz Kraljeva.


Sloboda 75 : 73 OKK Beograd
Proleter Naftagas 70 : 76 Napredak Rubin
Smederevo 1953 90 : 95 Vojvodina Srbijagas
Metalac 79 : 65 Železničar
Borac Mozzart Sport 67 : 69 Radnički FMP
Sloga 74 : 70 Tamiš
Mega Vizura 87 : 89 BKK Radnički
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Vojvodina Srbijagas 26 23 3 49
2 BKK Radnički 26 19 7 45
3 Radnički FMP 26 17 9 43
4 Mega Vizura 26 17 9 43
5 OKK Beograd 26 15 11 41
6 Tamiš 26 15 11 41
7 Smederevo 1953 26 14 12 40
8 Sloga 26 13 13 39
9 Borac Mozzart Sport 26 12 14 38
10 Sloboda 26 11 15 37
11 Metalac 26 10 16 36
12 Napredak Rubin 26 8 18 34
13 Železničar 26 6 20 32
14 Proleter Naftagas 26 2 24 28