XS
SM
MD
LG

Miriše na jednu sjajnu priču

Foto: Igokea

Igokea je okupila vrlo dobar tim za ovu sezonu. Trener Bajić sjajno je sklopio kockice i ako je suditi po početku sezone, miriše sve na jednu sjajnu priču.

Igokea je sezonu počela na kvalifikacionom turniru Lige Šampiona, koji je odigran u Bugarskoj. Savladali su Kluž i Sporting i ušli su u LŠ. Tokom turnira se vidjelo da je Igokea odlično posložena, jasno su raspoređene uloge, postoji veliko jedinstvo ekipe i odbrana je na zavidnom nivou. U napadu je bilo oscilacija ali odbrana je u velikoj većini situacija, bila na pravom nivou. A sve to bez Klemonsa, koji nije igrao ovaj turnir.

No da vidimo šta to Igokea ima.

Na bekovskim pozicijama imaju Pota, Klemonsa, Talića, Kondića, Volera, Vulića i Atića. Ulogu plejmekera odrađivaće Pot, Klemons i Talić. Pot je stigao iz FMP-a i radi se o iskusnom igraču ali igraču koji može imati problem kad sam mora kreirati. Ako pored sebe ima još nekog ko će skinuti pritisak sa njega, tada mu je lakše. Zato je moguće da će igrati u paru sa Klemonsom. Pogotovo jer je Klemons više dva nego jedan a igrao je u sistemu Saše Obradovića, gdje se često igralo sa tri beka.

Igokea može primjeniti taj sistem jer pored ove dvojice, uvijek u petorku mogu staviti Atića ili Volera i iskombinovati kvalitetnu bekovsku liniju. Klemons je svakako provjeren igrač i trebao bi biti lider ove Igokee. Što se tiče Atića i Volera, obojica su došli na zahtjev Dragana Bajića jer ih on izuzetno cijeni. Atića je trenirao u mladoj reprezentaciji a o Voleru ima dobro mišljenje.

Atić je veoma veoma talentovan igrač koji se može uklopiti u različite petorke i na različit način može dati sjajan doprinos. Sposoban da poentira ali sposoban i da kreira i od njega se svakako očekuje dosta. Voler je bek koji je sposoban u malo minuta dati veliki broj poena. Po tome je prepoznatljiv a takvu ulogu bi trebao imati i u Igokei. Što se tiče Talića, sigurno će dobiti prostora jer ga Bajić cijeni još od najranijih njegovih dana u seniorskom timu. Kondić vjerovatno neće igrati mnogo ali je tu da kupi iskustvo. Što se tiče Vulića, riječ je o kvalitetnom šuteru i dobrom defanzivcu koji može dati dobar doprinos kao bekap.

Ako gledamo klasične trojke, Igokea faktički ima samo Jošila. Međutim, baš radi toga što će u većini situacija igrati sa tri beka, neće toliko krilo ni faliti. Pogotovo jer su Pot, Atić, Voler, Klemons skočni i mogu tu dati doprinos kakav bi se očekivao od krila. Što se Jošila tiče, njemu Bajić dosta vjeruje što govori i podatak da je kapiten ekipe iako je tek stigao. Bio je naravno ranije tu ali je to bilo davno i bio je kratko tu. On je igrač koji može dati 15ak poena većini ekipa u ABA ligi ali je i igrač koji će se podrediti timu i neće forsirati ako se takva uloga traži od njega.

Na četvorki su tu Fundić, Ilić i mlai Simanić a u nekim varijantama i Karmajkl se spušta na četvorku. Što se Fundića tiče, Fundić je izuzetno borben igrač koji uvijek ostavlja srce na terenu. Poznat po velikoj energiji i dosta skokova a uvijek je aktivan i na off skoku. Ilić je imao problema jer u jednom dijelu nije trenirao mjesec dana. Međutim, dugoročno se od njega očekuje dosta. Odbrana i skok nisu problem. Atletizam i košarkaška inteligencija su tu. jedino je šut problem a vidjećemo da li je tu ostvario napredak.

Centri su Karmajkl i jovanović mada se u nekim petorkama i Fundić može spustiti na pet. Karmajkl je ostavio najbolji utisak tokom turnira u Bugarskoj. Gotovo nepogrešiv sa poludistance, dobar u odbrani, košarkaški pismen i neko ko dobro puni sve kolone. Nikola Jovanović je izuzetno dobrog karaktera i to je nešto što Bajić cijeni. Veoma je borben i očekuje se da iskoristi minute a pravi način.

Igokea će ove sezone dosta toga bazirati na čvrstoj odbrani. Sa svojim kombinovanim odbranama, Bajić godinama protivnicima pravi probleme a sad ima ekipu koja može ispoštovati njegove ideje. Napadački će se igrati timski i svako će dati određeni doprinos. Neće biti situacija da neko divlja a ostali da ne dobiju prostor nego će se igrati timski i uvijek će neko drugi iskočiti.

Pot je već sada uspostavio dobru saradnju sa visokim igračima. Takođe, visoki igrači sjajno sarađuju međusobno što je inače prepoznatljivo za ekipe Dragana Bajića. Gledajući turnir u Bugarskoj, šut za tri poena i slobodna bacanja nisu baš bila na nivou ali vjerovatno će i to doći na svoje tokom sezone. Ono što je bitno, Igokea je skakački potentna ekipa i za očekivati je da svakoj ekipi u ABA ispariraju što se skoka tiče.

Igokea će ove sezone igrati ABA ligu, Ligu Šampiona dok je još nejasno šta i kako će biti sa ligom BiH. U ABA Igokea jeste za TOP6. Uz malo sportske sreće, mogu ući i u plej of. U Ligi Šampiona, u grupi su sa Limožom Hapoelom i Turk Telekomom. Neće biti lako ali i tu igokea može sa svima igrati, pogotovo na svom terenu.

Bilo kako bilo, Igokea je odradila dobar posao tokom ljeta i sada taj dobar rad treba prenijeti na teren. Uglavnom, miriše na jednu sjajnu priču.....