XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Dejan Dolašević pobedio na trci “Oko Jugoslavije”

Biciklistički klub "Elit" iz Novog Sada uz veliku pomoć nekadašnjeg bicikliste Steve Marjanova iz Horgoša i podršku organizacije Ciklo svet Srbija iz Beograda, BS Vojvodine i BK "Spartak" iz Subotice organizvao je sjajno druženje biciklista i biciklističkih radnika iz nekadašnje Jugoslavije u “Jugolendu” u Subotici vlasnika Blaška Gabrića a povodom deset godina od nastanka “Četvrte mini Jugoslavije” na njegovom imanju.

Prvo je održana ciklo-tura sa preko sedamdeset rekreativaca od šest do 71 godine na svim tipovima bicikala. Tura je krenula iz Jugolenda i posle 27,5 km obišla celo Palićko jezero. Odmor je bio organizovan na Paliću ispred "Kuće oko sunca" u kojoj je postavljena stalna galerija slika umetnice Marije Karlović-Gabrić gde su se učesnici osvežili raznim energetskim napicima firme Vitalikum iz Novog Sada, jednog od sponzora Dunavskog kupa.

Učesnici ture posetili su i galeriju slika i porazgovarali sa slikarkom. Posle toga po divnom vremenu nastavili su put do Jugolenda. Mehaničarsku podršku biciklistima obezbedila je "Ciklomanija international" (glavni sponzor Dunavskog kupa)

Po podne je održana prva trka “Oko Jugoslavije” i učestvovala su 52 takmičara iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Mađarske i Srbije. Trka od 40 km na kružnoj stazi od 1.330 m po jakom suncu i 37 stepeni donela je izuzetna uzbuđenja.Takoreći sa starta izdvojio se Beograđanin Dejan Dolašević član tima ”Trka Kroz Srbiju” i do cilja je vozio usamljen prosečno 40,4 kilometra na čas, dok se iza njega vodila prava bitka za preostale medalje. Na kraju na pobedničkom postolju predstavnici tri bivše jugoslovenske republike: Dejan Dolašević (Srbija, Trka Kroz Srbiju) 59:24 minuta, Borut Osojnik,(Slovenija, Športno društvo Turbo M, Ljubljana) 59:55 i Hajrudin Trle,(BiH, Zmaj od Bosne, Tuzla) 59:55

Četvrto mesto pripalo je Dejanu Vasiljevu (Srbija, Spartak, Subotica) 59:55 a peto Milanu Dragojeviću (Srbija, Spartak, Subotica) sa 1:00:02 časova.

Trka je imala i dva prolazna cilja. Oba puta prvi je bio Dolašević, ispred Osojnika.

Za prvu trku “Oko Jugoslavije” domaćin čitave manifestacije i osnivač Jugolenda, Blaško Gabrić obezbedio je pehare za šampione po kategorijama:

Žene, preko 50 godina: Nedeljka Stojkov ( Srbija, Ciklo svet Srbija, Beograd).

Žene, preko 40 godina: Eva Hatala (Srbija, Elite, Novi Sad).

Muškarci, preko 60 godina: Jožef Farkaš (Srbija, Elite, Novi Sad).

Muškarci, preko 50 godina: Hajrudin Trle (BiH, Zmaj od Bosne, Tuzla).

Muškarci, preko 40 godina: Borut Osojnik, (Slovenija, Športno društvo Turbo M Ljubljana).

Muškarci, preko 30 godina: Dejan Dolašević (Srbija, Trka Kroz Srbiju)

Na kraju ceremonijala Eva Hatala, koja je u toku karijere osvojila 28 titula prvakinje Jugoslavije, osam put u SFRJ i 20 puta u SRJ, poklonila je gospodinu Gabriću svoj najdraži, plavi dres sa državnim grbom u kome je 1989. bila najuspešnija Jugoslovenka u generalnom plasmanu prestižne trke “Điro d Italija”. Druženje se nastavilo uz muziku i pesmu do kasnih večernjih sati.