XS
SM
MD
LG

Završite konačno, već odavno završeno

Ostalo je još samo da Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Herecgovine odsvira kraj i da se spusti zavjesa na premijerligašku sezonu. Ono što su u krovnom bh savezu tražili to su juče i dobili. Pismeni odgovor od Ministarstva porodice, omladine i sporta da nema takmičenja (ne samo fudbalskih) do 1. jula, a možda i duže.

U Federaciji Bosni i Hercegovini su nedavno saopštili  da se utakmice mogu igrati , ali čini se da se oni malo poigravaju sa  sportskom javnošću tvorevine iz Dejtona.

Utakmice mogu, a sva takmičenja u Federaciji odavno otkazana. Prvenstva ovog entiteta u fudbal, odbojci, košarci, rukometu… Da li je ova odluka samo bježanje od odgovornosti, a po principu – brigo moja pređi na drugoga. Jeste, treba jasno i glasno reći!

Sada će, po već ustaljenoj praksi  federalni mediji da ispaljuju strelice ka Republici Srpskoj i ona će biti kriva što neće biti završetka Premijer lige, a svima je odavno jasno da jednostavno nema uslova za igranje.

Pa mnogi klubovi su ostali bez igrača. Pokupili su se oni odmah po isteku ugovora i krenuli u potragu za novim sredinama.

Neke ekipe (Čelik, Zvijezda 09, Mladost Doboj – Kakanj) nisu ni počeli sa treningom. Čak su i jasno I glasno rekli da im ne pada na pamet da troše  novac uzalud. Očigledno su bili u pravu.

Mnogi klubovi se ponašaju po principi – eto bi mi da igramo, a oni nam ne daju. Neće direktno da kažu da su za prekid. Iz nekih svojih razloga.

Bilo kako bilo, ovih dana ćemo čuti i poslednji zvižduk u sezoni za nama. Sviraće kraj Izvršni odbor, a moraće ipak donijeti odluku da li kraj donosi šampiona ili ne. Ako se prvenstvo prekida logično bi bilo da nema prvaka i da nema klubova koji lete iz takmičenja. Dakle, Sarajevo ide u kvalifikacije Lige šampiona, ali nema titule, a Zvijezda 09 mora ostati premijerligaš. Ispunili su sve uslove za licence, prvenstvo nije okončano i niko ih ne bi mogao administrativno izbaciti iz bh elite. Što se tiče drugog ''davljenika'' zeničkog čelika, njemu je presudio onaj Turčin što je stigao kao veliki investitor i spasilac zeničkog posrnulog diva. Nisu crveno - crni dobili licencu i oni moraju vani, administrativno. Ako ćemo iskreno trebali su oni davno da presele u Prvu ligu Federacije, ali ih je neko ''čuvao''. Pokazivala se snaga na banjalučkom Borcu, a eto nije bilo snage i hrabrosti da se izbaci Čelik.

Sada će morati, jer ih je Turčin zavio u onu boju koju imaju na dresu – crnu!

I da se vratimo na početak ovog našeg teksta. Očekujemo dale sviranje kraja onog što je odavno završeno, a  na otrovne strelice, kako kaže jedan uvaženi sportski radnik, ovi iz manjeg bh entiteta su navikli.