XS
SM
MD
LG

David Skopljak (11), talentovani šahista iz Vojke

David Skopljak, dečko koji obećava

 

Sremski Kasparov

 

  Iako ima 11 godina, a šahom se (ozbiljnije) bavi tek nešto više od pola godine, David Skopljak je skrenuo pažnju sportske javnosti na sebe. Da je reč o talntovanom šahisti, najbolje pokazuju njegovi rezultati.

  - Šah sam naučio igrati sa navršenih pet godina - započinje svoj prvi intervu David Skopljak – Međutim, ozbiljne sam se počeo baviti ovim sportom od maja ove godine, kada sam počeo tri puta nedeljno raditi sa poznatim vojačkim šahistom Nikolom Gajinom. Već sam bio najbolji na školskom i okružnom prvenstvu, treći na okružnim, a na državnom šampionatu, zbog kiksa u poslednjem kolu, bio sam šesti. Za ŠK Sremac iz Vojke, igrajući na seniorskim tablama, iz 5 partija, osvojio sam 3 poena!

  Kao i svaki mladi sportusta, i David ima sportskog uzora.

  - Uzor mi je Gari Kasparov. Najviše, zbog kombinatorne igre.

  Na pitanje o planovima, David je bio više nego jasan.

  - Želja mi je da budem prvak sveta.!

  Reči hvale za mladog šahistu i ima njegov trener Nikola Gajin.

  - Sa Davidom je sve lakše raditi, jer postaje poprilično dobar šahista – ističe Gajin – Za sada radimo tri puta dnevno, ali pred turnire treninzi se pojačavaju. Odlično se snalazi u oštrim pozicijama i retko previđa, što nije svojstveno njegovom uzrastu. Očekujem da u narednoj godini uđe u reprezentaciju za uzrast dvanaestodišnjaka, što mu je ove godine zamalo izmaklo.

 

David i trener Nikola Gajin