XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Jubilarni 20. „Dunavski kup” počinje 4. marta

Ciklo kros trkom u Novom Sadu u Studentskom parku kod Filozofskog fakulteta u nedelju 4. marta u 11 časova počeće jubilarni 20 biciklistički „Dunavski kup”, najmasovnije takmičenje rekreativaca i mastersa u regionu.

Ove godine ukupno će se voziti 23 trke i finale 7. oktobra u Sremskoj Kamenici. „Dunavski kup” koji uživa ogromnu popularnost i u okolnim zemljama, imaće i tri „izlaska” u inostranstvo: 11. avgusta u Tuzli (BiH), 18. avgusta u Vilaniju u Mađarskoj i 16. septembra u Osijeku u Hrvatskoj.

Promocija 20. „Dunavskog kupa” održana je u sali Uprave grada Novog Sada..

Eva Hatala naša najuspešnija biciklistkinja svih vremena, predsednica kluba „Elit” organizatora ovog takmičenja, pozdravila je brojne goste. Potom je nezvaničnu himnu „Dunavskog kupa” (J.Štraus „Na lepom plavom Dunavu”), izveo kamerni orkestar Muzičke škole „Josip Slavenski” iz Novog Sada čiji su đaci učestvovali i u kulturno umetničkom programu.

Predstavljanje su sve 23 etape i finalne trke sa planimetrijama i konfiguracijama staza, kao i prateće menifestacije – „Mali Dunavski kup” za decu ispod 13 godina, „Dunavski parasajkling kup” za osobe sa invaliditetom i Seminar za trenere i bicikliste veterane i amatere iz ciklo-turističke vožnje.

I ove godine prijatelji trke su Sekretarijat za sport i omladinu Novog Sada, BS Vojvodine, Novosadski sajam, Novosadski maraton, Antidoping agencija Republike Srbije, Ciklo svet Srbija, JKP Put i Vojvodinaput-Bačka put. U organizaciju su ukljuečeni i saobraćajna policija MUP Republike Srbije, medicinska služba, sudijski kolegijum, foto finiš i ozvučenje.

Dodeljeno je specijalno priznanje do sada najtrofejnijem učesniku trke Dejanu Vidakoviću iz Sombora koji ima tri pobede, dva druga i jedno treće mesto. Uručena je i specijalna „Zlatna amfora” prvom pobedniku 1992. Atili Dobu pošto je ovaj trofej uveden tek 2000.

Predstavljene su i zvanične majice trke - žuta za apsolutnog pobednika, zelena za najboljeg sprintera, plava za najboljeg brdaša, crvena za najboljeg na hronometar i bela za najboljeg vozača na neasfaltnim podlogama (ciklo-krosevi i MTB kros kantri). Gosti su mogli da vide i novi trofej „Veliku zlatnu amforu” kao i malu za za ekipnog pobednika, ali i trofej „Petrovaradinska kaldrma” za ukupnog pobednika finalnih trka.

Glavna nagrada i ove godine biće najmoderniji alu-karbon ram sa vilama marke „Trigon”, poklon glavnog sponzora frime „Ciklomanija internacional”. Ova firma pokloniće najboljima i artikle svetski poznatih brendova kao što su DMT, LAS, „Novatek”, Mikrošift”, IBN čejn”. Firma Viutalikum” nagradiće učesnika svetski poznatim suplementima „Bio Tek” iz SAD.

Na kraju zvaničnog programa promocije, prošlogodinji pobednik „Dunavskog kupa” Aleksandar Miurkovič iz Sremskih Karlovaca pročitao je tekst „Poruke iz boce” koja će u nedelju pred start prve trke 20. ciklusa biti puštena niz Dunav, a potom mu je glavi sudija ciklusa, Danijela Poslončec, nacionalni komesar svečano predala startni broj 1.

Promociji su prisustvovali predstavnici gradova Subotica, Segedin, Tuzla, Osijek, Niš, Valjevo, Bački Petrovac, Erdevik, Horgoš, Kulpin, BSB, kluba Valeks iz Beograda i delegacija Trke „Kroz Srbiju”. Na prigodnom koktelu proslavljen je i treći rođendan Biciklističkog kluba „Elit” osnovanog 29.februara 2000.