XS
SM
MD
LG

Tunižani pali u Smederevu: Srbija zasluženo pobedila!

Reprezentacija Srbije savladala je selekciju Tunisa 29:25 (12:12) u poslednjoj utakmici u 2018. godini u okviru priprema za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj i Danskoj. Izabranici selektora Nenada Peruničića (na ovom meču računao na 20 igrača) na najbolji mogući način odužili su se smederevskoj publici koja je u velikom broju (2.500) došla da pozdravi nacionalni tim.

Odlična rola Svetislava Verkića između stativa na samom startu meča dala je vetar u leđa “Orlovima” koji su prvih deset minuta dobili rezultatom 5:2 golovima rastrčanih krila Ilića i Vorkapića. Par promašenih “zicera” sa druge strane kažnjavao je sjajni Osama Bugami, a Tunišani su posle serije 5:0 primorali selektora Nenada Peruničića da zatraži tajm-aut (5:7, 18.).

 

Foto: RSS

Raspucao se u redovima srpskog tima Ivan Mošić, čija su tri vezana pogotka preokrenula stvari na terenu (9:8), a timovi su u egalu ostali do samog kraja prvog poluvremena.

Oba selektora potrudila su se da šansu daju svim raspoloživim snagama. Tako je Peruničić drugi deo započeo sa bekovskom trojkom Sretenović – Vujić – Orbović. Stevan Sretenović je u 38. minutu pogodio za 17:15, dok je desni bek Miloš Orbović šest minuta kasnije povećao prednost na 19:17.

Par odbrana Dejana Milosavljeva dalo je samopouzdanje srpskom timu, koji je glavnog egzekutora imao u pivotmenu Zoranu Nikoliću do tajm-auta Afrikanaca (24:21, 51.). Dva vezana gola Lazara Kukića, a zatim odbrana sedmerca Dejana Milosavljeva, do tada nepogrešivom, Bugamiju, dali su konačan odgovor na pitanje o pobedniku…

 

Foto: RSS

Reprezentacija nastavlja sa pripremama već prvog januara. Četvrtog i petog dana nove godine, “Orlovi” će odigrati dva meča sa selekcijom Makedonije u Skoplju, a put Berlina, gde će igrati u grupi A sa selekcijama Rusije, Francuske, Brazila, Koreje i Nemačke, kreću devetog januara.

Prvi saradnik selektora Nenada Peruničića u stručnom štabu, Nedeljko Jovanović, bio je zadovoljan učinkom u pobedi nad Tunisom 29:25 u Smederevu:

Bilo nam je mnogo značajno jer smo imali tri utakmice u ovom sastavu, Belgija, Švajcarska i Tunis zatvorenog tipa gde smo izgubili. Bilo je potrebno ovo da se desi da ne bismo ušli u kolosek gubljenja utakmica. Ne smemo da se mirimo s tim. Moramo da se borimo. Ova pobeda ima posebno značenje stručnom štabu i ovim mladim momcima koji su dočekali šansu u reprezentaciji. Ne možemo puno da obećavamo, grupa je izuzetno teška i komplikovana. Potrebno je vreme, žrtva će biti na nivou rada i utakmica. Biće grešaka i gubljenja,ali ono što možemo da obećamo da ćemo Nenad i ja preneti naše znanje maksimalno. Ako to bude mali korak u oporavku srpskog rukometa, bićemo jako zadovoljni.

 

Foto: RSS

Golman Svetislav Verkić:

Mnogo bitna pobeda. Sinoć smo igrali meč zatvorenog tipa. Javnost možda nije upoznata sa rezultatom, ali to je bila jedna od lošijih utakmica od kada sam u reprezentaciji. Imali smo dug sastanak posle toga. Videli smo greške koje smo pravili. Večeras smo odigrali maksimalno angažovano, od prvog do poslednjeg. Teška nedelja je iza nas, radili smo svaki trening po dva i po sata, puno snage, fizičke pripreme. Igrači su došli poprilično potrošeni posle polusezone. Ova ekipa je večeras pokazala da ima kvalitet i karakter, odnosno, da srpska javnost ima čemu da se nada na SP 2019.

Prvi rival na SP 2019 je Rusija 11. januara.