XS
SM
MD
LG

Biciklizam: Ivan Stević pobednik 51. trke „Kroz Srbiju“

 

Ivan Stević 31-godišnji biciklista beogradskog Partizan „Pauer muva“ pobednik je 51. trke „Kroz Srbiju“ završene posle sedam etapa u Beogradu!

Stević je za dve sekunde bio brži posle 1.124,8 km i sedam etapa od slavanog danskog profesionalca, nosioca 2007. žute majce na Turu i dva puta 2005. i 2006. vlasnika tačkaste majice za prvog brdkog vozača na najprestižnijoj trci na svetu Mihaela Rasmusena (Danska, Kristina vočis) i 14 sekundi bolji od Francuza Matjea Konverseta (AVC).

Žutu majicu Steviću na bini ispred Narodne skupštine u Beogradu obukao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Srpski biciklista Gabor Kasa član subotičkog Spartaka koji je na ovoj trci vozio za turski tim Manisa spor, zauzeo je odlično četvrto mesto u ukupnom poretku ali je osvojio i belu majicu Planinka vode za najboljeg biciklistu do 23 godine u karavanu!

Stević i Kasa su doneli srpskom biciklizmu 85 olimpijskih bodova na ovoj trci voženoj u kategoriji 2.2 za Evropa tur.

Na žutu majicu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja ljubitelji biciklizma u Srbiji čekali su punih devet godine. Poslednji pobednik iz Srbije bio je Aleksandar Nikačević 2002.

U poslednjoj, sedmoj etapi od Lepenskog vira do Beograda od 168 km, mladi biciklista Partizan „Pauer muva“ Jovan Zekavica zauzeo je deveto mesto u vremenu pobednika, Francuza Sebastijana Žulijena člana američke ekipe CMI BSI koji je trijumfovao u sprintu velike grupe biciklista Drugi je bio Anđelo Furlan (Italija, Kristina vočis) a treći Tom Meusen (Belgija, Telenet Fidea). Stević je stigao 31. takođe u vremenu pobednika.

- Nemam reči da opišem koliko sam srećan – rekao je Ivan Stević, na cilju ispred Narodne skupštine kada je dobio i gromke apaluze i ovacije više hiljada gledalaca.- Ovo je najlepša nagrada za trud i rad u sezoni. Bilo je teško, konkurencija je bila izuzetna. Mnogo su mi pomogli moji suvozači u Partizan „Pauer muvu“ Hasanović, Jovanović, Zekavica, Kozomara i Spasić, kao i kompletno rukovodstvo ekipe predvođeno Brankom i Dušanom Banovićem, ali i biciklisti kraljevačkog Metalca koji su bili uvek uz mene kada je bilo najteže i najpotrebnnije... Na tome im od srca zahvaljujem.

Stević je prvo zatražio mobilni telefon da pozove Dragana Spasića koji je povredio ligamente kolena i odustao, a zatim je sa mnogo emocija u glasu dodao.

- Nadam se da će ova pobede, koja je plod timskog rada i drugarstva, uticati da se popravi položaj biciklizam i u društveno sportskim organizacijama ali i u medijima. Sa ovim bodovima osvojenim na trci „Kroz Srbiju“, skoro sam siguran da ćemo na kraju godine biti među zemljama koja će dati dva vozača na olimpijskim igrama u Londonu. Ovo je velika stvar za naš sport i zbog toga sam još srećniji. Čestitam i organizatorima trke na sjajno sprovednoj trci, doživeli smo izuzetan doček u svim gradovima u kojima smo bili i to se ne zaboravlja.

Gabor Kasa koji je bio sjajan u početku trke kada je pobedio etapu, jedini od srpskih biciklista, i nosio žutu majicu, je dodao:

- Dugo smo čekali ovaj trijumf i dočekali smo ga. Dobro sam prognozirao da će Stević popiti šampanjac u Beogradu. Bravo Stevke, bravo drugari iz Metalca, na svemu što ste uradili...

Predsednik BS Srbije Dragan Dostanić nije krio zadovoljstvo:

- Veliki uspeh Stevića, ali i Kase i svih srpskih biciklista. Napravili smo veliki korak ka OI u Londonu, ali još nije završen ceo posao. Sezona traje do oktobra, potrebno je da nastavimo u pobedničkom ritmu.

Selektor Radiša Čubrić koji je vodio Metalac iz Kraljeva, bio je presrećan:

- Čuvali smo dve sekunde prednosti od Bajine Bašte i sačuvali u nekoliko paklenih etapa. Dobro je što smo u poslednjoj pustili beg bezopasne grupe biciklista, izbegli smo da na prolazniom ciljevima Stevićevi konkurenti pokušaju da jure bonifikacije. Stević i Kasa su u najlepšem svetlu predstavili srpski biciklizam u vrhunskoj konkurenciji i dugo ćemo se svi sećati ove lepe trke, koja služi na čast organizatorima, Srbiji i našem sportu uopšte.

Zelenu majicu Pošte Srbije za prolazne ciljeve osvojio je Polihronos Đorđakis (Grčka) dok je plava majica „Sosijete ženeral banke“ za brdske ciljeve pripala Reinbertu Veilingi (Holandija, Kaćuša). Najbolja ekipa je AVC (Eks an Provans, Francuska) koja je osvojila crvenu majicu Ministarstva omladine i sporta Srbije, dok je „Trofej Bora Ivković“ za nauspešnijeg biciklistu na prolaznim i brdskim ciljevima i u etapama osvojio Pavel Gatskij (Kazahstan, Astana).

Direktor organizacije Ljubomir Živanović zahvalio se na pomoći Ministarstvu ekomonije i regionalnog razvoja, Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Ministarstvu untrašnjih poslova Srbije, Carini Srbije, Carini BiH i MUP Republike Srpske, kao i Turističkoj organizaciji Srbije. Posebno je istakao dragocenu ulogu gradova domaćina etapa Rume, Banje Koviljače, Pala, Bajine Bašte, Užica, Niša, Sokobanje, Kladova, Lepenskog vira i Beograda.

Već 12 godina je zvanični merilac vremena je Festina i ona je nagradila ručnim časovnicima pobednike svih etapa i Ivana Stevića. Prolom voda je bila zvanično piće trke. Biciklisti su popili 8.000 litara vode u toku etapa. Info tim, zastupnik firme Germin obezbedio je za sva vozila u trci dži – pi –es uređaje. Naravno, veliku pomoć pružaili su i Putevi Srbije i biciklisti su vozili na dobrim drumovima. Pridužila se sponzorskom pulu za 51. trku i firma Mormai i Vestern union. Sa trkom „Kroz Srbiju“ će i ove godine bio sponzor iz Republike Srpske Boksit iz Milića.

Na počasnoj bini među uglednim zvanicama bili su i direktor Olimpijskog komiteta Srbije dr Branislav Jevtić i predsednik BSS Srbije Dragan Dostanić.

U Rumi 13. juna starovala su 102 vozača u 18 ekipa iz 16 zemalja, trku su završila 84 takmičara.

Rezultati, poslednja sedma etapa, Lepenski vir – Beograd (168 km), prosek pobednika 39,8 km na čas: 1. Sebastijan Žulijen (Francuska, CMI BSI – SAD) 4:12,46, 2. Anđelo Furlan (Italija, Kristina vočis – Danska), 3. Tom Meusen (Belgija, Telenet Fidea), 9. Jovan Zekavica (Srbija, Partizan “Pauer muv”), 14. Der Žolt (Radnički, Kragujevac), 17. Gabor Kasa (Srbija, Manisa spor – Turska),20. Marko Stanković (Srbija, Metalac), 31. Ivan Stević (Partizan “Pauer muv”), 43. Goran Šmelcerović (Srbija, Radnički), 46. Predrag Prokić (Srbija, Radnički), 51. Esad Hasanović (Srbija, Partizan “Pauer muv”) - svi u vrmenu pobednika. U grupi u sprintu su bila 62 vozača.

Generalni plasman za žutu majicu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja: 1. Ivan Stević (Srbija, Partizan “Pauer muv”) 27:29,32 časova, 2. Mihael Rasmusen (Danska, Kristina vočis) + 2 sekunde, 3. Matije Konverset (Francuska, AVC) + 14 sekundi, 4. Gabor Kasa (Srbija, Manisa spor) + 1,12 minuta zaostatka, 5. Hening Bomel (Nemačka, Brandenburg) + 1,30, 15. Žolt Der (Srbija, Radnički) + 4,32, 18. Esad Hasanović (Srbija, Partizan “Pauer muv”)+ 5,03, 28. Predrag Prokić (Srbija, Radnički) + 6,52, 31. Goran Šmelcerović (Srbija, Radnički) + 8,12 itd.

 

Žetva olimpijskih bodova na trci „Kroz Srbiju“

Srpski biciklizam je imao berićetnu žetvu olimpijskih bodova na 51. trci „Kroz Srbiju“ u kategoriji 2.2 Evropa tura.

Ukupno je osvojeno 85 poena, od toga Stević je doneo 59, a Gabor Kasa 26!

Steviću je za prvo mesto u generalnom plasmanu pripalo 40 bodova, bio je treći uz drugoj etapi i zaradio je dva boda, a za drugo mesto u trećoj etapi dobio je pet bodova. Za tri dana u žutoj majici pripalo mu je ukupno 12 poena (po četiri za svaki dan na vodećoj poziciji) i njegov bilans je 59 poena.

Kasi je za četvrto mesto u generalnom plasmanu pripalo 12 bodova, za pobedu u drugoj etapi dobio je osam bodova i za treće mesto u petoj etapi dva boda. Proveo je i jedan dan u žutom i zaradio četiri poena, ukupno 26!

Stević je pred trku „Kroz Srbiju“ bio 45. na rang listi Evrope tura sa 99 bodova. Za pobedu u „Kupu gradonačelnika“ u Moskvi (kategorija 1.2) osvojio je 40 bodova, za drugo mesto u generalnom plasmanu na trci „Pet krugova oko Moskve“ (kategorija 2.2) zaradio je 30 poena.

Za peto mesto u trci „Velika nagrada Jurmale“ (kategorija 1.2) Letoniji osvojio je deset bodova, bio je šesti u prvom delu trke „Banjaluka Beograd“ (osma bodova) a u drugom delu bio je sedmi i pripalo mu je šest bodova. Obe trke su bile u kategoriji 1.2, Za drugo mesto u etapi na „Pet krugova oko Moskve“ dobio je pet poena.

Mnogo uspeha u bogatoj karijeri

Ivan  Stević (31 godina) je u karijeri osvojio dve svetske medalje na B šampionatima – zlato u Kejptanu 2007. i plasirao se na OI u Pekingu i srebro u Eglu u Švajcarskoj 2003. i plasirao se na OI u Atini. Ima i pobedu u etapi na trci ekstra kategorije Oko Džordžije 2006. Prošle godine je osvojio titulu šampiona Srbije u drumskoj vožnji. Pobednik je i klasika Beograd – Čačak 2009. i 2010. Bio je šampion države i 2005. i 2009. U etapi na Kroz Srbiju od Čačka do Valjeva pobedio je 2005. Pobeđivao je na klasičnim trkama u SAD „Si oter“ i „Tri veli“. Bio je peti na MI 2005. i osvojio je drumsku titulu na Šampionatu Balkana 2009. u Turskoj..


Svi srpski biciklisti pobednici trka “Kroz Srbiju”

Na trci „Kroz Srbiju“ od vozaca iz Srbije pobedivali su Radoš Cubric (1965. i 1970.), Momcilo Lajzer (1976.), Dragic Borovicanin (1982.), Mikoš Rnjakovic (1985, 1990, 1991, 1996.), Rajko Cubric (1988. i 1989.), Zoran Ilic (1992.), Saša Gajicic (1997. i 2001.), Aleksandar Nikacevic (2000. i 2002.) i Ivan Stevic (2011.).