XS
SM
MD
LG

Železničar nadjačao skopski Metalurg!

Velika pobeda rukometaša Železničara u Skoplju! Prva u gostima u SEHA ligi, druga uzastopna u regionalnom takmičenju. Metalurg jeste malo posrnuo ove sezone, ali je učesnik Lige šampiona, bivši četvrtfinalista elitnog takmičenja i ovo je zaista velika stvar za sazrevanje novog niškog tima. U 6. kolu, na kraju: Metalurg-Železničar 29:30.

Metalurg je bolje otvorio utakmicu, poveo sa 2:0 i bila je to jedina prednost nekog tima od više od jednog gola razlike u prvom poluvremenu. Usledila je rezultatska klackalica, u kojoj su odbrane bile slabiji deo igre obe ekipe. S tim što je Metalurgova pucala do gola, a „Željina“ do sedmeraca, kojih je domaćin izveo čak šest u prvih 20 minuta i Martin Serafimov ih je sve pretvorio u golove. Ipak, odgovor je na drugoj strani imao Predrag Vejin, postigavši četiri od prvih šest golova Nišlija, čak osam u prvom poluvremenu, uz samo jedan promašaj. Železničar je prvi put poveo sa 4:3 u 7. minutu, uz nekoliko vezanih dobrih intervencija Danila Mihaljevića. Skopski tim je poslednji put izjednačio na 8:8 (14. minut), a onda je usledila mini serija čete Veselina Vujovića-golovi Vejina, Jevtića, pa promašena kontra Stevana Sretenovića, koji je u prvom poluvremenu imao lošu realizaciji (1/6), pa još jedan pogodak reprezentativca Vejina za plus tri u 19. minutu. Proradio je Tomovski na golu (8 odbrana u prvom poluvremenu), a tek onda i, do tada dobro čuvani najbolji strelac Metalurga, Jaganjac u napadu, postigavši svoja prva dva, ali vezana gola tek nakon 25 minuta igre. „Želja“ je u poslednji minut prvog dela igre ušao sa plus četiri (16:12), a onda je, na 40 sekundi pre kraja prvog poluvremena, usledio pogodak Tankoskog koji je propratio njegov težak pad i glasan urlik, a rumunske sudije su pokazale direktan crveni karton Predragu Vejinu, što je bila prestroga odluka.

Ipak, Nišlije su na drugo poluvreme izašle još motivisanije. Iako je Metalurg prišao na 15:17, Dobrivoje Marković, koji je u nastavku meča ubeležio svoj debi u dresu „Želje“ vezuje dva gola, ovaj drugi iz brzog centra, zatim Kljajić pogađa na prazan gol, pa Nemanja Živković nastavlja da „cepa“ protivničku odbranu tačno tamo gde je stao Vejin, sa dva vezana gola sa pozicije desnog beka, za ogromnih 22:16 i izazvan tajm-aut Danila Brestovca. Železničar je držao veliku prednost do 24:19, a onda je serijom vezanih grešaka dozvolio protivniku mini seriju 3:0, uz dva vezana gola Jaganjca, pa je Vujović zatražio minut odmora, tačno na polovini drugog poluvremena.

Bio je to početak brojnih uzbuđenja. Metalurg je imao dva napada za minus jedan, ali je oba puta odlično intervenisao Darko Stošić. Spasić je bio nepogrešiv iz sedmeraca, koje su iznuđivali Damjanović, odnosno Živković, koji je igrom jedan na jedan probijao sa bekovske pozicije. Nišlije su držale dva do tri gola odstojanja, kada je Sretenović pogodio za 30:27 u 58. minutu, verovalo se da je meč rešen. Međutim, Arsenovski pogađa na tačno dva minuta pre kraja, pa se odlično postavlja u odbrani i iznuđuje probijanje Milosavljevića na minut i po pre kraja. Stošić je odbranio pokušaj Tankoskog iz daljine, ali je domaćin iznudio sedmerac, koji u gol pretvara Serafimov. Ostalo je bilo pola minuta, Vujović je zatražio tajm-aut, no Damjanović neoprezno izvodi deveterac, Stojanović mu je ukrao loptu, krenuo u kontru, ali Milosavljević ga je sustigao na vreme, izblokirao njegov pokušaj i slavlje Nišlija moglo je da počne.

Foto: RK Železničar

Skoplje, 17. oktobra. Dvorana „Boris Trajkovski“. Gledalaca: 300. Sudije: Bogdan Stark i Stefan Romer (Rumunija). Sedmerci: Metalurg 9(9), Železničar 4(4). Isključenja: Metalurg 6, Železničar 8 minuta. Crveni karton: Predrag Vejin (Železničar) u 30. minutu.

METALURG: Tomovski (11 odbrana), Danilovski, Jagurinovski, Jaganjac 4, Lazarevski, Dimitroski 2, Tokić 4, Tankoski 4, Serafimov 9(9), Mladenovski, Velkovski 2, Milićević 1, Dodić, Mađovski, Stojanović 2, Arsenovski 1.

ŽELEZNIČAR: Mihaljević (5 odbrana), Lazić, Stošić (4 odbrane), Milovanović 1, Potkonjak, Srtetenović 4, Mađar, Vejin 8, Milosavljević, Živković 4, Spasić 6(4), Marković 2, Jevtić 2, Damjanović 1, Kljajić 2, Pavlović.


6 .kolo SEHA Liga
Nexe 28 : 23 Steaua
Vojvodina 29 : 23 Meshkov Brest
PPD Zagreb 26 : 23 Vardar
Metalurg 29 : 30 Železničar 1949
Izviđač 22 : 26 Tatran Prešov
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Vardar 6 5 0 1 15
2 PPD Zagreb 6 5 0 1 15
3 Nexe 6 5 0 1 15
4 Tatran Prešov 6 4 0 2 12
5 Meshkov Brest 6 3 0 3 9
6 Steaua 6 3 0 3 9
7 Vojvodina 6 2 0 4 6
8 Železničar 1949 6 2 0 4 6
9 Metalurg 6 0 1 5 1
10 Izviđač 6 0 1 5 1