XS
SM
MD
LG

Rukomet na pesku: Novosađani peti u Evropi

Članovi novosadskog kluba u rukometu na pesku "Tuareg" napravili su veliki uspeh pošto su na Evropskom klupskom prvenstvu u Poljskoj zauzeli peto mesto. Malo je poznato da je Srbija u samom vrhu tog sporta, pa stoga igrač i trener Kluba rukometa na pesku "Tuareg" Marko Perleta, koji je ujedno i jedan od osnivača kluba predočava kako je do njegovog osnivanja došlo.

"Bavio sam se rukometom od detinjstva i u kampovima sam se tada upoznao sa rukometom na pesku", kaže Marko i dodaje da je na novosadskom Štrandu prvi put prisustvovao odigravanju turnira u tom sportu, nakon čega je sa prijateljima sa kojima je trenirao u "Sintelonu" iz Bačke Palanke došao na ideju da oforme ekipu za učestvovanje na tom turniru.

On ističe da je klub nedavno proslavio pet godina postojanja, te da je srećan što je opstao toliko vremena, kao i što njegovi članovi imaju isti žar i ljubav prema tom sportu kao i prvog dana.

"Naš najznačajniji uspeh je peto mesto na klupskom Evropskom prvenstvu u Poljskoj, a ova sezona nam je najuspešnija jer smo osvojili tri turnira, između ostalog turnir u mađarskom gradu Šalgotarijani, koji slovi za najjači turnir posle Evropskog prvenstva", ističe Marko.

On objašnjava da je ime "Tuareg" izabrano nakon saznanja da je reč o pripadnicima afričkog plemena koje živi u Sahari, što se zbog pustinjskog peska povezuje sa rukometom na istoj podlozi.

Foto: RTV

"Rukomet na pesku ima mnoge razlike u odnosu na klasični, a pravila su izmenjena kako bi se igra ubrzala i dobila na atraktivnosti, kao i da bi se izbegle grubosti", objašnjava Marko i dodaje da je povod za moto kluba "Drugarstvo pre svega" činjenica da je klub nastao u krugu drugara iz detinjstva.

Kada je reč o reprezentaciji, Marko ističe da se situacija godinama ne menja jer Rukometni savez Srbije ne ulaže u taj sport.

"Mislim da će biti uvršten u porodicu olimpijskih sportova nakon Olimpijade u Tokiju, te su stoga neophodna ulaganja kako bismo išli u korak sa drugim zemljama koje mnogo više ulažu u sport uopšte", kaže Marko.

On ističe da bi korisno bilo animirati decu koja treniraju rukomet tokom godine da se u letnjoj pauzi bave rukometom na pesku.

"Mi već četiri godine imamo i žensku ekipu, koja je nastala kao RK "Petrovaradin", a nakon jednog turnira u Bugarskoj dogovorili smo se da nam se priključe", kaže Marko i dodaje da su devojke trenutno četvrta ekipa u Evropi, te da se nada da će uspeti da dođu do novca kako bi nastupile na idućem Evropskom prvenstvu.

"U Evropi se mnogo ulaže u ovaj sport ali i mi uspevamo da pronađemo sponzore kako bismo otputovali na takmičenja, a još veći problem su godišnji odmori jer poslodavci nemaju razumevanja za odsustva zbog takmičenja", objašnjava Marko i poziva zainteresovane da svakog popodneva na terenima Štranda prisustvuju treninzima i vide kako izgleda rukomet na pesku.

PIŠE: WWW.RTV.RS