XS
SM
MD
LG

Huliganizam protiv sporta

Nedavno odigran 156. večiti derbi između Partizana i Crvene zvezde obeležile su brutalne scene nasilja na južnoj tribini Partizanovog stadiona. Po ko zna koji put najvažniji sportski događaj u našoj zemlji našao se u senci huliganizma. Kratko je trajala euforija zbog plasmana dva naša najbolja kluba u šesnaestinu finala Lige Evrope. Već u prošlu sredu sport je kapitulirao pred destrukcijom, u kontinuitetu prisutnom na našim stadionima skoro tri decenije. I opet su scene nasilja iz Srbije obišle svet. Umesto ponosa što nam je fudbal prepoznatljiv po jednom od najvećih rivalstava na svetu, što predstavlja svojevrsni brend srpskog sporta, ponovo crvenimo zbog divljaštva ljudi koji sebe nazivaju navijačima.

Prethodnih dana mediji su obilovali različitim informacijama o razlozima koji su doveli do ovih nemilih scena. Pominju se razne teorije: od borbe za prevlast na južnoj tribini između zavađenih navijačkih frakcija FK Partizan, pa do toga kako su u sve umešane strane obaveštajne službe sa ciljem destabilizacije naše zemlje. Činjenica je da među uhapšenim nasilnicima ima stranih državljana (šestorica Hrvata i po jedan Grk i Bugarin), što predstavlja presedan. Međutim, činjenica je i to da su navijačke grupe u Srbiji duboko ogrezle u organizovani kriminal. Brojne tuče, pucnjave i ubistva nisu ništa drugo do borba za prevlast na unosnom tržištu narkotika. Zna se da su tzv. vođe navijača zapravo okoreli kriminalci, pripadnici kriminalnih klanova kojima stadioni predstavljaju regrutni centar i poligon za poslove s druge strane zakona. Da ne govorimo o njihovim "menadžerskim sposobnostima" koje su na svojoj koži osetili mnogi naši fudbaleri.

 

Foto: AFP/Peđa Milosavljević

Sve ovo je tužna i ružna slika fudbala u posttranzicionoj Srbiji 21. veka. Očigledno je da je po ovom pitanju država nemoćna. Još dugo ćemo čekati na stabilizaciju društveno-ekonomskih prilika u našoj zemlji i pojavu ličnosti poput Margaret Tačer. Da podsetimo: ona je kao premijerka Velike Britanije uspela da se obračuna sa fudbalskim huliganizmom posle tragedije na briselskom "Hejselu", sada već davne 1985. godine. Divljanje navijača Liverpula u finalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona protiv Juventusa i pogibija 39 italijanskih navijača koštalo je engleske klubove pet godina suspenzije i neigranja u svim evropskim fudbalskim takmičenjima. A onda je na scenu stupila pravna država i odlučnost "gvozdene lejdi". Drakonskim kaznenim merama huliganizam u Engleskoj sasečen je u korenu. Zato se danas na njihovim stadionima uživa u čarima fudbalske igre dok je Premijer liga omiljena širom sveta.

A zemlja Srbija krajem 2017. godine? Daleko je sunce...