XS
SM
MD
LG

Konjički klub Aranđelovac razvija turizam, sport, širi humanost i brine o svojoj okolini

Delta Holding i Delta Fondacija, u saradnji sa Trag fondacijom, raspisali su krajem prošle godine konkurs za podršku razvoju poljoprivrede u Srbiji kroz projekat „Zasad za budućnost“. Planirano je da ukupno 18 miliona dinara bude donirano socijalnim preduzećima, putem javnog konkursa koji je bio otvoren od 23. novembra do 21. decembra prošle godine.

Jedan od dobitnika sredstava , u iznosu od 1.798.750,00 dinara je i Konjički Klub "Aranđelovac" ...

Ljubav prema konjima-Konjički Klub Aranđelovac

Projekat „Zasad za budućnost“ pokrenula je Delta Fondacija početkom 2015. godine, sa željom da se pomogne socijalno ugroženom stanovništvu, unapređenjem poljoprivredne proizvodnje u oblasti voćarstva, povrtarstva i uzgoja svinja. Na konkursu su učestvovala udruženja i organizacije koje posluju po principima socijalnog preduzeća, a registrovani su na teritoriji Republike Srbije. 

"Zasad za budućnost" - Delta fondacija

Projekti sa kojima se potencijalni aplikanti prijavljivali trebalo je da budu usmereni na unapređenje primarne ili sekundarne poljoprivredne proizvodnje u tri poljoprivrede oblasti: povrtarstvo, uzgoj svinja i voćarstvo.

Primarna proizvodnja podrzumeva uzgoj svinja kao i voća i povrća na otvorenim poljima ili u plastenicima - staklenicima i obavezni plasman poljoprivrednih proizvoda radi sticanja prihoda ili profita koji će biti usmeren na rešavanje nekog od socijalnih problema lokalne društvene zajednice. 

Pored primarne poljoprivredne proizvodnje aplikanti se mogli javiti sa idejama za pokretanje ili unapređenje sekundarne poljoprivredne proizvodnje (npr. proizvodnja ajvara, voćnih sokova, proizvodnja i plasman finalnih proizvoda od voća i povrća, itd). 

Jedan od uslova konkursa jeste neophodnost da se sve projektne aktivnosti sa zadovoljavajućim rezultatima moraju završiti do 17 februara 2017-e godine

Konji kao lek ...

Vrednost pojedinačnih grantova je planirana u iznosima od 240.000 do 1.800.000 dinara , a članovi komisije za odobravanje projekata doneli su nedavno finalnu odluku o podršci najkvalitetnijih predloga projekata u na posebnom organizovanom javnom događaju , između ostalog i na osnovu javnih prezentacija finalista.

Svi oni su na Javnoj odbrani projektnih ideja održanoj 8. februara u hotelu „Park“ u Beogradu , gde je 12 organizacija (od prvobitno prijavljenih 28 udruženja) ,  koje su ušle u uži krug II konkursa projekta „Zasad za budućnost“, predstavile svoje ideje Konkursnoj komisiji za odabir projekata. Komisiju su činili predstavnici Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva , Trag fondacije , Delta Holdinga , Delta Agrara i Delta Fondacije.

Predstavnici organizacija na javnoj prezentaciji projekata

U drugom ciklusu projekta „Zasad za budućnost“ podržano 11 organizacija i udruženja iz gotovo svih delova Srbije , a 16 marta 2016-e godine Delta Holding je je dodelio finansijske grantove u vrednosti od 18 miliona dinara udruženjima i organizacijama za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Jelena Obradović Predsednik Konjičkog Kluba Aranđelovac "brani" projekat

Jedan od dobitnika sredstava za realizaciju svog projekta je i Konjički klub “Aranđelovac”  koji sprovodi socijalne programe namenjene mladima, marginalizovanim grupama i osobama sa invaliditetom. Cilj Konjičkog Kluba Aranđelovac je oživljavanje seoskog  mesta Vukasovci i radno angažovanje teže zapošljivih kategorija stanovništva, za šta će iskoristiti finansijski grant od 1.798.750,00 RSD. Prihodom ostvaren poljoprivrednom proizvodnjom finansiraće usluge „Hiporehabilitacije“ (terapije uz pomoć konja), čime bi klub postao samoodrživ u narednom periodu.

Tim povodom Konjički Klub “Aranđelovac” nedavno je u gradu pod Bukuljom posetila predstavnica Delta fondacije Ljiljana Jevremović koja je u prisustvu Predsednice kluba domaćina Jelene Obradović za program Regionalne Radio Televizije “Sunce” iz Aranđelovca govorila o realizaciji projekta koji su osmislili članovi ovog kluba.

Prilog Reginalne Televizije “Sunce” iz Aranđelovca

Prilog: Regionalna Radio Televizija “Sunce” iz Aranđelovca

Projekti koji su podržani od strane Delta Holding i Delta Fondacija, u saradnji sa Trag fondacijom kroz projekat „Zasad za budućnost“ :

1. Udruženje žena „Udahni život“ iz Stanišića koje osnažuje žene i marginalizovane grupe kroz obrazovanje, zapošljavanje i samozapošljavanje. Finansijski grant od 1.250.000,00 RSD iskoristiće za podizanje plastenika za proizvodnju povrća, a na poslovima će angažovati 8 nezaposlenih žena sa niskim kvalifikacijama i osobe sa invaliditetom. 

2. Udruženje „RRS Novi mostovi“ iz Surčina brine o izbeglim, prognanim i raseljenim licima. Cilj Udruženja je da finansijski grant od 956.0000,00 RSD iskoristi za povećanje plasteničke proizvodnje povrća za 4 izbegličke i 2 socijalno ugrožene porodice iz opštine Boljevci. Deo proizvedenih kultura doniraće najugroženijim porodicama iz Surčina. 

3. Humanitarna organizacija „Caritas“ iz Šapca pomaže ženama koje borave u Sigurnoj kući i osobama sa mentalnim smetnjama. Uz pomoć finansijskog granta od 1.800.000,00 RSD unaprediće voćarsku i pokrenuti plasteničku proizvodnju povrća. Na ovim poslovima radno će angažovati 6 osoba iz socijalno urgoženih kategorija stanovništva. 

4. Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Banatska lenija“ iz Kikinde utiče na popularizaciju ekološki prihvatljive proizvodnje hrane, povezuje aktere u proizvodnom ciklusu, organizuje studijske posete, seminare i obuke. Finansijski grant od 1.200.000,00 RSD utrošiće na nabavku plastenika sa sistemom za navodnjavanje. Angažovaće 9 socijalno ugroženih osoba, a do kraja proizvodnog ciklusa 36. 

Dobitnici grantova 11 projekata

5. Udruženje građana „Evo ruka“ iz Zemun polja okuplja roditelje dece sa teškoćama u razvoju. Roditeljima i deci Udruženje pruža podršku kroz usluge Inkluzivnog centra „Mesto susreta“, lociranog u Zemun polju. Za finansijska sredstva od 1.500.000,00 RSD kupiće sadni  materijal, alat i opremu za rad. Na ovim poslovima radno će angađovati 2 socijalno ugrožene osobe, a obezbediće i održivost usluga inkluzivnog centra „Mesto susreta“. 

6. Udruženje žena „Sačuvajmo selo“ iz Priboja pomaže nezaposlenim ženama iz seoskih sredina ove opštine da kroz poljoprivrednu proizvodnju i seoski turizam ostvare osnovne i dodatne prihode. Za finansijska sredstva od1.606.516,00 RSD podići će 8 plastenika i radno angažovati 8 socijalno ugroženih porodica. 

7. Kancelarija za mlade Grdelica razvija usluge za decu i mlade i utiče na podizanje svesti o zaštiti životne sredine. Finansijski grant od 950.000,00 RSD iskoristiće za podizanje zasada kultivisane divlje jagode, a radno će angažovati 3 socijalno ugrožene žene. 

8. „Živimo zajedno“ Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Stari grad iz Beograda unapređuje kvalitet života osoba sa invaliditetom i njihovih porodica. Uz pomoć finansijskog granta od 1.800.000,00 RSD podići će plastenike i kupiti alat i sadni materijal. Radno će angažovati pet osoba sa invaliditetom. 

9. Crveni krst Smederevo, Dom u Maloj Krsni priprema obroke za korisnike Narodnih kuhinja na teritoriji Smedereva, brine o izbeglim licima, starim licima i socijalno ugroženoj deci. Uz našu podršku podigli su farmu svinja, a finansijski grant od 1.800.000,00 RSD  iskoristiće za uvođenje automatizovane linije za ishranu stoke. Na ovim poslovima angažovaće tri socijalno ugrožene osobe. 

10. Udruženje „Optimist“ iz Bosilegrada svojim uslugama ekonomski osnažuje siromašno stanovništvo Bosilegrada i juga Srbije, pružanjem pomoći u poljoprivrednoj proizvodnji. Podizanjem plastenika  i kupovinom sadnica i opreme za sekundarnu proizvodnju, uz pomoć granta od 1.798.000,00 RSD, stvoriće uslove za osnaživanje dve socijalno ugrožene porodice. Deo sredstva iskoristiće za podršku mladim preduzetnicima.

11. Konjički klub iz Aranđelovca sprovodi socijalne programe namenjene mladima, marginalizovanim grupama i osobama sa invaliditetom. Cilj kluba je oživljavanje seoskog  mesta Vukasovci i radno angažovanje teže zapošljivih kategorija stanovništva, za šta će iskoristiti finansijski grant od 1.798.750,00 RSD. Prihodom ostvaren poljoprivrednom proizvodnjom finansiraće usluge „Hiporehabilitacije“ (terapije uz pomoć konja), čime bi klub postao samoodrživ. 

Jelena Obradović,Predsednik Konjičkog Kluba Aranđelovac u društvu predstavnika Delta fondacije

Ovo je drugi put da Delta Holding sprovodi projekat „Zasad za budućnost“. U prvoj godini projekta grantove od ukupno 7.5 miliona dinara dobilo je šest najboljih projekata iz Smedereva, Užica, Priboja, Šapca, Zemuna i Surčina. Cilj projekta je smanjenje siromaštva, podrška zapošljavanju teže zapošljivih kategorija stanovništva i razvoj poljoprivredne proizvodnje u Srbiji.

SA SKUPA U HOTELU CROWNE PLAZA U BEOGRADU

 

U projekat „Zasad za budućnost“ aktivno je uključena Trag fondacija, a podršku je dao i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije.

Foto: Konjički Klub Aranđelovac i Delta Fondacija