XS
SM
MD
LG

Moderan stadion - san Dorćolaca

Dok se po svetu grade savremeni stadioni sa funkcionalnim pratećim objektima, vreme u fudbalskoj Srbiji nije mnogo odmaklo od završetka zidanja beogradske „Marakane“, pre više od pola veka. Situacija kod nižerazrednih klubova još je gora, većina igra na poljanama sa oronulim prostorijama, sagrađenim pre Drugog svetskog rata, zbog besparice i krutih propisa koji koče modernizaciju.

U boemskom kraju Beograda, na Dorćolu, rešili su da dobiju objekat za ponos. Diplomirani ekonomista, Velimir – Velja Vukićević (63), autor je idejne skice za Sportsko – rekreativni centar „Polet – Dorćol“, na kojoj su radila i dva profesora i doktora nauka, Pero Petrović i Aleksandar Živković.

- Hoćemo da kompletan prostor pretvorimo u sportsko - istorijsku i kulturnu oazu Dorćola, kao deo grada koji ima specifičnu težinu i afirmišemo ga, na radost svih, posebno dece, koja se sada često presvlače za trening napolju i na betonu – priča Vukićević, koordinator ispred dva rivalska kluba i prvi čovek zajedničke ekipe veterana. – Više od četiri decenije sam vezan za fudbal podno Kalemegdana, poslednjih deset godina aktivno radim na ispunjenju sna brojnih fudbalera koji su igrali u Poletu i Dorćolu, a daju mi podršku, kao što su Mića Bijelić, Šile Dimitrijević, Žuća Kekić, Vitomir Ilić, Mile Đorđević, Lale Dragićević, Miljaim i Nedžip Sulejmani i mnogi drugi. Posao jeste težak i obiman, ali smo ostvarili komunikaciju sa službama Grada Beograda i pokrenuli stvar sa mrtve tačke.

Jesenas je održan sastanak u Turističkoj organizaciji Beograda.

- Prisustvovali su direktor Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava“ Petar Andrijašević, direktor Turističke organizacije Beograda, Miodrag Popović, predstavnici Gradskog sekretarijata za sport, Mesne zajednice Dorćol, kao i predsednik Jevrejske opštine Beograd, Danijel Bogunović. Dogovoren je Inicijativni, a zatim i Organizacioni odbor, uz vodeću ulogu Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava“. Posetio nas je i član gradskog veća, Dragomir Petronijević, bio je fasciniran prostorom i obećao da će grad pronaći investitora. Zalažemo se za javno – privatno partnerstvo, uz obostrani interes. Nalazimo se na atraktivnoj lokaciji, a ne umemo da je unovčimo. Mnogo stranih turista svakog dana prolazi pored naših terena, kada bi samo pedeset njih potrošilo po deset evra na kafu, sok i neki suvenir, bio bi to prihod od 200.000 evra godišnje – objašnjava Vukićević.

Očekuje se i pomoć nadležnih u FS Srbije i Beograda.

- Imamo dobru saradnju i podršku, a pre nekoliko godina, na komemoraciji povodom smrti našeg istaknutog člana Nikole Jockovića, koji je radni vek proveo u Poletu i FS Srbije, Tomislav Karadžić i Zoran Laković obećali su nam veštačku podlogu na terenu. Kada to bude urađeno, ostvarićemo amanet Jockovića, koji je svojevremeno bio najzaslužniji što je Poletov teren umesto šljake, postao travnat. Raduje nas i što je Turistička organizacija Beograda nedavno uradila elaborat o ekonomskoj valorizaciji stadiona, sa naglaskom na značaj sporta za turizam u glavnom gradu – priča Vukićević.

Budući Sportsko – rekreativni centar imaće brojne prateće sadržaje:

- U planu su spomen obeležje, kao podsetnik na početke fudbala u Srbiji, kao i Muzej sa suvenirnicom. Biće tu eksponata i fotografija, posebno u fudbalu između dva svetska rata, sa naglaskom na Svetsko prvenstvo 1930. godine. Na našem terenu snimana je kultna serija „Montevideo, Bog te video“, mnogi to ne znaju. U sklopu centra otvorićemo školu fudbala za dečake i devojčice, a pored nas su znamenita Nebojša kula i Teniska akademija „Novak“, Đokovići su takođe obećali svu potrebnu pomoć – zaključio je Velimir Vukićević.

120 GODINA OD PRVE LOPTE

Beograd će 19. maja proslaviti lep jubilej, 120 godina od prve utakmice, koju je odigrala nogometna sekcija gimnastičkog društva Soko.

Tog dana biće organizovan revijalni meč na Dorćolu, kao podsećanje na Huga Bulija, studenta koji je doneo prvu loptu u grad na obalama Save i Dunava.