XS
SM
MD
LG

Sa dva poraza u Španiji ŽRK Izvor Bukovička Banja se oprostio od evrope

Poslednji srpski predstavnik u evro-kupovima u takmičarskoj sezoni 2015/2016 , ŽRK Izvor Bukovička Banja iz Aranđelovca završio je učešće u evrokupu , kao i sezonu ranije , kada su u ¼ finalu dvomečom u Francuskoj , aranđelovčanke eliminisane od kasnijeg finaliste ekipe HAC handball-a. Ovoga puta nepremostiva prepreka za tim trenera Živojina Maksića bio je lider španskog prvenstva , ekipa Rocasa Gran Canaria ACE , tim koji je rezultatski bio dominantan i sasvim zasluženo izborio plasman u prvo klupsko polufinale jednog evropskog kupa što je izmaklo i srpskom predstavniku na Kanarskim ostrvima gde su minulog vikenda odmerile snagu ova dva tima.

Dvomeč karakterističan po dve stvari:sudar dve ekipe kojima je plasman u narednu rundu imao prizvuk istorisjkog klupskog uspeha i utakmica dva lidera liga iz koje su i predhodnih sezona obezbedili učešće u , po kvalitetu najslabijem evropskom kupu. Domaćin do meča sa Izvorom je preskočio samo jednu prepreku , kosovski tim KHF Shqipona iz Đakovice, uz učinak u prvenstvu 16 utakmica, 15 pobeda i 1 poraz , dok je srpski tim na putu do ove faze takmičenja savladao islandski IBV Vestmannaeyjar i ekipu holandskog Schuler Afbouwgroep/DOS uz lidersku poziciju na tabeli Super lige Srbije u okviru koje je u 14 mečeva Izvor ostvario 12 pobeda i 2 nerešena rezultata.

Sa ovih startnih pozicija u borbu za plasma u polufinale krenule se Rocasa i Izvor uz ogromnu prednost koju je španski tim zahvaljujući boljem klupskom budžetu stekao tu privilegiju da oba meča odigra na domaćem terenu , pred svojom publikom.

 

Ana Tomković (plavi dres),ŽRK Izvor BB i Gonzalez Mendez,Rocasa Gran Canaria ACE

 

U Srpski predstavnik od ukupno 120 minuta igre pružao je popriličan otpor samo u trećini ukupnog trajanja ovog dvomeča kada je prednost brzog i spretnog domaćina bila ne više od 3-4 gola razlike a onda kao da je postal jasno da je nastavak evropskog puta ka istorijskom klupskom polufinalu Čelendž Kupa Evrope isuviše veliki zalogaj za ekipu koja je na početku tekuće takmičarske sezone kao glavni cilj sebi postavila borbu za domaće trofeje. Tih 40 minuta prve utakmice pokazali su da uprkos velikom broju tehničkih grešaka aranđelovčanke mogu da pariraju protivniku koji igra izuzetno brzo , na momente poprilično grubo ali da je za potpunu ravnopravnost potrebno da imate i malo sportske sreće ,više energije i vere da se može preskočiti i protivnik kakav je Rocasa Gran Canaria. Preostale 2 trećine tog dvomeča , 20 minuta završnice prvog i još 60 minuta drugog duela bili su uglavnom u znaku špankinja koje su posle + 10 u prvoj utakmici , koju je Rocasa dobila rezultatom 35:25 (poluvreme 17:13) , poprilično lako i revanš utakmicu , dan kasnije dobile rezultatom 27:19 (poluvreme 13:8).

Kalkulisao je i trener Živojin Maksić u drugoj utakmici , odmarao svoje igrače , koliko je to bilo moguće jer je ta vrsta kalkulacije bila neophodna da se tim , kada je postal jasno da se dalje ove sezone u Evropi ne može , kako bi se devojke koliko toliko sačuvale za pakleni nastavak sezone u Super ligi.Naime lider najkalitetnijeg domaćeg takmičenja za rukometašice će sa dve utakmice u Španiji za samo 12 daana odigrati ukupno 5 mečeva od kojih 4 van rukometnog grada Aranđelovca i među kojima i derbi sa još uvek aktuelnim šampionom ekipom Radničkog u Kragujevcu !!!.

Što se konkretnog pojedinačnog učinka igrača u drugoj utakmici tiče najefikasnija u poraženom timu bila je Milica Danilović sa 6 golova.Kružni napadač Marija Petrović postigla je gol manje. Po dva puta su mrežu reprezentativnog čuvara mreže Silvie Gimenez Navarro zatresle: Milica Anić i Ana Tomković , dok su po 1 gol u ukupan zbir dodale: Katarina Stanić , Tamara Grbić , Danijela Ilić i kapiten Sanja Rajović.

Izvor BB realizova je 7 o 7 dosuđenih sedmeraca a isključenja na po 2 minuta od dvadeset-trogodišnjih Poljaka Jakub Jerlecki i Maciej Labun  koji su sudili ovaj dvomeč zaradili su (ukupno 14 minuta kazne) : 2 puta po 2 minuta Petrović i Stanić kao i po jedno isključenje: Tomković , Timea Rabata i Maja Radoičić.

U pobedničkom timu najefikasnija bila je Lopez Hernandez sa 7 pogodaka (isti broj kao u prvoj utakmici) , po 4 gola dodale su: Rodriguez Rodriguez i Trojaola Cabezudo , dok su gol manje postigle: Lujan Suarez i Pena Santana. Preostalih 6 pogodaka dale su: Albadalejo Sanchez i Mbengue Rodriguez dok su po jednu loptu u mrežu Ane Kačarević i Marijane Karić ubacile: Falcon Gonzalez i Tejede Pena.

 

Duel dve desetke Alba Albadalejo Sanchez-Rocasa Gran Canaria ACE i Danijela Ilić-ŽRK Izvor BB

 

Arbitri su na ovoj utakmici domaće rukometašice isključili 3 puta po 2 minuta , a odmarale su: Rodriguez , Pena i Suarez.

 

Na kraju još dva detalja koji su obeležili ovaj dvomeč , podsećanje da je prvi meč zbog prokišnjavanja hale u Las Remudasu odlukom delegate EHF-a , portugalca Hosea Horhea premešten u glavni grad Kanara Las Palmas sa promenom termina , kao i povreda (dva polomljena prsta) Maria Gonzalez Mendez 29-o godišnjeg srednjeg beka prvog polufinaliste ovog evro-kupa.

Španski predstavnik će i više nego zasluženo u istorijsko polufinale Čelendž Kupa Evrope gde će čekati pobednika duela između poljskog EKS Start Elblaga i turskog Izmira BSB SK koji su odigrali prvi meč u Poljskoj u kome je domaćin trijumfovao sa +5 golova razlike , rezultatom 29:25 , revanš utakmica je za 7 dana u Izmiru.

Španci će brinuti svoju brigu a rukometašice Izvora sa stručnim štabom tek očekuju pravi izazovi na domaćoj sceni. Po povratku u Srbiju (noć između ponedeljka i utorka) već u četvrtak 25.02.2016.godine od 18:00 sati , u grad pod Bukuljom stiže “dužnik” iz prvog dela sezone , šabački Medicinar koji je lideru prvenstva “otkinuo bod” i jedan je od kandidata za plej of. Već u subotu 27.02.2016.godine , sledi put u Kikindu , a u sredu 02.03.2016.godne sledi i derbi utakmica u kragujevačkom “Jezeru” sa Radničkim.

… za 12 dana , 5 utakmica od kojih 4 na gostujućem terenu … ,među kojima i dva u dalekoj Španiji… bez sumnje veliki napor i velika iskušenja za tim koji želi najviši plasma u Super ligi Srbije i domaćem Kup-u.

Foto: zvanični sajt “Rocasa Gran Canaria ACE”

 


18 .kolo Superliga
Minaqua Vojvodina 30 : 28 Radnički
Sloga 29 : 25 Medicinar
Jagodina 25 : 21 Kikinda
Izvor Bukovička Banja 33 : 32 Kučevo
Naisa 29 : 26 Železničar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Izvor Bukovička Banja 18 15 2 1 32
2 Naisa 18 13 1 4 27
3 Radnički 18 12 2 4 26
4 Železničar 18 8 3 7 19
5 Medicinar 18 8 1 9 17
6 Sloga 18 7 1 10 15
7 Jagodina 18 7 0 11 14
8 Kikinda 18 6 0 12 12
9 Kučevo 18 5 0 13 10
10 Minaqua Vojvodina 18 4 0 14 8