XS
SM
MD
LG

Čudan hobi nekadašnjeg sportskog radnika

Penzioner i nedakašnji sportski radnik Zdravko Mitrović (79) svo svoje slobodno vreme provodi na fudbalskom igralištu. Veoma je aktivan od 2004. godine. Ne, on ne igra fudbal jer je, kaže, to sada za njega prebrza igra. Nije opterećen ni društvenim igrama kao njegovi vršnjaci. On ima neobičan hobi, rekreaciju koja je posve neobična i obavlja je na igralištu kraljevačkog Starog aerodrova.

- Ja već jedanaest godina pešačim atletskom stazom. Sa štapom u ruci i brojanicom merim svani pređeni krug. Najpre sam se uverio u dimenzije terena i jednačinama utvrdio da spoljna trasa atletske staze iznosi 430 metara odnosno 560 koraka. Zatim sam krenuo u osvajanje kilometara - počeo je besedu Zdravko.

Tako je nekadašnju tehničar kasnije i pogonski inženjer - normirac u Fabrici vagona počeo svoju pešačku karijeru. Za deceniju i nešto više do sada je napravio ogromnu kilometražu:

- Do sada sam prešao 14.065 kilometara - nastavlja Zdravko što potrepljuje sa još dva neverovatna podatka. Napravio sam ukupno 32.689 krugova a dnevno sam prelazio u proseku po 30 krugova.

Za takve rezultate trebalo je imati kondiciju ali i adekvatnu opremu.

- Do sada sam pocepao devet pari patika. Obuću sam menjao u proseku posle 1.550 kilometara. Pešačio sam ja i kada su visoke tepperature i kada je bio minus i po dubokom snegu. Potrošni materijal bile su kape i majice. Jedino nisam želeo da prelazim kilometre kada pada kiša sa olujnim vetrom. Nije mi bilo moranje da se baš toliko žrtvujem - kaže u šali Zdravko.

Ovaj neobični rekreativac je, može se reći, i nastariji skupljač lopti, ne samo kod nas već i u svetu.

 

Zdravko u susret novim rekordima Foto: Stole

 

- Nisam čuo ni pročitao da ima neko stariji od mene da skuplja lopte koje odu van terena za igru - tvrdi Zdravko i dodaje. Kada napravim pauzu rado odem, najčešće, iza gola i vratim zalutale lopte. Tek da budem od koristi ako nema mališana koji to rade. Organizatori utakmice na Starom aerodromu uvek mi obezbede stolicu na mesto odakle mogu da pratim neku utakmicu.

Zdravko je zahvalan ljudima iz kluba na pažnji ali nema on vremena za uživanje. Kilometri ne smeju da čekaju. Rekord se mora popravljati iz kruga u krug iz dana u dan.

 

SPEC. Zdravko Mitrović je bio dugo godina sekretar FK Jovo Kursula u svom rodnom mestu Cvetke. On je bio i jedan od kreatora čuvene značke kluba koja danas ima veliku vrednost.

 


Sledeća vest
Derbi kraj Tise