XS
SM
MD
LG

MFL Sombor: Na dva derbija domaćinima ceo plen

Proteklog vikenda startovao je prolećni deo prvenstva Međuopštinske Lige Sombor-Apatin-Kula-Odžaci. Odigrano je dvanaesto kolo , doduše okrnjeno, jer se jedan meč nije igrao, pa je samo osam ekipa igralo svoje utakmice na startu ovoga proleća. Panonija iz Lalića, tokom zimske pauze, nije rešila niz problema koji pritiskaju ovaj mali kolektiv, pa nije ni otputovala za Aleksa Šantić. Rasulo u klubu je dostiglo meru totalnog nepoštovanja osnovnih načela fer-pleja, jer se niko iz ekipe Panonije nije udostojio da u Aleksa Šantić pošalje informaciju da ekipa neće doći na utakmicu XII kola. Na drugoj strani, domaćini su se spremali za utakmicu, stigla su i sva službena lica, a na kraju je došlo do razočarenja svih u Aleksi Šantiću, jer se susret nije odigrao.

Od odigrana četiri susreta, na tri su pobedili timovi domaćina,a jedino su sonćani doneli bodove sa gostovanja. Postignuto je 12 golova, ili tri u proseku po jenoj utakmici. Najpre je u subotu, na otvaranju sezone u Crvenki, domaćin savladao Jedinstvo 1947 iz Koluta rezultatom 3:1, i ovom pobedom najavio lepše proleće u najslađem selu Bačke. Drugi meč prvog dana vikenda igran je u Rastini, a poslednji tim na tabeli nije uspeo da startuje boljim rezultatom od 0:2 za gosta iz Sonte. Podmlađeni sonćani, koji su nastupili sa nekolicinom igrača sa specijalnim lekarskim pregledima (rođeni !997-8-9 ) dobro su se nosili sa nešto starijim rivalima iz ekipe domaćina. Filip Kovač je već u 7 minutu , jednim lepim golom  i šutom sa 30 metara pogodio rašlje gola domaćina. Drugi deo susreta,ekipa trenera Smilanovskog, dominirala je terenom ,i u tom periodu, kapiten Gal je jednim , ne toliko jakim udarcem , prevario domaćeg čuvara mreže za duplo vođstvo (2:0) U fer i korektnoj utakmicu, u žaru borbe, tri žuta kartona su zaradili domaći fudbaleri,a i jedan gostujući igrač.

Derbi u apatinskoj opštini, igran je u Kupusini, gde je domaći Partizan ugostio ribare sa velikog Salaša. Prvi deo susreta bio je ravnopravan,a domaći su poveli golom Dejana Rapajića u 15 minuti, da bi gosti iz kornera, golom Radomira Radujka izjednačili na 1:1.U nastavku susreta,fudbaleri Partizana “dodaju gas” i dominiraju terenom,a gol “visi” u vazduhu. Sredinom poluvremena,posle kornera kojega je izveo kapiten Dujmović, Mufić postavlja konačnih 2:1. Na meču je podeljeno nekoliko žutih kartona, a mladi sudija Cvenić, u pojedinim momentima je delovao nesigurno,međutim njegove odluke nisu imale direktnog uticaja na rezultat.

Drugi derbi kola, igran u izletničkoj šumi, gde je domaća OFK Šikara ugostila tim OFK Metalca, protekao je , kako se i očekivalo, u znaku pobede tima domaćina. Lepa atmosfera,150 gledalaca, uz dobro vreme, ali i ne ravan teren, bila je prilika da se akteri pokažu na startu prvenstva. Tim trenera Blaška Milojeva, koji ima znatno zvučnija igračka imena od skromnijeg sastava somborskih metalaca, nijednog momenta nije strepio za konačan (povoljan ) ishod ove utakmice. U 29 minutu , golom Nemanje Rančića, domaćin je poveo sa 1:0, a isti igrač je i u 78, povećao vođstvo. Kada se igrao 90 minut, golom Darijana Mračine iz jedne gužve, OFK Šikara vodi sa 3:0,a golman ekipe gostiju ,Žarko Ogrizović, smatrajući da je gol postignut rukom, i na nedozvoljen način, zarađuje crveni karton, jer je po mišljenju glavnog sudije, Krstića iz Odžaka, nesportski reagovao . Ovaj gradski derbi odigran je u ozračju poštovanja granica fer-pleja, i nije bilo grubosti i namernih faulova, pošto se i igrači međusobno dobro poznajui i uvažavaju, a tri žuta kartona domaćinima i dva fudbalerima iz Sombora, “zarađena” su u žaru borbe na terenu.

Kako ekipa Radničkog iz Ratkova nije igrala meč, jer je bila slobodna, pratioci na tabeli( OFK Šikara i Aleksa Šantić) su prišli na bod,odnosno dva , a četvrti sonćani zaostaju za tri boda. Na začelju, rastinci još uvek drže fenjer sa 4 boda, a bod više imaju Panonija i Jedinstvo iz Ribareva.

Narednog vikenda šantićani dočekuju Crvenku, rastinci bi trebali ići u Lalić kod Panonije, ukoliko ovi nisu odustali od daljnjeg takmičenja, kako se nezvanično prenose informacije. Svoj premijerni meč ovoga proleća Radnički igra pred svojim navijačima,a u goste mu dolazi Partizan iz Kupusine. “Drim-tim” Lige, OFK Šikara putuje na Veliki Salaš, gde ribari spremaju mreže, možda čak i za veći plen (?) od jednog boda. Kraj pruge u Somboru, borbu za prestiž će imati domaći OFK Metalac i kolutsko Jedinstvo 1947.

Detalj sa tribina u jesenjem delu prvenstva sa utakmice gradskih rivala OFK Metalca i OFK Šikare


Dinamo 1 : 5 Aleksa Šantić
Radnički 1918 4 : 0 Rastina 1918
OFK Metalac 0 : 1 Partizan
Jedinstvo 1947 0 : 5 OFK Šikara
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Šikara 18 13 3 2 42
2 Radnički 1918 18 11 2 5 35
3 Aleksa Šantić 18 10 3 5 33
4 Partizan 18 10 2 6 32
5 Crvenka (-1) 18 8 4 6 27
6 Dinamo 18 6 6 6 24
7 Jedinstvo 1947 18 8 0 10 24
8 OFK Metalac 18 6 3 9 21
9 Jedinstvo (R) 18 2 3 13 9
10 Rastina 1918 18 2 2 14 8