XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: “Pobednici” na nišanu u “Impuls holu”

BEOGRAD, 12. decembar (Info centar).- Streljački savez Beograda organizovaće od 12. do 14. decembra 39. “Internacionalno prvenstvo Beograda” vazdušnim oružjem u “Impuls holu” pored hotela “Kraun plaza”. Učestvovaće 276 strelaca puškom i pištoljem iz 15 zemalja, a ogromnu pomoć u organizaciji SS Beograda pružiće i ove godine Sekretarajat za sport i omladinu Beograda.

Predsednik Organizacionog odbora je Mile Đapić, predsednik Streljačkog saveza Beograda koji je posebno naglasio:

- Bez podrške Sekretarijata za za sport i omladinu Beograda ne bismo mogli da organizujemo ovo takmičenje koje uživa veliki ugled u strljačkom sportu što svedoči i broj zemalja - učesnica. Nalazi se kalendaru Međunarodne federacije streljačkih spotrova ISSF i zbog odličnog teremina, na dva meseca pre Šampionata Evrope, mnogi treneri upravo na našem takmičenju proveravaju formu kandidata za reprezentaciju.

“Impuls hol”, koji je inače teniska dvorana, sada je dobio vetrenu liniju sa 50 elektronskih meta i ona će u svakoj “partiji” u naredna dva dana biti puna od jutra do mraka:

- Ovo je prvi put da se takmičenje održava u ovoj dvorani i na prvim trenzima u petak svi su bili zadovoljni, a nama kao organizatorima poslužili da vidimo šta još možemo da doteramo – kaže Nikola Marić direktor “Internacionalnog prvenstva Beograda”.

Takmičenje je podeljeno u dva dana. Prvog dana u subotu 13.decembra, gađaće se za “Trofej Beograda” u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji vazdušnom puškom i pištoljem (seniori i juniri po 60, seniorke i juniorke po 40 dijabola). Drugog dana je “Velika nagrada Beograda” gde će učesnici izaći na vatrenu liniju u apsolutnoj konkurenciji i boriće se za novčani nagradni fond od 500, 300 i 200 evra i zlatne, srebrne i bronzane statue “Pobednika”.

Prošle godine na 38. “Internacionalnom prvenstvu Beograda” srpski strelci osvojili su 15 medalja: na „Gran priju Beograda“ drugog dana je čak 14 srpskih strelaca učestvovalo u četiri finala, a zlatne “Pobednike” osvojili su Bobana Veliković (pištolj) i Milutin Stefanović (puška), srebrne Dimitrije Grgić i Jasna Šakarić (pištolj) kao i Andrea Arsović (puška), dok je bronzani pripao Zorani Arunović (pištolj).

Prvog dana na „Trofeju Beograda“ srpski strelci su osvojili tri zlatne (Zorana Arunović – pištolj, Andrea Arsović - puška i Stevan Jovanović – puška, junior), tri srebrne (Stevan Pletikosić – puška i Milica Babić – puška, juniorke i Ana Alentijev – pištolj, juniorke) i tri bronzane (Ivana Maksimović – puška, Bobana Veličković – pištolj i Tiha Todorović – puška, juniorke).

Ulaz na takmičenje je slobodan. Početak oba dana je u 9,15 časova. Finala su oba dana od 17 časova (puška – mupkrci), 18 časova (pištolj - muškarci), 19 časova (pištolj - žene) i 20 časova (puška - žene).

Z A N I M Lj I V E B R O J K E

1 strelca prijavili su Salvador, Francuska i Grčka.

1 pobednik Olimpijskih igara mladih u Nankingu ove godine gađaće u Beogradu. To je Pavlo Korostilov (Ukrajina, pištolj)

1 takmičarka koja je osvojila srebro na OI mladih u Nankingu dolazi u Beograd. To je Margarita Lomova (Rusija, pištolj).

1 strelac sa bronzom sa OI mladih ove godine gađaće na 39. „Internacionalnom prvenstvu Beograda“. To je Ištvan Peni (Mađarska, puška).

1 strelac sa olimpijskom bronzom iz Londona 2012. gađaće na „Internacionalnom prvenstvu Beograda“. To je Andrija Zlatić (Srbija, vazdušni pištolj).

2 takmičarke koje će gađati puškom na „Internacionalom prvenstvu Beograda“ imaju medalje sa dva poslednja olimpijska turnira: Snježana Pejčić (Hrvatska, bronza u Pekingu) i Ivana Maksimović (Srbija, srebro u Londonu).

3 na svetskoj rang listi za vazdušnu pušku je srpski strelac Andrea Arsović.

5 olimpijskih medalja, kao naša Jasna Šekarić, ima Bugarka Marija Grozdeva koja će se takmičiti u Beogradu (dva zlata Sidnej 2000. i Atina 2004. i tri bronze Barselona 1992. Atlanta 1996. i Atina 2004).

7 strelaca koji će gađati na „Internacionalnom prvenstvu Beograda“ je među prvih deset na svetskim rang listama. Predvodi ih broj jedan za MK pušku Hrvatica Snježana Pejčić (ove godine je osvojila svetsku vicešampionsku titulu u trostavu u Granadi i pobedila u finalu Svetskog kupa u Gabali), a tu su i trećeplasirana Andrea Arsović (Srbija, vazdušna puška), petoplasirana Renata Tobai Šike (Mađarska, MK pištolj), šestoplasirani Damir Mikec (Srbija, MK pištolj), sedmoplasirana Antoaneta Boneva (Bugarska, vazdušni pištolj), devetoplasarni Milutin Stefanović (Srbija, vazdušna puška) i desetoplasirana Zorana Arunović (Srbija, vazdušni pištolj).

10 strelaca imaće Makedonija.

15 zemalja učestvovaće na 39. „Internacionalnom prvenstvu Beograda“: BiH, Bugarska, Hrvatska, Salvador, Francuska, Grčka, Mađarska, Italija, Crna Gora, Makedonija, Rusija, Slovenija, Srbija, Slovačka i Ukrajina.

22 strelca, najviše u inostranim selekcijama, dovešće Ukrajina i Slovačka.

108 strelaca prijavljeno je iz Srbije.

112 strelaca gađaće pištoljem.

164 strelca gađaće puškom.

276 takmičara će ukupno gađati na 39. „Internacionalnom prvenstvu Beograda“.