XS
SM
MD
LG

Kolubara vri od somova, kapitalci padaju

Poslednjeg martovskog  vikenda Valjevac Rade Jovanović u Kolubari kod Mlađeva(na 16.km puta ka Beogradu) upecao je soma kapitalca teškog skoro 10 kilograma, dugačkog 110 santimetara.

U surutkastoj vodi reke Rade je pecao i upecao kapitlca na crvenu glistu, iako je najčešći mamac hleb. Kapitalac je završio u Jovanovićevom zamrzivaču, a strastveni ribolovac rado priča o nesvakidašnjem lovačkom trofeju.

-Naoružan dobrom voljom, strpljenjem i višegodišnjim iskustvom nisam ni sanjao šta me čeka. Na soma nisam ni pomišljao jer u Kolubari dominira skobalj, klen, mrena i sitna riba. Dobrog raspoloženja sa skromnom opremom, kineskom mašiniciom od 500 dinara, kvalietnim štapom Falkon 4,25 telemeč krenuo sam u Mlađevo Crvena tanka glista,četrnaestica udica, najlon 0,18 mm bili su moje oružje.

Oko podne som je zagrizao- priseća se Rade.

- Bio je to udar groma a ne trzaj ribe, jer mamac je poleto silovito u dubinu. Ne znajući u trenutku šta me snašlo, uzvratio sam trzajem. Ali kao da sam zakačio kamen, ni makac nisam mogao da pomerim štap.Sreća da je najlon izdržao. Počela je neizvesna borba. Zatezao sam najlon i popuštao jer som je uzvraćao. Mašinica je cvilela I krckala, imao sam utisak da će se raspasti. Drugar Cile je bio na drugoj obali i potrčao mi je u pomoć. Dvadesetak minuta sam se rvao sa očigledno mladom i snažnom ribom. Taktika da ne žurim i da ne činim nagle pokrete štapom dala je rezultat. “Zamaranje” je doprinelo da som je posle dvadasetak minuta počne da gubi snagu i da popušta. Kada sam ga uočio na površini uplašio sam se jer je delovao je nestvarno ogroman.

Borba je trajala za mene večnost ističe Rade, poslednje četiri godine intenzivno uključen u ribolov.

-Kolega Cile je priskočio u pomoć savetima i sa ogromnim meredovom. Čim je “kapitalac” izmoren isplivao i udahnuo vazduh bilo mi je jasno ko pobeđuje. Zajednički smo ga izvukli I mobilnim telefonom ovekovečili veliku pobedu. Trebalo mi je još pola sata da dođem k sebi.Ali sve je bilo lakše uz hladno "Valjevsko pivo"

Rade je tog dana ulovio još tri manja soma od ali ih je vratio u reku da rastu.

-Kapitalac je uređen i spremljen kao delikates za predstojeću slavu, ali smo probali jedno parče, iskren je pekar iz treće smene u valjevskoj “Mironi” Rade Jovanović, ipak danas pomalo i tužan što svog prvog kapitalca nije vratio u reku.

Valjevski ribolovci pričaju da je Jovanovićev som mala beba u odnosu na ale iz Kolubare za koje tvrde imaju i preko 100 kilograma. Kažu da udaraju kao haubice, kidaju najlon, lome štapove i mašinice. Sa njima nema šale i valjevske podvale. Ko zna ribolovačka sreća dođe kad je najmanje očekuješ.Opsada Kolubare počinje.

 

 

Rade Jovanović kraj vira u kome je ulovio svog kapitalca