XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Nemanja Smiljanić pobedio sa državnim rekordom na juniorskom Svetskom kupu u Sulu

SUL, 10. jun (Info centar).- Nemanja Smiljanić, strelac „Grofa“ iz Kališta kod Požarevca, juniorski reprezentativac Srbije u streljaštvu (glineni golubovi – trap) pobedio je na međunarodnom takmičenju iz kalendara ISSF, juniorskom Svetskom kupu u Sulu u Nemačkoj!

Uz to, sa 122 goluba u osnovnom delu ,izjednačio je sedam godina star seniorski državni rekord koji je držao Predrag Šotra. Ujedno, ovo je i novi juniorski rekord Srbije. Nemanja Smiljanić je imao po serijama 25, 24, 25, 24, 24, 25.

- Ovo je jadan od najvećih uspeha srpskog streljaštava poslednjih godina – kaže selektor Dejan Mihajlović.- Juniori su nam osvetlali obraz i prošle godine u Porpetu na takmičenju istog ranga kao ovo u Sulu, kada je Smiljanić bio drugi a reprezentacija u kojoj su bili još Zoran Jakšić i Maksim Egelja takođe druga. Bile su to prve medalje sa svetskih kupova za naš sport uopšte, a prošle godine je Zoran Jakšić na Prvenstvu Evrope za juniore u Nikoziji zauzeo peto mesto i to je bilo prvo finale za naš sport na šampionatima Starog kontinenta. Smiljanić i Borko Vasiljević će biti ove sedmice u Kovilovu na kraćim pripremama za Mediteranske igre u Turskoj od 20. do 30. juna i očekujem da i na tom jakom takmičenju pokažu šta mogu.

U Sulu, legendarnom centru svetskog streljaštva, reprezentacija Srbije u kojoj su bili još Borko Vasiljević (109) i Maksim Egelja (106) sa 337 krugova osvojila je odlično sedmo mesto u konkurenciji 14 selekcija. Pobedila je Italija 1 sa 358 ispred Italije 2 sa 357 i Češke sa 347 golubova.

- Čestitam strecima, njihovim trenerima i klubovima kao i selekgoru Mihajloviću na ovom izuzetnom rezultatu - rekao je Dragan Jevtić predsednik Strljačkog saveza za leteće mete Srbije.- Ova sezona nam je sjajno počela, Borko Vasiljević je bio drugi na „Velikoj nagradi Brna“ takođe iz kalendara ISSF, a Smiljnić deveti. U Sulu su nas obradovali, pre svih Smiljanić, sjajnim rezultatima. Nije mala stvar pobediti u finalu trojicu juniora Italije, zemlje u kojoj je gađanje glinenih golubova nacionalni sport! Uz pomoć Ministarstva omladine i sporta Srbije nadam se da ćemo uspeti da ovoj generaciji omogućimo najbolje uslove da se razvija.

Smiljanić je pre raspucavanja bio drugi sa 122 goluba. U polufinalu (gađa se na 15 golubova) je imao najbolju seriju (13) i plasirao se u meč za zlato! Rival mu je bio Italijan Dijego Meoni koji je sa 121 golubom u osnovnom delu bio treći. Smiljanić je u dodatnih 15 golubova imao je 11 pogodaka, Meoni 9 i zlato je pripalo srpskom junioru.

U meču za bronzu Antonio Torselo (Italija) sa 14:11 savdao je Luku Motu (Italija) koji je pre finala sa 124 goluba bio vodeći. Finale je vredelo 118 golubova, petorica strelaca sa tim rezultatom raspucavala su za dva mesta. U konkurenciji 64 juniora Borko Vasiljević je bio 35. sa 109, a Maksim Egelja 43. sa 106 golubova.

Smiljanić je rođen 1994. Otac mu je Nebojša Đapo nekadašnji reprezentativac Jugoslavije u gađanju glinenih golubova a majka Olivera Smiljanić, trofejna reprezentativka Jugoslavije MK i vazdušnom puškom. Smiljanić je sa 15 godina 2009. osvojio je seniorsku titulu na Šampionatu Srbije i postao najmlađi prvak u istoriji ovog sporta! Seniorski vicešampion Srbije bio je 2012, a bronzu ima iz 2010. U finalu Kupa Srbije bio je drugi 2011. i treći 2010. Prošle godine je bio najbolji junior na „VN Peraci“ u Beogradu i drugi na Svetskom kupu za juniore u Porpetu.

Ove godine, uz pobedu u Svetskom kupu za juniore u Sulu, pobedio je i u trećem Kupu Srbije i bio deveti na „VN Brna“.