XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Lisin ponovo predsednik ESC

MOSKVA, 22. maj (Info centar).- Ruski biznismen, jedan ad najbogatijih poslovnih ljudi u svetu Vladimir Lisin, ponovo je izaban za predsednika Evropske streljačke konferacije (ESK) na kongresu u Moskvi. Dobio je 82 glasa od 90 delegata iz 51 nacionalne federacije.

Za potpredsednike su reizabrani Kerstin Bodin (Švedska) i Peka Kusisto (Finaska), a kao članovi Prizidijuma ESC novi mandat dobili su Biserka Vrbek (Hrvatska), Ernfrid Obrist (Italija), Petros Kiritis (Kipar), Jair Davidovič (Izrael), Tamaz Imnaišvili (Gruzija) i Aleksandros Dimakakos (Grčka), dok su novi članovi Prezidijuma ESC Vili Gril (Nemačka) i Đerđ Nađ (Mađarska).

Delegati SS Srbije bili su Siniša Mašović i Nenad Petković, predsednik i generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije.

- Tokom kongresa razgovarali smo o saradnji SS Srbije i ESC prvo sa predsednikom Vladimirom Lisinom, potom i sa novim generalnim sekretarom Aleksandrom Ratnerom – kaže Siniša Mašović.- Bilo je i bilatelarnih sureta, veoma korisnih, sa predstavnicima brojnih nacionalnih saveza i streljačkih organizacija.

Kongresu su prisustvovali i predsednik Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) Olegario Vaskez Ranja, generalni sekertar ISSF Franc Šrajber, olimpijski doajen, ruski sportski zvaničnik Vitali Smirnov, predsednik NOK Rusije Aleksander Žukov i druge ugledne zvanice.

Odrđeni su i domaćini Šampionata Evrope u narednom periodu. Đer u Mađarskoj će biti organizator EŠ vazdušnim oružjem 2016, a Maribor u Sloveniji 2017. Prvenstvo Evrope u gađanju glinenih golubova 2016. dodeljeno je Lonatu u Italiji.

Da ekonomska kriza ozbiljno drma i streljački sport potvrdila je i činjenica da za EŠ MK oružjem za juniorske kategorije 2016. nije bilo kandidata za organizaciju, a što je najgore nema organizatora ni „velikog“ Šampionata Evrope (sve discipline, MK oružje, trčeći vepar i glineni golubovi) za 2017.

Za predsednika Tehničke komisije izabrana je Žislen Bries (Francuska) a za predsenika pres komisije Risto Arkivi (Finska). Formiraće se i Komitet strelaca od sedam članova (po dva puškom, pištoljem i u gađanju glinenih golubova i jedan iz discipline trčeći vepar).

Prihvaćeni su i izveštaji o toku organizacije Šampionata Evrope MK oružjem u julu u Osijeku, vazdušnim oružjem 2014. u Moskvi, vazdušnim oružjem 2015. u Arnhemu u Holandiji i MK oružjem (sve discipline) u Mariboru u Sloveniji.