XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Selektori odredili sastave za Šampionat sveta

BEOGRAD, 7. maj (Info centar).- Određene su kuglaške reprezentacije Srbije za kadetski i seniorski Šampionat sveta u Zalaegersegu u Mađarskoj od 9. do 25. maja.

- Nadamo se da ćemo slaviti posle ovog šampionata sveta treću titulu seniora i drugu kadeta, ali očekujem i od ženskih selekcija dobre rezultate – kaže predsednik KS Srbije i potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC Uroš Dragojlović.- Zahvaljujemo se Ministarstvu omladine i sporta Srbije, na izuzetnoj finasijskoj podršci našem programu, kao direktoru reprezentacije, Milanu Jovanoviću, članu UO KSS Zoranu Stanojeviću, Veliboru Sovroviću i Radovanu Simoviću koji izuzeno pomažu reprezentacijama Srbije.

Miloš Ponjavić, profesor, selekor seniorske muške reprezentacije, dvostrukih šampiona sveta (2009. u Detenhajmu i 2011. u Sarajevu) odredio je ovih devet igrača: Jovan Ćalić, Vilmoš Zavarko (obojica Sport, Podbrezova), Daniel Tepša, Goran Ostojić i Čongor Baranj (svi Beograd), Igor Kovačić (Crvena zvezda), Uroš Jagličić (Metalac, Gornji Milanovac), Tibor Sel i Robert Ernješi (obojica Segedin).

Selektor seniorki Mirko Čukvas odlučio se za Renatu Vilov, Liviu Santo, Zoricu Barać, Nevenku Joković (sve Pionir), Jasminu Anđelković (Džambo invest, Novi Sad), Maju Đukić (Radnički, Novi Sad), Jelenu Bogdanov (Srem) i Bojanu Miletić (SPC Vojvodina). Deveta kuglašica biće kadetkinja Hermina Lukač koja će posle kadetskog šampionata ostati i za seniorski.

Ljubomir Štetin, selektor kadetkinja, u Segedin će povesti Herminu Lukač (Jedinstvo, Novi Bečej), Vesnu Boškov (Banat), Sanelu Milosav (Kristal), Angelu Zolnai (Džambo invest) i Kristinu Ljubenković (Kolubara).

Dragan Fatović, selektor kadetske reprezentacije koja brani tilulu iz Sarajeva 2011. odlučio se za ove kuglaše: Alen Kujundžić (C. zvezda), Milorad Vojnović (Polet PB), Norbert Ernješi (Jedinstvo), David Lainščak (Radnički, Kikinda) i Marko Antić (Sloven).

Kadetski Šampionat sveta (pojedinačno - klasik, pojedinačno - za kombinaciju, pojedinačno – sprint, miks i ekipno) odigraće se od 9. do 15. maja u Zalaegersegu. Igraće najmlađi kuglaši i kuglašice iz Mađarske, Italije, BiH, Francuske, Nemačke, Rumunije, Poljske, Hrvatske, Austrije, Slovačke, Slovenije, Češke i Srbije.

U kadetskoj konkurenciji, Srbija je 2011. u Sarajevu bila najuspešnija zemlja sa ukupno osam medalja – četiri zlatne i četiri bronzane! Šampioni sveta postali su kadetska muška reprezentacija, kadetski tandem Balaž Kovač - Igor Kovačić, ženski tandem Milana Pavlic- Maja Đukić i Robert Ernješi u kombinaciji, dok su četiri bronze pripale Robertu Ernješiju – pojedinačno, miksu Balaž Kovač - Maja Đukić i u sprintu Ivoni Ač i Igoru Kovačiću. Po dva zlatna i bronzani trofej osvojili su pre dve godine Robert Ernješi, Balaž Kovač i Igor Kovačić i po tome su bili najuspešniji takmičari na šampionatu.

U Zalaegersegu seniori će od 15. do 25. maja na ekipnom Šampionatu sveta igrati u „D“ grupi sa reprezentacijama Rumunije i Italije a četvrto mesto popuniće jedan od kvalifikanata (Nemačka – nije igrala u na SP Sarajevu 2011. pa mora u kvalifikacije, Crna Gora, Danska, Katalonija i Švajcarska).

Kuglašice su u „B“ grupi sa Rumunijom, Estonijom i ekipom iz kvalifikacija (Nemačka - nije igrala u Sarajevu pa mora u kvalifikacije, Poljska, Katalonija, Francuska i Crna Gora).

Ostale – grupe – kuglaši, „A“: Mađarska, Austrija, BiH i kvalifikant, „B“: Slovenija, Hrvatska, Slovačka i Francuska, C“: Češka, Makedonija, Poljska i kvalifikant.

Kuglašice, „A“: Slovenija, Hrvatska, Makedonija i kvalifikant, „C“: Austrija, Češka, Italija i kvalifikant, „D“: Mađarska, Slovačka, BiH i Danska.

U drugoj fazi igra se odmah četvrtfinale po sistemu - prvi meč: „A“ 1 – „C“ 2, drugi meč: „B“ 1 – „D“ 2, treći meč: „C“ 1 – „A“ 2 i četvrti meč: „D“ 1 - „B“ 2. Pobednici prvog i drugog četvtfinalnog meča igraće prvi polufinalni duel, a pobednici drugog i trećeg četvrtfinalnog meča drugi polufinalni duel.

Na seniorskom SP 2011. u Sarajevu medalje su osvojili - kuglaši: 1. Srbija, 2. Mađarska, dve bronze: Češka i Slovenija, kuglašice: 1. Mađarska, 2. Rumunija, dve bronze: Austrija i Slovenija.