XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Ponjavić odredio tim za Makedonce

BEOGRAD, 22. april (Info centar).- Miloš Ponjavić, profesor, selektor muške seniorske kuglaške reprezentacije Srbije, dvostrukog šampiona sveta (2009. i 2011). Odredio je kandidate za prijateljski meč sa Makedonijom u Kruševcu 27. i 28. aprila.

Na spisku su Jovan Ćalić i Vilmoš Zavarko (Sport, Podberzova), Daniel Tepša, Čongor Baranj, Goran Ostojić i Arpad Antal (Beograd,), Uroš Jagličić (Metalac, Gornji Milanovac) i Igor Kovačić (Crvena zvezda).

Prvog dana, u subotu 27. aprila igraće se nezvanična prijateljska utakmica sa osam igrača, a drugog dana u nedelju 28. aprila zvanični prijateljski meč sa šest kuglaša.

Seniorska ženska reprezentacija Srbije odigraće prijateljski meč u Segedinu 4. maja, a 5. maja sastaće se muške i ženske kadetske reprezentacije Mađarske i Srbije, takođe u Segedinu. Selektor seniorki Mirko Čukvas i kadeta i kadetkinja Dragan Fatović i Ljubomir Šteti tek će odrediti sastave.

Ovim utakmica, u završnu fazu ulaze pripreme za ekipni seniorski i pojednačni i ekipni kadetski Šampionat svetaod 9. do 25. maja u Zalaegersegu u Mađarskoj. Srbija brani seniorsku mušku šampionsku titulu osvojenu u Sarajevu 2011.

U kadetskoj konkurenciji, Srbija je 2011. u Sarajevu bila najuspešnija zemlja sa ukupno osam medalja – četiri zlatne i četiri bronzane! Šampioni sveta postali su kadetska muška reprezentacija, kadetski tandem Balaž Kovač - Igor Kovačić, ženski tandem Milana Pavlic- Maja Đukić i Robert Ernješi u kombinaciji, dok su četiri bronze pripale Robertu Ernješiju – pojedinačno, miksu Balaž Kovač - Maja Đukić i u sprintu Ivoni Ač i Igoru Kovačiću. Po dva zlatna i bronzani trofej imali su Robert Ernješi, Balaž Kovač i Igor Kovačić i po tome su bili najuspešniji takmičari na šampionatu.

U Zalaegersegu seniori će igraće u „D“ grupi sa reprezentacijama Rumunije i Italije a četvrto mesto popuniće jedan od kvalifikanata (Nemačka – nije igrala u na SP Sarajevu 2011. pa mora u kvalifikacije, Crna Gora, Danska, Katalonija i Švajcarska).

Kuglašice su u „B“ grupi sa Rumunijom, Estonijom i ekipom iz kvalifikacija (Nemačka - nije igrala u Sarajevu pa mora u kvalifikacije, Poljska, Katalonija, Francuska i Crna Gora).

Ostale – grupe – kuglaši, „A“: Mađarska, Austrija, BiH i kvalifikant, „B“: Slovenija, Hrvatska, Slovačka i Francuska, C“: Češka, Makedonija, Poljska i kvalifikant. Dve najbolje ekipe iz grupa „A“ i „B“, odnosno „C“ i „D“ u drugom krugu formiraju dve nove grupe (prenose se bodovi) odakle po unakrsnom sistemu po dve ekipe igraju polufinale.

Kuglašice, „A“: Slovenija, Hrvatska, Makedonija i kvalifikant, „C“: Austrija, Češka, Italija i kvalifikant, „D“: Mađarska, Slovačka, BiH i Danska. Po dve najbolje ekipe iz „A“ i „B“ odnosno „C“ i „D“grupe formiraće dve nove grupe odakle će po dve najbolje ekipe po unakrsnom sistemu igrati polufinale.

Na SP 2011. u Sarajevu medalje su osvojili - kuglaši: 1. Srbija, 2. Mađarska, dve bronze: Češka i Slovenija, kuglašice: 1. Mađarska, 2. Rumunija, dve bronze Austrija i Slovenija.


Sledeća vest
Derbi kraj Tise