XS
SM
MD
LG

Veče u Ambasadi Norveške posvećeno ocu smučarskog trčanja kapetanu Henriku Angelu

BEOGARD, 27. mart (Info centar).- Ambasador Norveške u Srbiji, ekselencija Nils Ragnar Kamsvag organizovao je veče posvećeno kapetanu norveške vojske Henriku Angelu (1861-1922), njegovim putovanjima po Balkanu i knjigama u kojima je opisao kao je naučio ljude sa ovih prostora smučarskom trčanju.

U pozdravnoj reči, ekselencija Nils Ragnar Kamsvag je istakao da je smučarsko trčanje „više od sporta“ u Norveškoj i pozdravio posebne goste, Aleksandra Šukija Milenkovića, olimpijca Srbije u tri sporta na letnjim i zimskim Olimpjskim igrama - 1992. u Barseloni u biciklizmu, 1992. u Albervilu u smučarskom trčanju i 2006. u Torinu u biatlonu, kao i stručni štab, rukovodstvo i članove Smučarskog kluba Zlatibor.

Policijski ataše Ambasade Norveške Tom Erik Gutulsrod, koji je i najbolji smučar u ambasadi, govorio je o susretu sa smučarima – trkačima na Zlatiboru ali i o kapetanu Angelu misionaru smučarskog sporta:

-Smučarsko trčanje je, upravo zahvaljujući kaptenu Angleu i drugim pionirima ovog sporta, u Norveškoj postalo nacionalni sport, ali i sport omladine ruralnih sredina. Tako je bilo, tako je i sada, skoro svi norveški vrhunski smučari – trkači su iz norveških sela i zaseoka. Sa smučanjem je 1893. upoznao i Crnogorce i tako je ovaj zdrav sport uhvatio korene i u ovim krajevima.

Aleksandar Milenković, koji je sportskin direktor biciklističke trke „Kroz Srbiju“, je istakao da je smučanje njegova druga sportska ljubav posle biciklizma:

- Smučarsko trčanje bilo mi je dopunski trening u toku zime za biciklizam još od 1980. ali sam kasnije bio uspešan i kao takmičar. Nekako je bilo normalno da se u zreliim sportskim godinama oprobam i u biatlonu i jedan sam od osnivača Biaton saveza Srbije. Radio sam i kao selektor u reprezentaciji u smučarskom trčanju i u biatlonu i ponosan sam što su sportisti Srbije u poslednjih nekoliko godina postigli zapažene rezultate, na primer Milanko Petrović je ispod 50 FIS bodova u smučarskom trčanju a deveti je u Evropi u biatlonu. Sport mi je pomogao u svakom pogledu, moja firma Matriolimp sarađuje sa norveškom kompanijom za sportsku opremu Masdshus, ali i drugim ugledim proizvođačima.

Prikazan je i film o kapetanu Henriku Angleu koji je 1893. došao u Crnu Goru na poziv knjaza Nikole da obučava vojsku i građanstvo smučarskim veštinama. Zadivljen crnogorskom borbom za nezavisnost, napisao je dve knjige „Kroz Crnu goru na skijama“ 1895. i „Sinovi crnih gora“ 1896. Prvu knjigu je posvetio norveškoj mladeži kao primer kao se treba boriti za slobodu svoje zemlje i bila je omiljeno štivo norveške omladine. Treću knjigu „Odvažni narod“ o Crngorcima napisao je 1902, a 1914. posle druge posete Crnoj Gori, tada već pukovnik, napisao je i četvrtu knjigu „Mali narod u borbi za opstanak“.

Kapetn Angel je bio i smučarski istruktor u francuskoj vojsci 1903. i pokušao je da se prvi ispne na Mon Blan u zimskim uslovima. Na biciklu je prešao put od Norveške, preko Alpa do Francuske i Italije i nazad.

Urednik crngorskog izdanja knjige Henrika Angela „Sinovi crnih planina“ iz 2007. Radmila Petrović govorila je o ovom izuzetnom sportisti, avanutristi i putopiscu. Knjiga je prevedena na srpski još krajem osamdesetih a u štampi se pojavila 2001.

Prisustvovao je i Nenad Borovčanin državni skertar za omladinu, kao i brojne ugledne zvanice, predstavnici diplomatskog kora i ličnosti iz privrednog, političkog i javnog života.