XS
SM
MD
LG

Rvanje: Alisa Marić predsednik Organizacionog odbora SP u rvanju u Zrenjaninu

BEOGRAD, 27. mart (Info centar).- Alisa Marić, ministar omladine i sporta Srbije izabrana je za predsednika Organizacionog odbora kadetskog Šampionata sveta u rvanju grčko rimskim i slobodnim stilom u Zrenjaninu od 19. do 25. avgusta.

Za potpredsednika Organizacionog odbora izabrani su Marinika Čobanu iz vlade Vojvodine i Ivan Bošnjak gradonačelik Zrenjanina.

Za direktora šampionata imenovan je Milan Jelić tehnički sekretar RS Srbije, a za sekretara Jadranka Bukejlović.

Predsednik Počasnog odbora kadetskog Prvenstva sveta je Rade Bulajić, a potpredsednici su Željko Trajković, Goran Kasum, Branislav Petrin i Zlatana Ankić.

- U Srbiji će se ovog leta okupiti najbolji mladi rvači sveta – istakla je Alisa Marić na prvom sastanku Organizacionog odbora u Beogradu.- Očekujemo oko 1.1000 takmičara iz preko 50 zemalja. Nadamo se i dobrim rezultatima naših mladih rvača, jer je poslednju kadetska svetska medalju osvojena za naše rvanje još davne 1995. dok je Aleksandar Maksimović bio poslednji osvajač kadetske evropske medalje 2005.

Alisa Marić je govorila i o nezavidnoj situaciju u kojoj se našlo rvanje posle isključenja sa liste sportova za OI 2020.

- Ovakva takmičenja pomažu i da se afirmiše rvački sport i predstavi najširoj publici. Nadamo se da će Srbija uspešnom organizacijom svetskog šampionata pomoći i Međunarodnoj rvačkoj federaciji - FILA u nastojanju da rvanje vrati u olimpijsku porodicu – rekla je Alisa Marić.

Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković je naglasio:

- Zahvaljujemo se ministru Alisi Marić jer je prihvatila dužnost predsednika Organizacionog odbora i Minstarstvu omladine i sporta Srbije na pomoći u organizaciji ovog velikog takmičenja. Uz nas su i naši prijatelji iz džudoa Dragan Atanasov pomoćnik ministara za sport i potpredsednik IO OKS Ivan Todorov kao i grad Zrenjanin i vlada Vojvodine, ali i brojni sportski radnici tako da sam siguran da će organizacija biti besprekorna. Učestvovaće rvači do 17 godina u muškoj i ženskoj konkurenciji u grčko rimskom i slobodnom stilu. Promoteri Šampionata sveta biće naši proslavljeni rvački asovi Kristian Fris i Davor Štefanek a među uglednim zvanicima biće v. d. predsednika FILA srpski rvački radnik Nenad Lavović i predsednik Evropske rvačke konfederacije Bugarin Ceno Cenov.

Ukupni troškovi organizacije Šampionata sveta u Zrenjaninu su 66.730.000 dinara. Očekuje se prihod o 66.750.000 dinara. Ministarstvo omladine i sporta Srbije pomoglo je sa 20.000.000 dinara, Sekretarijat za sport i omladinu Vojvodine sa 6.000.000 dinara, od kotizacije učesnika očekuje se 35.250.000 dinara, a ostatak će se prikupiti od sponzora. Organizatori se nadaju da će i grad Zrenjanin da im pomogne.

Sednici Organizacionog odbora prisustvovali su i pomoćnik ministra za sport Dragan Atanasov, šef odseka za razvoj sporta Mirko Kantar,savetnik u Sekretarijatu za sport i omladinu Vojvodine Danijel Ivanović, potpredsednik OKS Ivan Todorov, direktor Rvačkog kluba Partizan Rajko Baltić i brojni istaknuti rvački radnici i stručnjaci.