XS
SM
MD
LG

Fudbaler Marko Jevgenijević o sebi i reprezentaciji Srbije

Letnji prelazni rok 2012. mogao je biti ostvarenje snova za omalenog fudbalera iz Srbije. Super talentovani fudbaler Marko Jevgenijevic, rođen 12. aprila 1991. godine u Kruševcu, odgovarao je na pitanja za modernizovani sajt Transfermarkt.de o ponudi trenera Antalyaspora Mehmeta Özdileka, poznatog trenera turske ekipe, u kojoj sada uspešno nastupa bivši centarfor Partizana, Lamine Diarra.

Prema navodima Transfermarkta i turkspora.net, Antalyaspor je poslao zvaničnu ponudu na adresi tadašnjeg menadžera Jevgenijevića, FIFA i DFB licenciranog agenta Sinana Gülyesila za levokrilnog fudbalera koji je ponikao u Napretku iz Kruševca. Fudbaler koji je od 2009. pa sve do kraja 2012. godine proveo igrajući u Nemačkoj, za omladinsku ekipu popularne Arminie iz Bielefelda, SC Wiedenbrück u četvrtoj Regional ligi i SV Avenwedde, ekipa koja je nastupala u Landes ligi. Naime, kako su izvori Transfermarkta kasnije naveli, do transfera nije došlo zbog procene poznatog Turskog menadžera da Marko ipak ostane u Nemačkoj, gde se tada već prilagodio uslovima nove sredine. Po završetku prelaznog roka ispostavilo se da je to bila greška, jer je prvi tim Arminie iz Bielefelda ispao iz Nemačke Cvajte u trećoj ligi, u kojoj fudbaleri koji nemaju pasoš Evropske unije ne mogu dobiti radnu dozvolu, Marko je bio samo još jedan u nizu igrača koji nisu imali prava registracije i potpisa ugovora, samo zato što Srbija nije članica Evropske unije. O svemu ovome se malo zna, ostaće zabeleženo samo to da je još jedan u nizu talentovanih srpskih fudbalera mogao završiti u Turskoj Super ligi. Za Jevgenijevića u takođe pomenutom prelaznom roku interesovanje je pokazao i Švajcarski šampion FC Basel, tačnije pomoćni trener Markus Hoffman, na čijem radaru je bio Jevgenijević, nakon prodaje svojih zvezda Granita Xhake i Xherdana Shaqiria Nemačkim Bundesligašima. Marko je takođe bio na probi i razgovoru u RFK Novom Sadu i FK Slogi iz Kraljeva, ekipe koje igraju Prvu ligu Srbije, Marko je ukratko odgovorio za srbijasport.net o svemu ovome:

"Moji planovi od letnjeg prelaznog roka su ponovo vezani za Nemačku ili neku druga zemlju Evropske unije, imam par dobrih opcija, ovog puta sa nadam se puno više uspeha. Ako me pitate da li bih ostao i igrao u Srbiji? Iskreno, ne. Posebno se ovde ne bih vezivao dužim ugovorima, jer znam da bih kasnije imao problema ukoliko bih želeo da promenim sredinu. Nažalost kod nas se sve gleda kroz interes, bilo da su klubovi u pitanju ili menadžeri. Ne bih javno da govorim o svemu sto sam doživeo pre svega u Novom Sadu, tužno je to što je nas fudbal definitivno dotakao dno. U Srbiji gde prvenstveno nema normalnih uslova za trening, gde nema finansijskih sredstava ,a gde nasuprot ima toliko talenata i fudbalskih stručnjaka, trenera i ne moze se očekivati da naš fudbal bude u usponu, sve dok se neke stvari drastično ne promene, kako u klubovima, tako i Fudbalskom Savezu Srbije. Ne mogu a da se ne osvrnem i na fudbalsku reprezentaciju Srbije, na redu je velika fudbalska predstava u Zagrebu, duel između naše reprezentacije i Hrvatske, ja lično verujem u potencijal naših fudbalera i ne bih se baš složio sa susedima da su oni daleko kvalitetnija reprezentacija, naprotiv. Nemojte mi samo reći da je Srna bolji fudbaler od Ivanovića i da je Hrvatska bolja u odbrani od naše reprezentacije. Bez sumnje, Hrvatska, kolektivno veoma jaka reprezentacija, imaju Srnu, Modrića i Mandžukića, ali koliko imaju vrlina, isto toliko imaju i mana, verujem da će te mane naš selektor Siniša Mihajlović iskusno prepoznati. Mislim da im je najveća slabost i da su najranjiviji u odbrani, gde je upravo Srna previše ofanzivan i gde će biti dosta prostora za Kolarova i Tošica, nadam se pobedi u Zagrebu, ali bih prvenstveno voleo da atmosfera kako na terenu, tako i na tribinama bude fer i korektna, u pravom sportskom duhu, jer Sport mora biti iznad politike i iznad svega negativnog što može uticati na utakmicu u Zagrebu i na sport generalno. Poželeo bih puno sreće našim momcima na Maksimiru, a o meni i mojoj daljoj karijeri znaće se više kada počne letnji prelazni rok, kada dođe vreme sve novosti otkriće Vam moj menadžer, gospodin Darko Marić. Sportski pozdrav do tada".