XS
SM
MD
LG

"Plahovita" Morava 1918 "potapa" Popovčane, meč u Trsteniku prekretnica za rivale, lider sa Dunava pored "staklare"

Na Istoku je odigrano najviše utakmica i bliži se polovini prvog dela prvenstva. Na prvi pogled deluje da je liga izjednačena i na vrhu su ekipe koje pre početka prvenstva nisu bile u prvom planu, mislimo na vodeći Dunav i Moravu 1918, najprijatnije iznenađenje. Prvi favoriti SU Dinamo Jug, i Timok 1919 imali su kikseve i blizu su vodećina, zaostaju Piroćanci i Jagodinci. Trsteničani i Đerdap su i dalje bez pobede, Brzi Brod je usporio neplanirani poraz od Jedinstva, mladi Popovčani su osetili prvu radost pobede, Vlasina je u seriji poraza. Vranjanci su dobili derbi sa Piroćancima, Jagodinci prekinuli seriju remija, vodeći Dunav je spojio tri pobede, Kruševljani su prekinuli pobednički niz, Morava 1918 je odnela ceo plen iz Durlana…

U okviru 7. kola u subotu se igra pet utakmica.

Morava 1918 je u prilici da protiv Budućnosti nastavi sa uspesima i ostane u vrhu. Zahvaljujući taktičkoj dominaciji kontrolisali su meč i upisali treću pobedu na Durlanu. Blizu 500 dana, ili od maja prošle godine su bez poraza i kako se nalaze u vrhunskoj formi nadaju se novom uspehu. Popovčani su najzad pobedili SFS Borac, jednu od kvalitetnijih ekipa u ligi. Odigrali su disciplinovano, onemogućili protivnika da se razmahne i stigla je nagrada za dobru igru. Prvulović je napustio klub, Milosavljević je povređen i biće tanki u veznom redu. Mladi igrači vredno izvršavaju obaveze, trude se i vrebaju priliku za prve bodove na strani.

Đerdapu u goste dolazi jedan od favorita za naslov i naće se u delikatnoj ulozi. taman kada su se donekle stabilizovali i zabeležili dva remija, naročito dobija na značaju bod osvojen u Zaječaru, suočiće se sa moćnim Vranjancima. Gostima će se suprostaviti agresivnim i borbenim pristupom, kao protiv Timoka 1919. Vranjanci su nakon kiksa sa Moravom 1918 zabeležili dve pobede, poslednju u serbiju sa Piroćancima i izjednačeni su na tabeli sa liderom. Problem može biti daleki put, ali će biti u prilici da odigraju na dobro pripremljenom Fetislamu.

Pomoravski derbi igraju Jedinstvo i GFK Jagodina. Domaćin se nakon dva poraza konsolidovao i dobio u Brzom Brodu. Conić, Dedijer, Tadić i ostali su pokazali da će igrati vidnu ulogu u prvenstvu. Najmanje su primili golova, znaju da odigraju na rezultat i protiv mladih Jagodinaca biće svojevstan test spremnosti da odigraju u kontinuitetu. Gosti su prekinuli seriju od pet remija očekivanom pobedom nad poslednjim Trsteničanima. Rano su obezbedili ubedljivu prednost i trenera Zorana Terzića brine mali fond igrača. Biće to sudar iskusnog domaćina i mladih trkački nastrojenih gostiju.

Kruševljani su favoriti protiv Brzog Broda i tek su u Prahovu zabeležili prvi poraz, nakon tri vezane pobede. Kako se radi o iskusnijoj ekipi neuspeh neće bitnije uticati na dinamiku igre i kontinuitet rezultata. Gosti su se pojačavali do kraja prelaznog roka i doveli golmana Stamenkovića i Ranđelovića. Trener Predrag Đorđević se nada boljim igrama, ali je neplanirani poraz od Jedinstva poljuljao samopouzdanje i drugo Jedinstvo 1936 nije prilika da se vade za propust.

Poslednji Trstenik PPT dočekuje Timok 1919 i ovo je jedna od poslednjih prilika da krenu sa mrtve tačke. Novajlija je pružio bolje partije nego što to rezultati govore. Statistika je neumoljiva i izuzev prvog boda na startu, naređali su pet poraza i još su bez pobede. Angažovali su za trenera Živojina Vidojevića sve u cilju da se ekipa trgne i počne da osvaja bodove. Zaječarci su imali organizacionih i kadrovskih problema, ostali su bez direktora, trenera i sponzora i to se odrazilo na rezultate (bod je odneo skromni Đerdap). Sa novim trenerom Denisom Jovanom pokušaće da zadrže visoke pozicije.

U nedelju su na programu preostale tri utakmice.

SFS Borac je neočekivano izgubio u Popovcu i ostao bez trenera Vojkana Rajčića. Gledajući po imenima Paraćinci spadaju među najkvalitetnije timove, ali ih rezultati nisu ispratili. Sa novim kormilarom Stevanom Stošićem nadaju se da mogu ekipu da razmrdaju i krenu uzlaznom linijom. Dunav, naredni rival, je pravo otkrovljenje i od tima kome su predviđali borbu za opstanak vinuo se visoko čak do vrha tabele. Tajna leži u nešto lakšem rasporedu i bodovima osvojenim na gostovanjima, što ranije nije bilo svojstveno Prahovčanima. Dobri rezultati su dali vetar u leđa ekipi koja sa velikim asamopouzdanjem igra svaku narednu utakmicu. Ukoliko uspeju da uštopuju vedete “staklara”, Simića, Zlatkovića, Gajića, mogu se nadati povoljnom rezultatu.

Vlasina je u prva dva kola uzela četiri boda i zatim naređala tri poraza. Čudno je da tako iskusan i čvrst sastav olako gubi bodove. Ugostiće “orlove” kojima ne cvetaju ruže i u seriji su neuspeha . Igraju po principu toplo-hladno i poraz od ekipe iz Ćuprije dobro ih je uzdrmao. Dosta daju i primaju golova i na Rosulji biće na velikim iskušenjima.

Pored Nišave sastaju se dva Radnička sa podjednakim šansama na uspeh, mada domaćinu dajemo blagu prednost. Piroćanci su u Vranju izgubili prvu utakmicu i veliki broj remija uticao je da budu u sredini tabele. Za razliku od njih, Svilajnčani dižu formu, savladali su tesno Vlasinu i iz tri kola doneli sedam bodova. Draž duelu daje saznanje da imaju isti broj bodova i u zavisnosti od rezultata može doći do promene mesta na tabeli. Trener Boban Stanković ima određenih kadrovskih problema i neizvestan je nastup Petrova i Mančića.


SFS Borac : Dunav
Morava 1918 : Budućnost
Vlasina : OFK Sinđelić
Radnički (P) : Radnički (S)
Đerdap : SU Dinamo Jug
Trstenik PPT : Timok 1919
Jedinstvo (P) : GFK Jagodina
Jedinstvo 1936 : OFK Brzi Brod
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SU Dinamo Jug 6 4 1 1 13
2 Dunav 6 4 1 1 13
3 Morava 1918 6 3 3 0 12
4 Timok 1919 6 3 2 1 11
5 Jedinstvo 1936 6 3 2 1 11
6 Jedinstvo (P) 6 3 1 2 10
7 Radnički (S) 6 2 3 1 9
8 Radnički (P) 6 2 3 1 9
9 OFK Sinđelić 6 3 0 3 9
10 GFK Jagodina 6 1 5 0 8
11 OFK Brzi Brod 6 2 0 4 6
12 SFS Borac 6 1 2 3 5
13 Vlasina 6 1 2 3 5
14 Budućnost 6 1 1 4 4
15 Đerdap 6 0 3 3 3
16 Trstenik PPT 6 0 1 5 1