XS
SM
MD
LG

PLS: Najviše pokazali Šapčani i mladi "grafosi", Gatovci bez poraza, razočarali Užičani, Kruševljani, Zemun...

U Mozzart Bet Prvoj ligi odigrano je sedam kola, dovoljno je prošlo vremena da možemo podvući crtu i podvrgnuti analizi start ekipa. Prvi utisak odaje ujednačenost lige, obilje neočekivanih rezultata, neki od favorita su se izdvojili, drugi su potonuli i naredne utakmice treba da daju odgovor o definitivnom trasiranju daljeg puta.

Prvi pogled na tabelu govori da su najviše pokazali vodeća Mačva i RFK Grafičar, sa po šest pobeda. Postigli su po 15 golova (2,5 po meču) i po efikasnosti se izdvajaju od drugih. Drže kontinuitet u igri i rezultatski su ostvareni i prvi istakli kandidaturu za najviši plasman. Šapčani su naročito uspešni pored Save, a u derbiju “ljubičasti” su odigrali bez šestorice reprezentativaca i možda bi tabela imala drugačiji izgled. Jedini neguju razvojni pravac, uvek igraju otvoreno, napadački i nadahnuto, mladost zna da oduševi ako naiđu na raspoložene protivnike.

Mladost GAT je jedini prvoligaš bez poraza, igraju racionalno, ne previše lepo za oko, ali sigurno osvajaju bodove i konkurisaće za mesto koje vodi u elitu. Voždovac je uzeo 13 bodova, igra toplo-hladno, kad pomislimo da su se konsolidovali naiđe poraz kao u meču sa Smederevom 1924. I dalje traže pravu igru i formu, očekuje ih težak raspored (odlaze u Šabac) i prilika je da pokažu da li su za visoke domete ili će potonuti u prosečnosti.

Javor Matis je neprepoznatljiv i problem realizacije nikako da reše. Protiv Slovena imali su gomilu šansi (prečka, stativa). Ima naznaka da im se igra kreće uzlaznom putanjom i treba da prevaziđu rezultatski slabiji start. Borac 1926 je najviše pokazao od novajlija, igraju sigurno i u kontinuitetu osvajaju bodove. Da su kao domaćini igrali pored Morave bili bi koje mesto gore. Prema prognozama neće imati probleme oko opstanka i konkurisaće za plej-of. Smederevo 1924 je slabo krenulo, popravljaju se i vezali su dve pobede. Najbolje izdanje imali su na krovu i mesto im je među prvih osam.

Radnik je odigrao ispod očekivanja, imaju nedovoljan broj bodova, igrom nisu oduševili. Previše su igrali miroljubivo i dva poraza mogli su da izbegnu, naročito protiv “grafosa” (velika greška golmana). U narednim kolima sa novim trenerom treba da se definišu kao ekipa i na otvaranju renoviranog stadiona u Surdulici pruža im se prilika da protiv neubedljivih Mitrovčana upišu treću trijumf. Inđija se suočavala sa brdom problema, muče se u igri, kao da im je ponestalo takmičarskog duha. Potucali su se kao domaćini po tuđim terenima, izgubili su teško stečeni autoritet kao jedan od najuspešnijih prvoligaša.

Sa šest osvojenih bodova ima čak šest ekipa. Predvodi ih Radnički 1922, sa najviše problema u igri, rezultatski loše prolaze (4 kola-jedan bod). Novi trener je startovao porazom, imaju težak raspored (idu u Surdulicu) i sa ograničenim rosterom očekuje ih borba za opstanak. OFK Vršac je šest kola bez pobede(na četiri meča uzeli dva boda), imaju mlad sastav kojem treba vremena da se rezultatski ostvari. Leskovčani i Trayal daju nagoveštaj da se rezultski podižu. Dovodili su pojačanja do poslednjeg trenutka i prve pobede u gostima daju nagoveštaj da nije sve tako crno. Zemun se nalazi u slaboj formi, nisu puno pokazali i za sada su ispod očekivanja, kao i GFK Sloboda na poslednjem mestu. Četiri igrača su registrovali poslednjeg dana prelaznog roka i gomilanje igrača može biti kontraproduktivno, jer novajlije za kratko vreme treba da se uklope.

Da se naslutiti da je liga slabija nego prošle sezone. Uvek isti igrači kruže između klubova i retki su oni koji stignu do Super lige. Zabeležen je veliki promet igrača poslednjih dana prelaznog roka i to govori da se radi bez ideje i plana. Četvrtina klubova menjala je trenere, neki za kratko vreme trojicu, kao Sloven. Tereni se nalaze u katastrofalnom stanju, a obilne kiše su ih dodatno oštetile. Zbog rekonstrukcije postojećih mnogi domaćinstva igraju daleko od kuće. Pojedini tereni su preopterećeni, kao u Užicu, Leskovcu, Mačvanskoj Mitrovici i podloga je prilično oštećena. Po prvi put se suočavamo sa prilivom velikog broja stranaca sumnjive vrednosti. Time liga gubi na ulozi razvojna za mlade srpske igrače.

Da se naslutiti ko će se boriti za plej-of, ako za plej-aut. Najkvalitetnije ekipe imaju Mačva, Voždovac, Radnik, Javor Matis, Mladost GAT, a iznad svih je RFK Grafičar. Među navedenom šestorkom treba tražiti buduće superligaše. Za mesto među osam treba svrstati Smederevo 1924, Borac 1926, Inđiju... Ostali će se boriti za opstanak i treba da prevaziđu uočene slabosti kako bi mogli da se nadaju boljem plasmanu. Najugroženiji su Trayal, Radnički 1922, GFK Sloboda i Zemun. OFK Vršac je ispod nivoa, ali ima ekipu za nijansu bolju od ostalih ugroženih ekipa. Uz Vrščane treba svrstati Sloven sa novim igračima i trenerom. Leskovčani su nedefinisani i velika nepoznanica sa nagomilanim rosterom.


OFK Vršac : GFK Sloboda
Trayal : Mladost GAT
GFK Sloven : Inđija Toyo Tires
GFK Dubočica : Javor Matis
Smederevo 1924 : Zemun
Mačva : Voždovac
Radnik : Radnički (SM)
Borac 1926 : RFK Grafičar
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mačva 7 6 0 1 18
2 RFK Grafičar 7 6 0 1 18
3 Mladost GAT 7 4 3 0 15
4 Voždovac 7 4 1 2 13
5 Javor Matis 7 3 3 1 12
6 Borac 1926 7 3 2 2 11
7 Smederevo 1924 7 3 1 3 10
8 Radnik 7 2 3 2 9
9 Inđija Toyo Tires 7 2 1 4 7
10 Radnički (SM) 7 1 3 3 6
11 GFK Dubočica 7 1 3 3 6
12 OFK Vršac 7 1 3 3 6
13 GFK Sloven 7 1 3 3 6
14 Zemun 7 1 3 3 6
15 Trayal 7 2 0 5 6
16 GFK Sloboda 7 1 1 5 4