XS
SM
MD
LG

Pomoravski derbi pored "staklare", Brodarima "preduboka" Morava, u Durlan stižu moćni Vranjanaci

Nova sezona u Srpskoj ligi, Istok, obećava zanimljivije i neizvesnije okršaje kako na vrhu, tako i u borbi za opstanak. Povratkom u ligu pojačanog Timoka 1919 i SU Dinama Jug, koji su svrstani u najuži krug favorita, pored Piroćanaca i Jagodinaca, liga dobija na doidatnom kvalitetu. Iz potaje vrebaju niški “orlovi”, Svilajnčani, kruševačko Jedinstvo, “staklarci”... Kad je borba za opstanak u pitanju Brzi brod je ostao obezglavljen odlaskom predsednika Filipovića, kao i oslabljeni Popovčani. Jedinstvo iz Paraćina je ostalo bez većine igrača, neizvesno je kako će izgledati Đerdap, Vlasina... Takođe, velika nepoznanica su novajlije Morava 1918 i Trstenik PPT.

Četiri utakmice su na programu u subotu, u Svilajncu, Nišu, Kladovu i Ćupriji.

Radnički će u Svilajncu, kao favorit, ugostiti Dunav. Domaćin je promenio osam igrača i nova lica su: golman Marunić, Jovanović, Bogdanović, Manasijević, Marković, Vukosavljević, Marinković... Radili su u miru i trener Terzić je sudeći po uspeloj generalci (savladan Teleoptik) spremni da se vinu visoko i nađu među pet najboljih. U Prahovo su otišli dojučerašnji Svilajnčani Slavković i Kocić, sa iskusnim Radulovićem i Jezdićem Dunav će biti konkurentan ostalima i u Prahovu će malo ko odneti bodove.

Derbi “južne pruge” igraju OFK Sinđelić i SU Dinamo Jug. Dva kvalitetna rivala obećavaju dobru i sadržajnu predstavu. Domaćin je ostao bez vedeta kao što su iskusni strelac Stojković i Petković (otišli u Vranje) i Zajića. Pitanje je koliko će njihove alternative moći da nadomeste odlazak pomenutih igrača. Vranjanci su se silno pojačali, imaju kvalitet, čvrstinu i predstavljaće najprijatnije iznenađenje.

Novajlije Morava 1918 i OFK Brzi brod odmeriće snage u Ćupriji. Domaćin ima odlične uslove, infrastrukturu i zadržali su gro tima i nameravaju da vode uspešnu borbu za opstanak. Na drugoj strani OFK Brzi brod se nalazi u dosta složenoj situaciji i od mnogih su unapred otpisani.

Đerdap na Fetislamu dočekuje povratnika Trstenik PPT, ekipu koja je na licitaciji popunila upražnjeno mesto istupanjem Meševa. Kladovčane je većina igrača napustila, došao je trener Ivan Tasić i vremenom se ekipa kompletirala tako da je mladi stručnjak praktično krenuo od nule. Reč je o novom timu, druge fizionomije i novo prvenstvo donosi strepnju i dozu neizvesnosti. Trsteničani se vraćaju u srpskoligaško jato nakom tri sezone i nepoznanica su za većinu konkurenata.

U nedelju se igraju četiri preostala duela u Pirotu, Vlasotincu, Paraćinu i Popovcu.

Piroćanci su favoriti protiv Jedinstva iz Paraćina. Tim koji u sastavu ima takve znalce kao što su Dimitrov, Dojkić, Ristov, puca visoko i ponovo se nalaze u krugu četiri favorizovane ekipe . Jedinstvo je napustilo većina igrača, razmenjivali su igrače sa komšijama pored “staklare”, ostali su bez trenera Drrka Miladinovića i kompletnog rukovodećeg kadra. Teren, jedan od boljih u ligi, nalazi se u očalnom stanju i sve je to odraz složene situacije u klubu.

Derbi Pomoravlja igraju pre podne SFS Borac i GFK Jagodina.

Novi trener Jagodinaca, Dejan Grujić, zadovoljan je tokom priprema, popunjavali su se u hodu i trebaće vremena da budu pravi. “Staklari” su dugo na okupu, imaju iskusniji sastav sa nekoliko nadarenih mlađih igrača i uvek su u vrhu.

Vlasina će ugostiti jedinstvo 1936 i nezahvalno je prognozirati rezultat. Domaćin je mnogo dobio ostankom Bogdanovića, Stojanovića i ostalih i ukoliko budu ponovili igre iz drugog dela sezone mogu se nadati berićetnoj jeseni. Kruševljani su neočekivano ostali bez uspešnog stratega Ivana Radivojevića, nakon jedne od najuspešnijih sezona u istoriji kluba. Pored uloge čelnika, Milan Gašić, želi da se oproba u trenerskom poslu, videćemo da li će eksperiment uspeti ili ne.

Budućnost će teško doći do boda u duelu sa povratnikom iz Zaječara, koji gaji šampionske ambicije. Popovčani imaju još mlađi tim i veliki hendikep predstavlja odlazak talentovanog Mitkovića. Nisu pronašli adekvatna pojačanja i predstoji borba za opstanak. Zaječarci su doveli proverenog stručnjaka Žarka Jovanovića, istakli kandidaturu za naslov sa novim i kvalitetnijim sastavom u odnosu na prethodnu sezonu.


Dunav 1 : 0 Jedinstvo 1936
OFK Brzi Brod 0 : 1 Jedinstvo (P)
GFK Jagodina 3 : 1 Trstenik PPT
Timok 1919 1 : 1 Đerdap
SU Dinamo Jug 2 : 0 Radnički (P)
Radnički (S) 2 : 1 Vlasina
OFK Sinđelić 1 : 3 Morava 1918
Budućnost 2 : 1 SFS Borac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SU Dinamo Jug 6 4 1 1 13
2 Dunav 6 4 1 1 13
3 Morava 1918 6 3 3 0 12
4 Timok 1919 6 3 2 1 11
5 Jedinstvo 1936 6 3 2 1 11
6 Jedinstvo (P) 6 3 1 2 10
7 Radnički (S) 6 2 3 1 9
8 Radnički (P) 6 2 3 1 9
9 OFK Sinđelić 6 3 0 3 9
10 GFK Jagodina 6 1 5 0 8
11 OFK Brzi Brod 6 2 0 4 6
12 SFS Borac 6 1 2 3 5
13 Vlasina 6 1 2 3 5
14 Budućnost 6 1 1 4 4
15 Đerdap 6 0 3 3 3
16 Trstenik PPT 6 0 1 5 1