XS
SM
MD
LG

Prvoligaši startuju u petak, bivši superligaši prvi favoriti, iz prikrajka vrebaju Inđija, mladi "grafosi" i Smederevci, novajlijama predviđaju borbu za opstanak

Prvoligaši startuju u petak u borbi za bodove. Premijera je razvučena na četiri dana i letnje vrućine i radni dani sigurno će imati uticaja na posetu na stadionima. Većina mečeva se igra u dnevnom terminu (17:30), dok su dueli na krovu, u Šapcu i Čačku na programu uveče.

Baviti se prognozama pre starta je nezahvalno, ali smo poznati kao veliki kladioničari i volimo da dajemo prognoze. Ni mi nismo mogli odoleti tome i na osnovu površnih saznanja i dostupnih informacija pokušaćemo da sortiramo ekipe po kvalitetu, ambicijama... U favorite se ubrajaju bivši superligaši Radnik i Javor Matis, za nijansu manje šanse se daju Voždovcu, Inđiji, Smederevo vreba iz prikrajka, RFK Grafičar ima ponovo mlad i nadaren sastav spreman da se uključi među četiri ekipe. Novajlijama se predviđa borba za opstanak, mada ne treba otpisivati Sloven, Zemun..Mladost GAT, OFK Vršacu, GFK Slobodi i GFK Dubočici predviđaju više domete nego protekle sezone, odnosno borbu za plej-of.

Program se otvara u Leskovcu mečom između bivšeg superligaša Radnika i novajlije Slovena. Domaćin je sačuvao okosnicu tima i sa pojačanjima ubrajaju se u najuži krug favorita. Sve vreme su radili na svom stadionu i za većinu su nepoznanica, ali sudeći po imenima kvalitet je prisutan i u meč ulaze kao favoriti. Neće im biti lako protiv novajlije koji je sklopio ozbiljan tim. Da pomenemo poznata imena kao što su Tomanović, Ostojić, Stefanović i drugi. Brana Ilić biće stožer ekipe i kako trener Aničić zna da ukomponuje pravi sastav, predviđaju im sredinu tabele.

U subotu se igraju četiri utakmice. Derbi kola igra se u večernjem terminu, na krovu, gde gostuje Inđija. Zmajevi su promenili praktično kompletan roster (oko 20 igrača), uglavnom su mlađi, mada ima i iskusnijih igrača, tako da mogu da sasave dva tima podjednake vrednosti. Duža klupa može da odnese prevagu u prvenstvu. Inđija nije bila ubedljiva u toku priprema, po imenima su nešto slabiji, ali ekipu krasi voljni momenat i sveža krv može da da novi zamah, naročito je poželjno da se ostvare na startu i prekinu neugodnu tradiciju.

RFK Grafičar je ponovo sklopio mlad i ambiciozan tim spreman da pomrsi račune favoritima. Na pripremnim mečevima su bili ubedljivi i ukoliko opravdaju očekivanja mogu biti među najboljima. Ostaje da se vidi kako će se snađi protiv defanzivnih Užičana, jer su prošle sezone teško nalazili ključ za protivničke odbrane. Gosti nisu mnogo menjali, imaju kontinuitet i trebalo bi da budu bolje plasirani nego prošle sezone.

Vojvođanski derbi se igra pored Save, između Radničkog 1922 i Mladost GAT-a. Mitrovčani su promenili kompletnu upravu, igrače i trenerski kadar. Imali su velikih organizacionih problema, trenera Šponju nasledio Vidak Bratić koji je za tri nedelje morao da konstruiše ekipu i delimično je u tome uspeo. Uglavnom su doveli srpskoligaške igrače, koji tek treba da se dokažu. Trenirali su na novom veštaku, međutim kako stadion nije primljen, moraće ponovo na stari teren sa prirodnom podlogom. Gatovci su menjali i puno novih igrača, nešto sužen roster i žele da budu stabilan prvoligaš.

Mačva i GFK Dubočica igraće u Šapcu jedan neizvestan meč. Šapčani nisu blistali tokom priprema, imaju problem sa realizaciojom i ostali su bez 7-8 prvotimaca. Važno je da je ostao Pejović, deluju neubedljivo i moraju se pojačati u svim linijama. Leskovčani su imali velikih organizacionih i finansijskih problema, kasne sa sklapanjem tima, s obzirom da je došlo čak 17 igrača i tu nije kraj. Bar u prvim kolima biće u problemu i treba će im vremena da se razigraju.

Još jedan derbi se igra u nedelju u Gornjoj varoši. Zemun je doveo proverene igrače kao što su: Plavšić, Mijailović, Petrović, Ratković, Parađina i sa očuvanom okosnicom tima predstavljaće respektabilan sastav spreman da se uključi u gornju polovinu tabele. Igraće tvrdo, neprobojno I neće biti lako favorizovanim gostima iz Ivanjice. Javor Matis ima ambicije da se odmah vrati u elitu, dosta su doveli kvalitetnih imena, više se oslanjaju na prekide i oprezniju igru, bez mnogo rizika. Jedna greška ili propust može da odluči.

Smederevci su imali probleme sa povredama i bolesti važnih igrača, tako da trener Radojičić neće moći da izvede najači sastav protiv Vrščana. Dosta igrača je otišlo i dosta došlo i u potrazi za 2-3 pojačanja. Moraju opravdati visoke pozicije iz prošle sezone, trebaće vremena da se uigraju I praktično se radi o novoj ekipi. OFK Vršac je sačuvao kostur tima, doveli 7-8 novajlija i težiće da igraju modernije, direktno u fazi odbrane i napada.

Kolo se zatvara utakmicom kraj Đetinje između Borca 1926 i Trayala. Dva povratnika u društvo prvoligaša za većinu su nepoznanica, nisu puno menjali i ostanjaju se na proverena imena. Predviđaju im borbu za opstanak, a na njima je da razuvere prognozere i pokušaju da približno budu uspešni kao u Srpskoj ligi.


Borac 1926 3 : 1 OFK Vršac
RFK Grafičar 1 : 0 Radnik
Radnički (SM) 0 : 1 Mačva
Voždovac 0 : 1 Smederevo 1924
Zemun 1 : 4 GFK Dubočica
Javor Matis 0 : 0 GFK Sloven
Inđija Toyo Tires 1 : 2 Trayal
Mladost GAT 1 : 0 GFK Sloboda
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mačva 7 6 0 1 18
2 RFK Grafičar 7 6 0 1 18
3 Mladost GAT 7 4 3 0 15
4 Voždovac 7 4 1 2 13
5 Javor Matis 7 3 3 1 12
6 Borac 1926 7 3 2 2 11
7 Smederevo 1924 7 3 1 3 10
8 Radnik 7 2 3 2 9
9 Inđija Toyo Tires 7 2 1 4 7
10 Radnički (SM) 7 1 3 3 6
11 GFK Dubočica 7 1 3 3 6
12 OFK Vršac 7 1 3 3 6
13 GFK Sloven 7 1 3 3 6
14 Zemun 7 1 3 3 6
15 Trayal 7 2 0 5 6
16 GFK Sloboda 7 1 1 5 4